Nova vest
Tenis

Nedelja, 03.08.2008.

23:42

Novak izgubio u finalu Sinsinatija

Srpski teniser Novak Đoković izgubio je od Škota Endija Marija sa 7:6 (7-4), 7:6 (7-5) u finalu turnira u Sinsinatiju.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Ovo je prva titula za mladog Britanca na turnirima iz Masters serije, šesta u karijeri. Đoković je ove sezone osvojio četiri titule, a ovo je drugo uzastopno finale koje gubi (posle Kvinsa). Novak je u finalnom dvoboju previše grešio i, nekarakteristično za sebe, loše igrao većinu ključnih poena. Mari je bio strpljiviji i zasluženo je došao do trijumfa

Meč je počeo u skladu sa očekivanjima, igralo se prevashodno sa osnovne linije, a Novak je bio agresivniji od rivala. Ipak, za razliku od duela sa Nadalom, pravio je mnogo više neiznuđenih grešaka i tokom celog prvog seta Škot je bio bliži brejku.

Imao je Mari dve brejk lopte (u dva različita gema), ali Novak je obe neutralisao, drugu posle izvrsno felširanog drop-šota. Sa druge strane, Đoković je sve skupa uzeo 8 poena na protivnikov servis i nije došao do šanse za brejk.

Pravda je manje-više bila zadovoljena kada se ušlo u taj brejk jer je, i pored nešto lošijih ritern-gemova, Đoković dobro igrao voleje i solidno se kretao.

U ’trinaestom gemu’ Novak je dva puta pogrešio i bekhenda, a dva puta je neshvaljivo promašivao forhend dijagonale iz izglednih pozicija. Tako se ne dobija set protiv tenisera čija se igra bazira na čekanju greške rivala, pa je Mari brzo došao do 5-1, a zatim i do vođstva u setovima.

Đoković je bolje počeo drugi set i napravio brejk, ali je lošim servisima i nervoznom igrom dozvolio je Mariju momentalni povratak u set.

Marijev ritern bio je na vrlo visokom nivou, a tokom celog turnira primetan je bio i rast samopouzdanja u odnosu na prethodni period. Dobrim riternima Škot je došao u situaciju da oduzme servis Đokoviću, što je i uspeo posle očajnog smeča trećeg igrača sveta.

Mari se uplašio pobede i bio je nestrpljiv u trenutku kad je servirao za konačnu pobedu. Đoković je tada spasao četiri meč lopte, tri na fascinantan način – silovita forhend paralela, ’drop-šot’ i direktan poen bekhendom iz riterna. Ubrzo je došao i do brejka, ali psihološko preimućstvo nije materijalizovao na najbolji način i opet je pobednik seta odlučen u taj brejku.

Mari je ponovo bio nervozan, ali mu je Đoković trasirao put do pobede dvema dvostrukim servis grešakama, od kojih je jedan bila za 6:4 za Britanca. Novak spasava petu meč loptu, ali Endi napokon završava susret bekhendom nakon odličnog servisa.

Bio je ovo njihov šesti međusobni okršaj i skor je 4-2 za Novaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

256 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve