Nova vest
Tenis

Nedelja, 18.05.2008.

18:22

Nadalu titula u Hamburgu

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Španac Rafael Nadal osvojio je titulu na turniru Masters serije u Hamburgu pošto je u dramatičnom finalu punom preokreta savladao Rodžera Federa u tri seta, po setovima 7:5, 5:7 (7:3), 6:3, za dva časa i 52 minuta. Nadal je tako napredovao za 150 bodova na ATP listi, te će od ponedeljka razlika između njega i Novaka Đokovića biti 360 bodova. Španac je velikom borbom uspeo da se dva puta izvuče iz naizgled bezizlazne situacije, pri rezultatu od 5:1 u prvom i 5:2 u drugom setu za Federera, i meč preokrene u svoju korist.

Federer se opredelio za nešto ofanzivniju igru nego obično, uz stalno menjanje tempa i taktike. Nadal se solidno branio, ali je Švajcarac relativno lako stigao do prednosti od 3:0, u setu koji je podsećao na subotnji duel Nadala i Đokovića. Španac je nastavio da pravi veoma netipične greške. Ipak je uspeo u petom gemu da stigne do prve brejk prilike, ali je Federer nastavio sa odličnim servisima, i asom realizovao gem u svoju korist, da bi već u sledećem gemu došao do brejka i 5:1.

Federer je do prve set lopte došao nakon svega 31 minut. Švajacarac je nije iskoristio, a Španac je zatražio medicinski tajmaut zbog problema sa zadnjom ložom. Ovo je možda bio i prelomni trenutak u setu, jer se posle toga Nadal u potpunosti vratio iz veoma teške situacije, napravivši tri brejka i osvojivši set 7:5 nakon prve set lopte.

Drugi set bio je jednako napet. Nadal je lako došao do brejka već u prvom gemu, ali je Federer uspeo da odmah uzvrati brejkom za 1:1. Španac je odmah stvorio novu šansu za brejk, ali Federer osvaja gem za 2:1, a zatim dolazi i do novog brejka za 3:1. Do rezultata od 5:2 ništa se nije bitnije promenilo, i izgledalo je kao da će Federer lako izjednačiti na 1:1. No, Nadal je opet odlučio da maksimalno rizikuje, te je uspeo da spase set loptu, dođe do 5:3, a potom i da spektakularnom odbranom dođe do veoma važnog brejka za 5:4. U 11. gemu Nadal je imao čak tri brejk lopte, ali Švajcarac fantastičnim servisom spasava gem za 6:5. U taj brejku presudila je vrhunska taktika Švajcarca, koji izjednačava na 1:1 (7:3).

U trećem setu većih uzbuđenja nije bilo sve do 4. gema, kada Nadal pravi brejk za prednost od 3:1. Nakon pada koncentracije Federera u petom gemu, i nekoliko neiznuđenih grešaka, Španac prvi put stiže do prednosti od tri gema razlike. U sledećem gemu Nadal stiže i do nove tri brejk lopte od ukupno 18, ali Federer ponovo dobro servira i spasava sve tri. Ipak, Švajcarac se u nastavku našao u situaciji Nadala iz prva dva seta, te je, uprkos nekoliko brejk lopti, rezultat bio 5:2 za Španca. Federer je uspeo da nakon toga osvoji još jedan gem, ali to nije bilo dovoljno protiv motivisanog Španca, koji je nakon dva sata i 52 minuta meč rešio u svoju korist 7:5, 5:7 (7:3), 6:3.

Masters turnir u Hamburgu je jedini na šljaci koji Nadal do sada nije osvojio. Ovo je ujedno i poslednja godina u kojoj turnir u Hamburgu nosi titulu Masters kategorije. Od sledeće godine novi Masters biće u Šangaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve