Nova vest
Tenis

Petak, 08.02.2008.

09:46

DK: Rusija - Srbija 2:0

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Dejvis kup reprezentacija Rusije vodi protiv Srbije sa 2:0, u prvom kolu Svetske grupe. U prvom meču Mihail Južni je bio bolji od Nenada Zimonjića sa 3:1, po setovima 2:6, 6:3, 6:2, 6:4, u meču koji je trajao dva sata i 33 minuta, dok je drugom meču dana Viktor Troicki poražen od Nikolaja Davidenka posle velike borbe u pet setova -1:6, 6:1, 3:6, 6:1, 2:6, u meču koji je trajao tri sata. U subotu je na programu dubl meč.

Najblji srpski teniser, i osvajač nedavno završenog Otvorenog prvenstva Australije Novak Đoković trebao je da igra prvi meč, ali je odustao u poslednjem trenutku zbog stomačnog gripa pa je umesto njega nastupio Zimonjić.

Ranije su sličan virus zaradili Janko Tipsarević i Nenad Zimonjić, ali se Zimonjić ipak oporavio i odigrao je prvi duel.

Zimonjić je meč protiv favorizovanog protivnika sjajno počeo. Nenadova taktika bila je jednostavna. On je svaku prilku koristio za izlazak na mrežu, i posledica toga bio je dobijen prvi set posle samo 20 minuta igre – 6:2.

Ipak, nerealno je blio očekivati da će trenutno 689. igrač na ATP listi nastaviti u istom ritmu protiv 681. poziciju bolje plasiranog protivnika. Južni je odmah na startu drugog seta napravio brejk, i brzo je poveo sa 3:0.

Bez obzira na rani brejk, Zimonjić je i u drugom setu igrao sjajno, ali je veliki broj propuštenih brejk lopti uticao da Rus dobije drugi set sa 6:3. Zimonjić je pri rezultatu 4:2 na servis protivnika imao tri vezane brejk lopte, ali ih je propustio, i Južni je izjednačio na 1:1.

Treći set počeo je izjednačeno, ali je igra Zimonjića sredinom tog seta potpuno pala. Južni je to iskoristio, dobio je čak 11 poena u nizu, i priveo taj set kraju sa 6:2.

Zimonjić je početkom četvrtog seta pokušao da se vrati, ali je Južni nije dozvolio preokret. Rus ponovo u petom gemu previ brejk, i do kraja tu prednost održava za prvi poen Rusije u ovom duelu.

U drugom meču Viktor Troicki je još jednom pokazao da 114. pozicija na kojoj se trenutno nalazi nije pravo merilo njegovih mogućnosti.

Mladi Beograđanin u većem delu meča bio je više nego izjednačen sa četvrtim teniserom sveta.

Ipak, na startu se činilo da će Davidenko lako završiti posao. Ruski teniser osvojio je prva tri gema na meču, i lako je priveo prvi set kraju rezultatom 6:1.

Početna trema kod srpskog tenisera tada je nestala, i tokom drugog seta izgledalo je da je Troicki četvrti, a Davidenko 114. na svetu. Naš teniser uzvratio je istom merom, napravio je dva brejka, i izjednačio rezultat u setovima.

Treći set Troicki počinje brejkom, ali već u sledećem gemu gubi svoj servis i dozvoljava Davidenku da se vrati. Tokom ovog perioda oba tenisera su imala po četiri brejk lopte. Bolju realizaciju imao je Rus koji je dve iskoristio (Troicki samo jednu), i dobio treći set sa 6:3.

Izgledalo je tada da je otpor Troickog slomljen, ali srpski teniser je ponovio igru iz drugog seta. Iskoristio je dve od pet brejk prilika, i, uz nijednu dozvoljenu šansu Davidenku, izjednačio je na 2:2.

Odlučujući set neodoljivo je podsećao na treći. Naš teniser ponovo je odmah na startu oduzeo servis protivniku, ali mu je ponovo popustila koncentracija pri svom servisu, i Davidenko je odmah izjednačio.

Rus je taj momentum iskoristio, dobio je pet od narednih šest gemova, i tako doneo drugi poen svom timu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

168 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

18 h

U fokusu

Vidi sve