Nova vest
Tenis

Petak, 17.10.2008.

17:05

Đoković: ''Nisam fizički spreman''

Novak Đoković je ocenio da je nedostatak fizičke spreme najveća prepreka između njega i prvog mesta na ATP listi.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

"U poslednje vreme pokušavam da se koncetrišem na unapređenje fizičke snage. Svestan sam da je jedan od mojih problema taj što se teže oporavljam posle dugih mečeva i turnira", rekao je Đoković u intervjuu agenciji Asošiejted pres na Mastersu u Madridu.

Treći teniser sveta je na ovogodišnjem Otvorenom prvenstvu Australije osvojio prvu gren slem titulu. Đoković se nada da će sledeće godine osvojiti još neki bitan turnir, ali će prethodno morati da nađe način kako da sačuva energiju i parira Rafaelu Nadalu i Rodžeru Federeru.

"Moja igra je zasnovana na osnovnoj liniji, tako da moram da trčim po celom terenu, istežem se, igram brze poteze, mučim telo. Federer, sa druge strane, igra mnogo lakše ", kazao je Đoković koji je za fizičke probleme "optužio" svoje visoko i mršavo telo.

Đoković, koji je učešće na turniru u Madridu završio porazom od Iva Karlovića, ocenio je i da je njegov stil igre uzrok brojnih problema sa povredama u poslednje vreme.

"Ne sviđa mi što imam reputaciju momka koji traži lekarske kako bi omeo protivnike. Nije mi cilj da tako provociram protivnika, već pokušavam da pobedim", rekao je srpski teniser.

Najveći problem sa tom reputacijom imao je na ovogodišnjem Otvorenom prvenstvu SAD, kada ga je za simuliranje povreda optužio domaći takmičar Endi Rodik. Đoković je Amerikancu odgovorio pošto ga je pobedio u četvrtfinalu US Opena što se nije svidelo njujorškoj publici, koja je izviždala srpskog tenisera, do tada njenog miljenika.

"To je bio jedan od najtežih trenutaka u mojoj karijeri. 20.000 ljudi mi je zviždalo", priznao je Đoković i dodao da je naučio da nedostatak fizičke spreme nadoknađuje mentalnom stabilnošću.

"To je moja prednost. Ono što razdvaja vrhunske tenisere od ostalih je upravo ta psihička mirnoća i sposobnost da se izborite sa pritiskom. Zato Rafa, Rodžer, ja i još nekoliko tenisera i jesmo na vrhu", naglasio je Novak.

Đoković je ocenio i da je za njegovu čvrstinu zaslužno i teško detinjstvo u ratom rastrzanoj Srbiji.

"Imali smo dva rata i mnogo ekonomskih problema. Imidž Srbije nije bio dobar, pa je bilo teško iz nje doći do vrha. To me je, međutim, učinilo jačim", istakao je treći reket sveta, koji je zajedno sa ostalim srpskim igračima tenis u Srbiji učinio jednim od najpopularnijih sportova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve