Nova vest
Tenis

Nedelja, 19.04.2009.

17:00

Nadalu titula, Đoković odličan

Novak Đoković izgubio je u finalu Mastersa u Monte Karlu od prvog tenisera sveta Rafaela Nadala sa 2:1, po setovima 6:3, 2:6, 6:1.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Finalni meč trajao je dva sata i 43 minuta. U još jednom fenomenalnom meču, koji je u mnogome podsetio na polufinale Hamburga prošle godine, Nadal je ipak na kraju bio za nijansu bolji od Đokovića. Bio je ovo peti uzastopni trijumf Nadala u Monte Karlu i njegova 34. titula u karijeri.

Španac je tako ušao u istoriju turnira u kneževini Monako pošto je postao prvi teniser koji je pet puta osvojio ovaj turnir. Dva sjajna tenisera odigrali su svoj 16. međusobni duel, i bila je ovo 12. pobeda Španca.

Duel verovatno najboljeg igrača na šljaci svih vremena i čoveka koji jedini trenutno može da mu parira na ovoj podlozi počeo je sa četiri brejka u prvih pet gemova.

Nadal je na startu oduzeo servis Đokoviću, ali treći igrač planete uzvratio je sa dva brejka i tri osvojena gema za 3:1. Ipak, Nadal uspeva da vrati brejk, a potom i izjednači na 3:3.

Sedmi gem bio je najduži u prvom setu i on je odlučio taj deo igre. Novak je spasao nekoliko brejk lopti, imao je i priliku da dobije gem i povede sa 4:3, ali nije je iskoristio i Nadal je novim brejkom došao do prednosti. U sedmom gemu đoković se u nekoliko navrata požalio na bolove u leđima pa mu je u pauzi ukazana lekarska pomoć.

Od tog trenutka Nadal dobija devet vezanih poena, i dolazi do 5:3 i 0:30. Đoković je uspeo da dođe do 30:30, ali nakon toga Španac je dobio još dva poena i rešio prvi set u svoju korist (6:3).

Ipak, psihološku prednost stečenu dobijanjem prvog seta Nadal nije preneo u drugi. Đoković je uz nekoliko fenomenalnih poena na mreži uspeo da napravi brejk na startu drugog dela, a potom i povede sa 2:0.

Nadal je tada pojačao, smanjio je na 2:1, i imao je u četvrtom gemu nekoliko brejk lopti za novo izjednačenje. Novak ipak nije popustio, dobio je taj gem, a potom napravio i još jedan brejk za velikih 4:1 u drugom setu. Sledeći gem bio je veoma bitan za ishod drugog seta. Novak je odigrao nekoliko sjajnih poena, a gem je završio sa fenomenalnim poluvolejom.

Španac je uspeo da bez većih problema smanji na 5:2, ali onda je Novak sjajno odservirao, pogodio nekoliko forhend vinera i izjednačio u setovima. Đoković je do osmog gema drugog seta imao dva as udarca, a onda je sa još dva vezana uveo meč u odlučujući set. Bio je to prvi set koji je Nadal izgubio na šljaci Monte Karla još od 2006. godine.

Prvi gem drugog seta trajao je 13 minuta i bio je najduži u meču. Novak je propustio čak tri brejk lopte i Nadal je poveo. Delovalo je da taj gem nije uticao na Đokovića koji je u sledećem imao 40:15, ali srpski teniser napravio je prve dve dvostruke servis greške na meču i Nadal je došao do 2:0.

Fantastična borba nastavljena je i u trećem gemu. Đoković je propustio dve brejk lopte, i činilo se da će Nadal ponovo dobiti gem, ali Novak se nije predao. Pogodio je nekoliko sjajnih udaraca i iznudio je grešku Španca za 2:1.

Ipak, bilo je vidljivo da Đokoviću ponestaje snage sredinom trećeg seta. Najbolji srpski teniser svih vremena tada je počeo sa hazarderskom igrom, ali to nije moglo da prođe protiv Nadala. Španac je koristio svoje prilike, dobio je naredna četiri gema i došao do nove titule u Monte Karlu.

Turnir u Monte Karlu igrao se za nagradni fond od dva miliona i 750 hiljada evra, a Nadal je osvojio 434 hiljade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

198 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d