Nova vest
Tenis

Subota, 29.03.2008.

22:07

Rodik jedva pobedio Troickog

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Srpski teniser Viktor Troicki izgubio je od šestog igrača sveta Endija Rodika rezultatom 5:7, 6:2, 6:4 u drugom kolu turnira Masters serije u Majamiju. Meč je trajao 2 časa i 13 minuta, a Troicki ponovo nije uspeo da trijumfuje protiv nekog od najboljih igrača sveta. Prvo je pružio solidan otpor Nadalu na AO, zatim igrao pet setova sa Davidenkom u Dejvis kupu, ali čini se da je najbliže podvigu bio upravo u duelu sa Rodikom. Amerikanac u sledećoj rundi igra sa kvalifikantom Ivom Minarom iz Češke.

Viktor je pred meč imao problema sa leđima, a kada je Rodik prvi napravio brejk bilo je malo onih koji su verovali u dobar nastup Torickog. Ipak, dvema izvrsnim bekhend paralelama naš teniser pravi brejk u šestom gemu i vraća stvari na početak.

Rodika nije služio servis (pogodio prvi u 41% slučajeva), a Viktor je, i pored nekoliko ničim izazvanih grešaka, igrao na visokom nivou. Bio je strpljiv, ali i odlučan u situacijama kada je jurišao na mrežu. Nije previše forsirao bekhend rivala, ravnomerno je raspoređivao lopte na oba osnovna udarca Rodika i takva taktika se na kraju isplatila – Troicki pravi brejk u jedanaestom gemu, a onda sasvim mirno privodi prvi set kraju.

Da je servis ključni faktor u ovom susretu, definitivno se potvrdilo u drugom setu. Viktor je ubacio prvi servis u 48% slučajeva, a Rodik u 75 i to je bilo presudno.

Srpski teniser je u četvrtom gemu napravio dve duple servis greške, ali je raznovrsnom igrom tada uspeo da sačuva servis. Ipak, Amerikanac je dobro odigrao naredni gem na Viktorov servis i posle divne kratke dijagonale iz forhenda došao do brejka. Kasnije je napravio još jedan i izborio odlučujući set.

Tokom drugog seta sistem ’sokolovo oko’ je otkazao i nije bio u funkciji do kraja meča.

Viktor je u trećem gemu propustio veliku šansu da stekne kapitalnu prednost pred ulazak u finiš. Šest brejk lopti ostale su neiskorišćene, iako je 25-godišnji Rodik samo jednu spasao asom. Na četvrtoj brejk prilici Troicki je imao čist ’zicer’ – Rodik je ramom reketa zakačio lopticu, ona je u visokom luku pala na pola metra iza mreže, Amerikanac je ostao ukopan u mestu, a Viktor mu je poslao lopticu tačno na reket (forhend) i Rodik se provukao.

Od tog trenutka šesti nosilac je bio znatno bliži pobedi, pošto je gemove na svoj servis dobijao relativno lako, a sa druge strane je zadavao dosta muka Troickom. U šestom gemu je Viktor spasao dve uzastopne brejk lopte, jednu od njih perfektnim bekhend volejom.

Ipak, mladi Srbin na kraju nije izdržao pritisak i Rodik je prvu meč loptu pretvorio u pobedu. Troicki je dobro odservirao, ’oterao’ Rodika u dalju stranu, ali je potom bekhend paralelu poslao zamalo u aut i sve je bilo gotovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve