Nova vest
Tenis

Subota, 31.01.2009.

10:49

Sereni titula i prvo mesto

Amerikanka Serena Vilijams osvojila je Australijen open nakon što je u finalu savladala Ruskinju Dinaru Safinu sa lakih 2:0 (6:0, 6:3).

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Finalni duel trajao je samo 59 minuta. Pored borbe za titulu, finalni duel bila je borba i za prvo mesto na WTA listi, pa će Amerikanka od ponedeljka zameniti Jelenu Janković na tom mestu. 27-godišnjoj Sereni ovo je jubilarna 10. titula na gren slemu, a četvrta u Melburnu. Zanimljivo je da je Vilijamsova Otvoreno prvenstvo Australije osvajala u neparnim godinama (2003, 2005 i 2007).

Iako joj je ovo bilo drugo finale na gren slemu (poraz od Ivanovićeve na Rolan Garosu), Safina je u finalnom duelu delovala potpuno zbunjeno. Iskusna Serena Vilijams to je iskoristila, i od početka do kraja meča potpuno je dominirala.

Možda i najbolji pokazatelj ubedljive pobede Amerikanke su i osvojeni poeni. Serena je osvojila 58, a Safina čak 30 manje.

U prvom setu dominacija Vilijamsove bila je posebno izražena, kada Ruskinja nije osvojila nijedan gem. Prvi set trajao je 23 minuta, Safina je u tom delu osvojila svega osam poena i nijedan na svoj drugi servis.

Na startu drugog seta Safina je oduzela servis Vilijamsovoj iskoristivši prvu brejk loptu, i tada se činilo da će finalni duel ipak imati tu draž. Serena je na to odgovorila sa četiri uzastopno dobijena gema, i tako ubila i poslenju nadu Ruskinje za eventualnim preokretom.

Prvi servis gem Safina je osvojila tek u šestom gemu drugog seta za 4:2, ali Serena je u nastavku lako osvajala poene na svoj servis i mirno je privela meč kraju za novu titulu.

Za pobedu u finalu Serena je nagrađena sa dva miliona australijskih dolara, dok je Safinoj propalo upola manje. Vilijamsova je na ovogodišnjem Australijen openu osvojila titulu i u dublu zajedno sa sestrom Venus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve