Nova vest
Tenis

Petak, 06.07.2007.

15:45

Nadal prvi polufinalista Vimbldona

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Španac Rafael Nadal prvi je polufinalista Vimbldona, pošto je za nešto više od 2 sata pobedio Tomaša Berdiha rezultatom 7:6, 6:4, 6:2. Drugi nosilac je lakše od očekivanja eliminisao Berdiha, pošto ga je Čeh prethodno savladao u tri navrata (svaki put na betonu), a dve Nadalove pobede bile su na šljaci. Ipak, Španac je igrao mnogo agresivnije i napravio 39 direktnih poena (naspram 23 Berdihovih), što je, uz standardno mali broj neiznuđenih grešaka, bilo dovoljno za lagan trijumf.

Vetar je bio značajan faktor, pogotovo na početku dvoboja, kada su obojica tenisera lako dozvoljavali brejk prilike rivalu. Zatim su igrači doveli u red početni udarac i ušlo se u taj brejk, koji je Nadal rešio u svoju korist sa 7:1.

Iskoristivši nalet iz 'trinaestog gema' prvog seta, drugi nosilac pravi brejk već na startu drugog i tu prednost održava do kraja – 6:4. Trostruki pobednik Rolan Garosa izvrsno je servirao, ubacio 77% prvih servisa, a pri izlascima na mrežu bio je skoro perfektan – 14 od 16.

"Nije bilo lako, vetar je bio otežavajuća okolnost. Morao sam da imam punu koncentraciju pri kretanju, lopta je u nekim trenucima bežala, ali mislim da je vetar više uticao na Berdihov servis, nego na moj", izjavio je Nadal.

Rafael Nadal je prošle godine stigao do finala na Vimbldonu, a ovogodišnjim uspehom konačno je opovrgao sve one koji su ga nazivali jednostranim teniserom, sposobnim za vrhunske partije jedino na šljaci.

Njegovi dobri rezultati dodatno dobijaju na značaju kada se zna da ga ni žreb baš nije pomilovao – Berdih i Južni su igrači koji Špancu najmanje odgovaraju, obojica su ga po tri puta savladali na betonu, Soderling je odličan server, baš kao i Fiš, dok je jedini lak posao bio meč sa Ešauerom u drugoj rundi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve