Nova vest
Tenis

Petak, 20.01.2012.

16:25

Top 10 "razbijača" reketa

Videli smo kako su “stradali” reketi iznerviranog Markosa Bagdatisa, ali Kipranin nije prvi, a sigurno ni poslednji koji se tako “prazni”.

Izvor: Ak

Autor: Ak

Default images

Zvanični sajt Australijen opena napravio je listu Top 10 “razbijača” reketa, nakojoj je nekoliko prvih reketa, Gren slem šampiona, te samo jedna devojka.

Među deset “najnervoznijih” tenisera svoje mesto je našao i Novak Đoković, ali i Rodžer Federer, Džon Mekinro, Goran Ivanišević…Jedina dama je Ruskinja Vera Zvonarjova.

Top 10 razbijača reketa:

1. Markos Bagdatis – Kipranin se mnogo iznervirao u sredu jer je zaostajao brejk za Stanislasom Vavrinkom. Ljutitu je seo na svoju stolicu, a onda za 20ak sekundi razbio čak 4 reketa! Kod poslednja dva nije se potrudio ni da skine zaštitnu plastičnu kesu. Kipranin je poznat kao veoma temperamentan, ali ovaj izliv “emocija” je nešto novo.



2. Marat Safin. Osvajač Ozi opena iz 2005. godine je u penziji, a vreme “ubija” kao poslanik u ruskom parlamentu, Dumi. Tokom karijere bio je poznat po lomljavini reketa, a samo tokom 1999. godine polomio je rekordnih 48 reketa, što je nezvanični rekord. Procenjuje se da je Safin razbio više od 1.000 reketa. “Danas razbijam rekete, sutra možemo da umremo”, rekao je Safin jednom prilikom.



3. Goran Ivanišević – Kao i većinu Balkanaca i Ivaniševića je krasio nezgodan temperament, a u istoriju je ušao kao jedini teniser koji je završio turnir zbog nedostatka opreme! On je na Samsung openu u Brajtonu (Engleska), početkom2000. godine razbio sve rekete sredinom trećeg seta, a protivnik je odbio da mu pozajmi svoj kako bi završio meč. “Gospodin Ivanišević ne može da nastavi meč zbog nedostatka opreme”, saopštio je spiker na Samsung openu. Nekoliko meseci kasnije Hrvat je imao dovoljno reketa da osvojio Vimbldon.



4. Džon Mekinro – SuperMek je praktično izmislio razbijanje reketa. Kao i zlostavljanje teniske loptice. On je na Australijen openu 1990. godine protiv Šveđanina Mikaela Pernforsa razbio reket od teren, potom se raspravljao sa sudijom da ne bi trebalo da bude kažnjen (već bio upozoren zbog sukoba sa linijskim sudijom) rekavši da je reket iskrivljen, a ne polomljen. Amerikanac je ipak kažnjen, a dok su napuštali teren verbalno je vređao zvaničnike meča. Nekoliko trenutaka kasnije prvu put je diskvalifikovan sa Gren slema.

5. Novak Đoković – Ono što je Đoković radio tokom 2011. godine svojim rivalima je nešto što se retko viđa. Ali i tako dominantan srpski teniser nije uvek bio zadovoljan. Posebno se iznervirao tokom maratonskog duela sa Bagdatisom u trećoj rundi Vimbldona, kada je morao da strada reket. Njegova oprema se ništa bolje nije provela ni protiv Nadala u finalu US openu.



6. Endi Rodik – Veština razbijanja reketa koju je A-Rod pokazao tokom 2007. godine pokazuje daje Amerikanac veoma iskusan u tom segment “igre”. Imao je svoje momente i prošle godine.



7. Fernando Gonsales – Finalista AO 2007. godine moćnim udarcima je uništavao rekete u Rimu i Indijan Velsu tokom 2009. godine. Ali kada je Gonso razbio reket tokom meča sa Rodikom na “Rod Lejver areni”, srećni navijač je dobio suvenir.



8. Vera Zvonarjova – Moskovljanka je izgubila živce nakon debakla u Čarlstonu od Samante Stosur (6:0, 6:3). Reket je prvo razbila od podlogu, a onda ga šutnula pod stolicu.



9. Rodžer Federer – Ni jedan od najboljih tenisera svih vremena nije imun. Međutim, videti Švajcarca kako razbija reket je ravno sretanju jednoroga. Ipak, uspeo je da šokira gledaoce u Majamiju kada ga je iz takta izbacio Novak Đoković. Ko god da se dokopao rekete ima malo blago u svojim rukama.



10. Mihail Južnji – Rus je priča za sebe. I dok ostali teniseri reket “kažnjavaju” razbijajući ga od zemlju, Južnji je odličio da za to iskoristi svoju glavu, u Majamiju 2008. godine. Toliko se udarao da je raskrvavio čelo. Ovo kao da ga je opametilo i ojačalo jer je dobio duel sa Nikolasom Almagrom u taj-brejku trećeg seta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve