Nova vest
Tenis

Četvrtak, 12.02.2009.

13:19

Nadal: „Kao da smo kriminalci“

Novi režim doping testiranja u tenisu tretira igrače kao da su kriminalci, prema rečima prvog reketa sveta Rafaela Nadala.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Španac je kritikovao proceduru koju je prihvatio ATP potpisivanjem protokola sa Svetskom anti-doping agencijom (WADA) prošle godine. „Nije fer što nas toliko proganjaju“, rekao je Nadal koji se ove nedelje takmiči na turniru u Roterdamu.

Od početka godine igrači koji se nalaze među najboljih 50 na ATP listi moraju da kažu kada će biti slobodni na sat vremena svakog dana za testiranje prema pravilima WADA. Ipak, Nadal, Endi Mari i Žil Simon tvrde da se po tim pravilima dozvoljava uznemiravanje tenisera.

„Oni čine da se osećamo kao kriminalci. Čak ni moja majka ne zna gde sam svakog dana, a teško je znati gde ću biti sutra, pogotovo u sportu kakav je tenis“, naglasio je Nadal.

Oštrije doping kontrole rezultat su toga što je tenis olimpijski sport, ali se Nadal pita da li je to vredno.

„Naravno da želimo da tenis bude olimpijski sport, ali mislim da nije vredno platiti ovoliku cenu za to. Prvi sam koji želi fer takmičenje, potpuno čisto takmičenje za sve, ali forme mogu biti različite“, dodao je Nadal.

Najbolji igrač Francuske i osmi na ATP listi Žil Simon zamalo je propustio test van takmičarskog procesa dok je bio kod kuće u Parizu.

„Pomerio sam trening na Rolan Garosu i otišao u zoo vrt sa devojkom, ali su me pozvali i uspeo sam da se vratim kući“, rekao je Simon.

Britanac Endi Mari se nadao da će testiranja biti pojednostavljena po novim pravilima.

„Želeo bih da se testiranja van takmičarskog procesa sprovode samo kada nije sezona, a onda neka nas testiraju na svakom turniru. To dolazi u obzir, pa bismo mogli da budemo testirani otprilike 30 puta godišnje. Mislim da je dovoljno samo da se zna da li neko pokušava da vara ili ne“, naglasio je Mari.

Ukoliko igrač propusti tri testiranja za 18 meseci, mogao bi da dobije suspenziju na dve godine.

Mari i Simon smatraju da tenis ne može da se poredi sa drugim sportovima zbog stalnih putovanja.

„Od vas traže da popunite formular za naredna tri meseca, ali ako ispadnete sa nekog turnira i odlučite da otputujete sledećeg dana, morate odmah da ga promenite“, rekao je Simon.

Teniser koga testiraju posle njegovog poslednjeg meča na turniru može da se vrati kući sledećeg dana i da odmah bude ponovo testiran; to se desilo Mariju posle Otvorenog prvenstva Australije.

„Posetili su me u sedam sati ujutru, nekoliko sati pošto sam se vratio iz Australije. Probudio sam se i nisam znao gde sam. Mora da postoji realniji i praktičniji način da se sredi ovaj problem sa teniserima“; rekao je Mari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve