Nova vest
Tenis

Utorak, 27.01.2009.

07:07

Novak predao Rodiku!

Branilac titule na Otvorenom prvenstvu Australije Novak Đoković predao je zbog iscrpljenosti Endiju Rodiku meč četvrtfinala početkom četvrtog seta.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

U trenutku prekida Rodik je vodio 6:7 (3-7), 6:4, 6:2, 2:1, uz jedan brejk u poslednjem setu. Đoković se suočio sa velikim zdravstvenim problemima na startu drugog seta, dok je imao prednost (1:1 i 2:1), posle čega je dobio samo jedan od osam gemova. Meč je igran po nehumanoj temperaturi od znatno preko 40 stepeni, uz otvoreni krov. Rodik čeka boljeg iz duela Del Potro - Federer.

Duel je počeo očekivano, sigurnom igrom oba servera, pa u prvom setu gotovo da nije bilo situacija u kojima se mogao očekivati brejk. Kao i mnogo puta u međusobnim mečevima, Đoković je iskoristio ukazanu šansu i ubedljivo dobio taj-brejk, oduzevši poene rivalu na samom startu.

U drugom setu igralo se ravnopravno u prvih šest gemova, ali je u sedmom Rodik uspeo da načini brejk i stigne do ključne prednosti, koju je bez većih problema očuvao do kraja seta.

Na samom startu drugog seta viđen je novi brejk, pošto je Đoković u istom gemu napravio dve duple greške. Međutim, odmah posle toga srpski as je uzvratio brejkom rivalu posle velike borbe.

Đoković osvaja treći gem u setu, posle kojeg sledi medicinski tajm-aut srpskog tenisera, a i Rodik je iskoristio priliku da ode u svlačionicu. Koliko je teško bilo igrati pod žestokim suncem potvrdili su naredni gemovi – najpre je Rodik ispustio 40-0 sa tri uzastopne duple greške, ali ipak sačuvao gem, da bi Đoković u narednom na svoj servis izborio samo jedan poen.

Rodik je nastavio da servira dobro, a Đoković je nizom grešaka izgubio još jedan servis-gem, pa je Rodik poveo 5:2. U poslednjem gemu trećeg seta Đoković gotovo da nije ni išao na servise rivala iz Nebraske.

Prvi gem četvrtog seta pripao je Đokoviću posle velike borbe i četiri brejk lopte. Usledila je Rodikova laka egzekucija uz nove asove u gemu broj dva, a treći gem četvrtog seta, ispostaviće se poslednji, dao je sve odgovore. Đoković se jedva kretao po terenu, pa nije osvojio nijedan poen. Pravo sa osnovne linije Novak se uputio ka sudiji i saopštio da predaje meč, tačno dva i po sata posle početka.

Iako su dva tenisera ranije imala nesuglasice, a Rodik je često optuživao Đokovića da lekare zove iz taktičkih razloga, ovog puta situacija je bila sasvim jasna, pa je meč završen prijateljskim pozdravom.

Đoković je tokom meča napravio 39 neiznuđenih grešaka, naspram samo 14 Rodikovih. Amerikanac je tokom celog meča servirao izvanredno (71% prvog servisa, 16 asova, 87% poena na prvi servis), a osim toga nije mnogo pokazao dok nije postalo jasno da mu je rival u teškom stanju (u prva dva seta osvojio samo 22 od 70 poena na Đokovićev servis).

Uslovi za igru u Melburnu bili su ispod standarda vrhunske sportske manifestacije, o čemu svedoči podatak da je Đokovićeva predaja četvrta u samo dva dana, od kada je temperatura dostigla 40 stepeni (a po nekim merenjima na samom terenu prešla i šezdeseti podeljak).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

357 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve