Nova vest
Tenis

Petak, 25.01.2008.

12:14

Đoković - Federer 7:5, 6:3, 7:6!

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u finale Otvorenog prvenstva Australije Đoković je u polufinalu pobedio prvog tenisera sveta, Švajcarca Rodžera Federera, u tri seta – 7:5, 6:3, 7:6 (7:5). Federer je napravio prvi brejk u meču u sedmom gemu prvog seta, ali je Đoković osvojio devet od sledećih deset gemova i prelomio meč.

U trećem setu spasao je dve set-lopte protivnika i napravio preokret u taj-brejku za veliki uspeh.

U drugom uzastopnom gren slem finalu Novakov rival biće Francuz Žo Vilfred Conga, 38. igrač sveta, najveće iznenađenje turnira.

Finalni meč igra se u nedelju.

Na samom početku meča Đoković je delovao pomalo nervozno, a kada je Federer uspeo da osvoji sedmi gem prvog seta, izgledalo je da će Švajcarac imati snage da nastavi niz pobeda u Melburnu.

Ključni gem za razvoj meča bio je deveti u prvom setu. Pri rezultatu 3:5 Đoković je loše počeo, Federer je izborio 0-30 i stigao na dva poena od seta.

Tada je Novak pokazao izuzetnu psihičku snagu, odigrao fenomenalno taj gem i započeo seriju. Usledila su dva uzastopna brejka, a meč-lopta izborena je briljantnom paralelom na samu liniju.

Federer je uspeo da odbrani svoj prvi servis-gem u drugom setu, ali je veoma brzo Đoković vodio 5:1. Federer je uspeo da se odbrani, vratio jedan brejk, ali više od toga nije mogao. U ključnom gemu bilo je 15-30, Đoković je osvojio vezane poene za dve set-lopte, Federer je prvu spasao, ali je usledio Novakov as za 2:0.

Neposredno pre toga srpski igrač ušao je u manji sukob sa glavnim sudijom, koji ga je opomenuo zbog odugovlačenja.

U trećem setu Federer je imao odličnu priliku da se vrati u meč već u drugom gemu, kada je na Đokovićev servis bilo 0-40.

Međutim, srpski as je vezao pet poena i dokazao veliku psihološku snagu. U narednom gemu imao je čak i dve brejk-lopte, koje nije iskoristio, a do dvanaestog gema igrači su branili svoje servise.

Nova drama viđena je u poslednjem regularnom gemu - Đoković počinje sa 0-30, dozvoljava rivalu dve brejk-lopte, ali ih brani, a taj-brejk je izborio pošteno prošetavši Švajcarca po terenu.

Federer počinje taj-brejk sa 2-0, vodio je i 3-1, ali je tada Đoković vezao tri poena. Usledila je serija poena osvojenih na svoj servis, pa je prvu set-loptu stekao Đoković pri rezultatu 7-5. Federer je servirao, ali je srpski igrač bolje odigrao poen i okončao meč na oduševljenje svojih navijača na tribinama Rod Lejver arene.

Novak Đoković do finala stigao je bez izgubljenog seta.

Đokovićev skor sa Federerom sada je 2:5, ali je Novak dobio dva od poslednja tri meča.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

520 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve