Nova vest
Tenis

Petak, 01.02.2008.

12:52

Fed kup: Rumunke izjednačile, 1:1

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Selekcija Rumunije izjednačila je na 1:1 u duelu sa Srbijom na turniru Evro-afričke zone Kupa Federacija u Budimpešti. Prvi poen Rumunkama je donela 112. teniserka na WTA listi Sorana Kirstea, pobedom nad Jelenom Janković sa 2:1, po setovima 6:3, 3:6, 6:4. Prethodno je Ana Ivanović donela našoj selekciji vođstvo, trijumfom nad Monikom Nikulesku sa 2:1, po setovima 5:7, 6:4, 7:5. Pobednika grupe odlučiće meč u dublu.

Jankovićeva je duel sa Kirsteom izgubila, iako je u sva tri seta prva stizala do brejka. Četvrta teniserka sveta je na početku prvog imala prednost od 3:1, ali je potom izgubila narednih pet gemova.

U drugom setu, Jelena je izjednačila na 1:1, pošto je uspela da zadrži prednost nakon brejka u četvrtom gemu, da bi u istom ritmu otvorila i odlučujući set, brejkom u prvom gemu.

Novu priliku za brejk Jankovićeva je imala u sedmom gemu, ali je 17-godišnja Rumunka uspela da se izvuče, smanji na 4:3, a potom osvoji i naredna tri gema za neočekivanu pobedu od 2:1. Meč je trajao sat i 55 minuta.

Prethodno je Ana Ivanović savladala Moniku Nikulesku. Ivanovićeva je grešila više nego što je uobičajeno, dok je sa druge strane Nikulesku pružila izuzetno jak otpor i uspela da osvoji prvi set, zahvaljujući brejku u 11. gemu.

Ana je uzvratila u drugom setu, koji je odlučen u poslednjem, 10. gemu, nakon brejka Ivanovićeve, iako je na startu seta ispustila gem na svoj servis. Najbolja srpska teniserka, međutim, nije nastavila u istom ritmu, pa je u odlučujućem, trećem setu izgubila dva uvodna gema, da bi se zatim u četvrtom vratila posle 0:40.

Finalistkinja Otvorenog prvenstva Australije u 10. gemu nije iskoristila dve meč lopte, ali je to uspela da učini iz drugog pokušaja u 12. gemu i to ponovo nakon zaostatka od 0:40 i slavi posle preko 2 ipo sata borbe.

Ivanovićeva je nakon meča priznala da je duel bio veoma težak i da nije očekivala takav otpor rumunske teniserke: "Mučila sam se tokom celog meča. Nije mi uspevalo da nađem ritam, pošto je Nikulesku očigledno spremila dobru taktiku za ovaj meč", rekla je Ivanovićeva koja je u jednom trenutku, zbog blage nesvestice, zatražila pomoć lekara, ali je dodala da se oseća dobro.

Pobednik duela Srbije i Rumunije osvojiće prvo mesto na tabeli Grupe D, a potom će se u razigravanju boriti za plasman u baraž za dopunu Svetske grupe 2.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve