Nova vest
Tenis

Utorak, 23.09.2008.

13:11

Dejvis kup: Srbija gostuje Španiji!

Teniska reprezentacija Srbije igraće u prvom kolu Dejvis kupa 2009. sa selekcijom Španije.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Taj meč biće igran od šestog do osmog marta u Španiji. Španci, koje predvodi prvi reket sveta Rafael Nadal, dvostruki su osvajači Dejvis kupa, a ove godine igraće u finalu sa Argentinom. Pobednik meča Španija - Srbija, koji je apsolutni derbi prve runde, sastaće se sa boljim iz duela Nemačka - Austrija.

Dalji potencijalni rivali našeg tima pre finala su Rusija, Rumunija, Švedska i Izrael.

Drugi derbi igra se u SAD, gde gostuje selekcija Švajcarske, predvođena Rodžerom Federerom.

Najviše sreće imala je Argentina, kojoj je žreb za rivala dodelio Holandiju i domaći teren, što je peti uzastopni meč te selekcije pred svojim navijačima. Ovog novembra "Gaučosi" će ugostiti Špance u finalu, što će biti tek drugo finale Dejvis kupa na tlu Južne Amerike.

Argentina – Holandija
Češka - Francuska
SAD - Švajcarska
Hrvatska – Čile
Rumunija – Rusija
Izrael – Švedska
Nemačka – Austrija
Španija – Srbija

Podebljani su nosioci u prvoj rundi.

Četvrtfinale je u julu, polufinale u septembru, a finale od četvrtog do šestog novembra 2009. godine.

Najteži moguć rival

Naša selekcija poslednji put je igrala sa Španijom još u doba SFRJ, 1989. godine, kada su Živojinović i Ivanišević pobedili dva Sančesa i Kasala 4-1.

U dosadašnjih osam mečeva Španci su pobedili šest puta, a Jugoslavija u poslednja dva duela, u Splitu 1983. i Madridu 1989. godine.

To je, međutim, igrano pre nego što je Španija postala istinska svetska sila. Danas Španija ima pet igrača u prvih 18 na svetu (Nadal je prvi, Ferer peti, Verdasko petnaesti, Robredo šesnaesti, a Almagro osamnaesti), a ispred drugog reketa Srbije Janka Tipsarevića je i Felisijano Lopes (37. mesto).

Ove godine su na putu do finala izgubili samo po jedan meč u duelima sa Nemačkom i SAD, pošto su na startu počistili Peru. Prošle godine dobili su Švajcarsku 3-2, a zatim izgubili od SAD 1-4.

Španija je u finalu 2000. godine pobedila Australiju, a četiri godine SAD, oba puta pred svojim navijačima. Izgubili su tri finala, sva tri u Australiji – 1965, 1967. i 2003. godine.

Poslednji put su kod kuće izgubili aprila 1999, u četvrtfinalu Dejvis kupa, kada ih je rezultatom 3-2 pobedio Brazil.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

240 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve