Nova vest
Tenis

Utorak, 02.09.2014.

09:54

Nišikori do jutra lomio Raonića

Kei Nišikori plasirao se u četvrtfinale US Opena, pošto je tek u ranim jutarnjim časovima savladao Miloša Raonića – 3:2 (4-6, 7-6 (7-4), 6-7 (6-8) 7-5, 6-4).

Izvor:

Autor:

Default images

Protivnik Nišikoriju u borbi za poludinale biće Švajcarac Stanislas Vavrinka, koji je porazio španskog tenisera Tomija Robreda.

Japanac, koji je postavljen za desetog nosioca, i Kanađanin, peti nosilac u Njujorku, odigrali su spektakularan meč na "Artur Ešu". Duel je trajao četiri sata i 24 minuta, čime je ušao u istoriju poslednjeg Gren Slema sezone.

Poslednja dva meča koja su završena dva i po sata iza ponoći bili su okršaji Filipa Kolšajbera i Džona Iznera, pre dve sezone, kao i duel Matsa Vilandera i Pernformsa – pre više od dve decenije.

Visoki Kanađanin bolje je otvorio meč i prvi stigao do brejka u četvrtom gemu, ali je Nišikori uzvratio već dva gema kasnije. Ipak, Raonić je odigrao sjajno kada je Japanac servirao za ostanak u setu, pretvorivši prvu, od tri vezane, brejk lopte za vođstvo u setovima. Sličan uvod imao je i drugi set, samo što je ovoga puta Japanac stigao do brejka, a Raonić mu uzvratio.

Imao je Nišikori priliku da servisom završi set, ali je momak rođen u Podgorici opet odigrao fenomenalno i odveo meč u taj brejk. Međutim, Kei pravi mini-brejk već u prvom poenu i čuva ga do kraja 'dodatnog' gema za izjednačenje u setovima.

Treći set je bio najduži, ali i najuzbudljiviji, pošto nije bilo brejka, pa je odluka pala tek u novom taj brejku. Najpre je Raonić imao četiri brejk prilike u šestom gemu, ali se Nišikori izvukao, da bi mu Kanađanin uzvratio istom merom, dva gema kasnije. Do 13. gema nije bilo previše uzbuđenja, a u 'kiši' mini-brejkova bolje se snašao Raonić i stigao do novog vođstva u setovima (8:6).

Činilo se da će i četvrti period susreta otići u taj brejk, ali je Japanac uspeo da se domogne brejka u ključnom trenutku, i stekne mogućnost da servisom odvede meč u peti set, što je i učinio. Peti set otvoren je sa tri sigurna servis gema, ali je onda Raonić svojim greškama pružio priliku Nišikoriju da stigne do brejka, što ovaj nije propustio – za vođstvo od 3:2.

Pametno je odigrao borbeni Japanac sam finiš. Nije se previše trošio na servis protivnika, lako je osvajao gemove, imao još jednu priliku da oduzme servis protivniku, i na kraju zasluženo trijumfovao.

Rođeni Pogdoričanin odservirao je 35 asova i ostvario 86 vinera, ali su ga u poraz odvele 72 neiznuđene greške. S druge strane, momak iz Tokija postao je prvi Japanac u najboljih osam US Opena još od Zenza Šimicua 1922. godine.

Prethodno, plasman među osam najboljih na US Openu izborili su najbolji teniser sveta Novak Đoković i Britanac Endi Mari. Novak je pobedio Nemca Filipa Kolšrajbera sa 6-1, 7-5, 6-4, dok je Mari bio bolji od Francuza Žoa-Vilfrida Conge 7-5, 7-5, 6-4.

Preostali mečevi osmine finala igraju se tokom naredne noći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

6 h

U fokusu

Vidi sve