Nova vest
Tenis

Petak, 05.10.2012.

13:17

WTA: Stop za vrištanje na terenu

Žensta teniska asocijacija (WTA) najavila je ograničenje nivoa vrištanja teniserki, tako što će na terenima koristiti merače nivoa buke.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Da li zbog izjave Mihaela Štiha koji je izazvao buru rekavši da su teniserke iritantne zbog vrisaka u toku igre ili zbog nedavno objavljenih podataka da je, recimo, jačina zvuka koju proizvodi Marija Šarapova jednaka onoj koju stvara motorna testera, iznad sto decibela, stiglo je vreme da WTA nađe način da zaštiti teniserke i ljubitelje ovog sporta sa osetljivijim ušima.

Šarapova rekla je da je "spremna da pokuša da iskoreni svoju manu".

"To je dobra odluka WTA. Ja vrištim dok igram otkad znam za sebe. Gledala sam svoje snimke, ali mi niko nije rekao da to radim, ni u Rusiji ni na Floridi. To je prirodna navika", rekla je Maša.

Vrištanje teniserki na terenu došli je u centar pažnje ponovo ove godine nakon direktnog duela Šarapove sa njegom glavnom rivalom u tom segmentu, beloruskinjom Viktorijom Azarenkom.

"Treneri i teniske akademije bi trebalo da uče mlade talente od početka određenim tehnikama disanja. To postaje navika jer počinje od malih nogu i ostaje", rekla je Šarapova.

Međutim, oglasila i nezvanična svetska rekorderka, portugalska teniserka Mičel Larčer de Brito. Sa 109 decibela jedan joj nedostaje da dostigne riku lava

"Ja neću da ćutim, ako se ljudima ne sviđa moje stenjanje uvek mogu da odu sa terena ili da isključe ton na televizoru," rekla je ona.

U WTA turu su dugo branili igračice objašnjenjima da 'zvuci' koje proizvode pomažu u oslobađanju energije i podižu samopouzdanje".

"Ograničićemo jačinu urlikanja. Ako sudije procene da je preglasno, sledi opomena. Želimo da za početak smanjimo, a kasnije i da iskorenimo vrištanje na terenu", rekao je zvaničnik WTA tura Endrju Voker.

Još uvek se ne zna kada kontrola jačine zvuka kreće a nema ni previše reakcija tihih igračica, oglasila se samo Karolina Voznijacki rekavši da se nada da "dolazi vreme u kojem joj neće biti potrebni čepići za uši".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve