Nova vest
Tenis

Sreda, 28.01.2009.

04:19

AO: Krov konačno postavljen

Organizatori Otvorenog prvenstva Australije konačno su pristali da postave krov na Rod Lejver Areni, tokom meča Kuznjecova – Vilijams.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Posle dva i po dana agonije za tenisere i gledaoce, koji su bili prinuđeni da trpe temperature koje prelaze 60 stepeni Celzijusove skale, organizatori su konačno prihvatili da omoguće nešto humanije takmičenje. Zbog neljudskih uslova u prethodna dva dana prekinuta su čak četiri meča, a Serena Vilijams je pred odluku organizatora izgledala kao da neće izdržati do kraja.

Temperature u Melburnu od početka nedelje svakog dana dostižu 40 stepeni, a situaciju u Areni pogoršava činjenica da su betonski teren i donji redovi gledališta direktno izloženi suncu, što temperaturu znantno povećava.

Uprkos tome, u ponedeljak i utorak krov nije bio postavljen, a upravo su uslovi za igru omogućili Sereni Vilijams da upravo uđe u četvrtfinale, jer je Viktorija Azarenka posle mnogo boljeg početka meča morala da preda.

I sâm čin postavljanja krova izazvaće bez sumnje velike kontroverze: umesto da taj 15-minutni proces obave između dva ženska meča, organizatori su se na taj korak odlučili između prvog i drugog seta duela Kuznjecova – Vilijams, u trenutku kada je Ruskinja dobila prvi set 7:5, a Amerikanka izgledala kao da nema nikakve izglede da izdrži do kraja meča.

Sâm meč pratila je poluprazna Arena, nesumnjivo zbog vrućine.

Previsoka temperatura, koja je na samom terenu dosegla 62 stepena, odlučujuće je uticala da branilac titule Novak Đoković preda četvrtfinalni meč Endiju Rodiku. Đoković je dobio prvi set, ali mu je od sredine drugog, do trećeg gema četvrtog seta, bilo upadljivo loše.

Teniseri i teniserke su tokom protekle godine u nekoliko navrata žestoko kritikovali organizatore zbog nehumanih uslova u kojima se takmiče, a skandalozna organizacija prvog gren slema sezone mogla bi da znatno pooštri sukob.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve