Nova vest
Tenis

Sreda, 21.01.2009.

04:22

Čilić bolji od Tipsarevića

Srpski teniser Janko Tipsarević izgubio je od 19. nosioca Marina Čilića rezultatom 6:3, 6:2, 4:6, 6:3 u drugoj rundi Otvorenog prvenstva Australije.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Tako je Čilić drugi put u istom mesecu dobio Janka, pošto je nedavno slavio i u Čenaju. Globalno gledano, odlučila je veća agresivnost Čilića, koji je napravio 54 direktna poena naspram Jankovih 32. Meč je trajao malo više od tri sata. Hrvatski igrač će se za plasman u osminu finala boriti sa 11. nosiocem Davidom Fererom, koji je deklasirao Dominika Hrbatija 6:2, 6:2, 6:1.

U prvom setu presudile su nijanse, iako rezultat to ne pokazuje. Hrvatski igrač bio je odlučniji i imao je više poverenja u svoje udarce, naročito u ključnim poenima.

Čilić je prvi stigao do brejka, a Janko je u četvrtom gemu imao dve uzastopne prilike da vrati meč u egal. Nije ih iskoristio i 19. nosilac je ubrzo napravio novi brejk i došao do vođstva. Po statistici, presudio je znatno bolji servis Čilića, koji je napravio šest asova (Janko nijedan), a Tipsarević je imao samo 44% ubačenog prvog servisa

Srpski igrač mnogo kvalitetnije je započeo drugi set. Savršenim bekhend paralelama prvo je spasao dve brejk lopte u prvom, a zatim i napravio brejk u drugom gemu. Ipak, umesto da materijalizuje psihološko preimućstvo, Tipsarević opravdava reputaciju jednog od najnepredvidljivijih tenisera na Turu i dozvoljava protivniku da se vrati u set.

Čilić je bio agresivniji sa osnovne linije i često je neočekivanim udarcima ostavljao Janka 'zakopanog' u mestu. Hrvat zbog toga uspeva da napravi brejk, a ključni gem u drugom setu igrao se na 3:3. Janko je dobrim servisima spasao dve brejk prilike, ali se na trećoj neadekvatno namestio na lopticu i jedan lak forhend iz sredine igrališta poslao u mrežu. Čilić je potom duplirao prednost u setovima.

Identično je bilo u trećem setu, jedino su uloge zamenjene. Čilić je rano napravio brejk, ali je Tipsarević uzvratio sa dva i došao do seta. Servis je sredinom seta bio veoma važan za pravljenje prednosti, ali je odlučio mali broj grešaka Janka, samo tri u celom setu.

Kao da je Janko izvukao maksimum iz sebe u trećem setu, pa mu je u četvrtom ponestalo snage, a posledično i koncentracije. To je uslovilo neuporedivo veći broj neiznuđenih grešaka (15 u prvih šest gemova četvrtog seta) i samo se čekao trenutak kada će Čilić realizovati neku od brojnih brejk prilika.

To se dogodilo u šestom gemu, kada je Hrvat poveo sa 4:2. U narednom gemu Tipsarević je imao 0:30, ali nije iskoristio povoljnu situaciju i Čilić je do kraja relativno lako došao do pobede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

8 h

U fokusu

Vidi sve