Nova vest
Tenis

Nedelja, 08.03.2009.

20:14

Prošli Česi, Nemci, Rusi i Izrael

U nedelju je poslednji dan prvog kola Svetske grupe Dejvis kupa, a u četvrtfinale plasirali su se Argentina, Hrvatska, Češka, Španija, Nemačka, Rusija i Izrael.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

SAD vode protiv Švajcarske i obezbedile su trijumf. Rusija je pobedila Rumuniju 4-1, a Hrvatska i Čile su sa maksimalnih 5-0 savladali svoje rivale – Čile i Holandiju. Nemačka je pobedila Austriju 3-2, a istim rezultatom Češka je eliminisala Francusku. Izrael je sa 3-2 pobedio Švedsku. Španija je bila bolja od Srbije 4-1.

U jednom od derbi mečeva Češka je savladala Francusku sa 3:2, a presudni poen doneo je Radek Štepanek trijumfom nad Žilom Simonom – 7:6, 6:3, 7:6. Tako su Česi poveli 3:1, a u meču bez rezultatskog značaja Žo-Vilfrid Conga dobio je Jana Herniha 6:2, 6:7, 7:6.

Štepanek je u prvom setu lakše čuvao svoj servis, dok je Simon morao da spasava tri brejk lopte. U taj brejku Radek je igrao agresivnije i sa više rizika, što mu je donelo vođstvo.

Koristeći to što je Simon psihički posustao posle gubitka prvog seta, Štepanek na samom startu drugog seta pravi brejk i relativno lako duplira vođstvo.

U trećem setu Francuz je stvorio prve brejk prilike u meču, ali je Štepanek izdržao do taj brejka. U ’dodatnom gemu’ Čeh je suvereno slavio sa 7-0 i doneo je veliku radost gledaocima u Ostravi.



Štepanek je nagrađen ovacijama 7.500 navijača u Čez areni, a posle meča bio je vrlo srećan.

„Neverovatan je osećaj pobediti Francuze, pošto imaju veoma talentovan tim i igrače koji su dobili mnogo mečeva ove sezone. Ali, Tomaš (Berdih) i ja se osećamo odlično i jedva čekamo okršaj sa Argentinom u četvrtfinalu“.

Žil Simon, osmi teniser na svetu, bio je razočaran sopstvenim nastupom, pošto je i prvog dana izgubio od Berdiha.

„Nikada ne smete zaboraviti vikend kao ovaj kroz koji sam ja sada prošao. Treba postavti sebi prava pitanja, kako bi u narednim sličnim situacijama bolje reagovali“.

I Rusija je, baš kao i Češka, vodila sa 2:1 u pobedama protiv Rumunije pred poslednji dan. Dmitrij Tursunov osvojio je kljčni poen protiv Viktoar Haneskua i ’baćuške’ su se deseti put u nizu plasirale u četvrtfinale Dejvis kupa.

U sali „Transilvanija“ dan je odlično počeo za domaće, pošto je Hanesku vodio sa 2:0 u setovima protiv Tursunova. Ipak, Rus je napravio fantastičan preokret i slavio sa 4:6, 5:7, 6:4, 6:2, 6:3.

U meču bez značaja Tejmuraz Gabašvili dobio je Viktora Krivoja 6:4, 6:2 za konačnih 4-1 za Rusiju. Rumuni već četvrtu godinu zaredom ispadaju u prvoj rundi.

Argentinci su i poslednjeg dana dobili oba meča i tako su sa 5-0 ’počistili’ Holanđane. Matin Vasalo Arhueljo pobedio je Matvea Midelkopa 6:2, 6:4, a Huan Čela bio je bolji od Tima de Bakera – 7:5, 6:2.

Holanđani su se pokazali u lošem izdanju, a jedini je Galung pružio veći otpor od očekivanog, pošto je prvog dana uzeo dva seta Čeli.

Slično Holanđanima, Hrvati su deklasirali Čile 5-0. Poslednjeg dana Roko Karanušič pobedio je Giljerma Hormasabala 7:5, 6:3, a Ivo Karlović nadigrao je Hansa Podlipnik-Kastilja – 6:3, 7:6. Čileanci su jedini set uzeli u dublu.

„Nekada je teško pobediti kada postoji imperativ, kada na papiru deluje da će se lako ostvariti pobeda. Po rezultatu se čini da nismo imali problema, ali nije uvek tako izgledalo na terenu. Sada kad smo u četvrtfinalu i bar još jednu godinu u Svetskoj grupi, možemo malo da se opustimo i naredni meč odigramo bez pritiska“, izjavio je Goran Prpić, selektor Hrvatske.

Nemačka se treći put uzastopno plasirala u četvrtfinale, a ključni poen je poslednjeg dana izvojevao Nikolas Kifer. On je sa 7:6, 6:4, 6:4 pobedio Jirgena Melcera za 2 sata i 26 minuta igre. Posle je Koubek dobio Kasa 6:2, 6:3 za konačnih 3-2 za Nemce.

U četvrtfinalu Nemci igraju sa Špancima, što predstavlja reprizu prošlogodišnjeg susreta u istoj fazi takmičenja. Tada je bilo 4-1 za ’furiju’.

U najuzbudljivijem meču Izrael je pobedio Švedsku sa 3-1, a odlučujući poen doneo je Harel Levi, nekada 30. a sada 241. teniser na planeti. On je savladao Andreasa Vinćigveru 6:4, 4:6, 6:4, 3:6, 8:6 za 3 časa i 34 minuta igre. Tako je Levi zadržao besprekoran skor (5-0) u mečevima sa pet setova. Zanimljvo je da se Vinćigvera protiv Izraela vratio profesionalnom tenisu posle dve godine.

Prethodno je Dudi Sela u pet setova dobio Tomasa Johansona i najvaio preokret Izraela.

Endi Rodik je u prvom meču poslednjeg dana ubedljivo pobedio Stanislasa Vavrinku 6:4, 6:4, 6:2 i tako je obezbedio SAD-u nedostižnih 3-1.

rezultati:
Argentina - Holandija 5-0
Hrvatska - Čile 5-0
Češka - Francuska 3-2
Španija - Srbija 4-1
Švedska - Izrael 2-3
Nemačka – Austrija 3-2
SAD - Švajcarska 3-1, u toku
Rumunija - Rusija 1-4

parovi četvrtfinala (10-12. jula)
Češka - Argentina
Španija - Nemačka
Hrvatska - SAD
Izrael - Rusija

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve