Nova vest
Tenis

Utorak, 02.09.2014.

00:58

Sjajan meč i poraz Krunićeve

Aleksandra Krunić završila je nastup na US Openu u četvrtom kolu, posle poraza u tri seta od Viktorije Azarenke.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Aleksandra je načinila već istinsko čudo na ovogodišnjem US Openu, a od Beloruskinje je izgubila rezultatom 4:6, 6:4, 6:4.

U meču koji je trajao dva sata i 18 minuta srpska teniserka je na momente igrala vrhunski tenis i samo su je padovi koncentracije u drugoj polovini meča koštali poraza. Azarenka će igratisa Ekaterinom Makarovom i to će biti duel 16. i 17. nositeljke.

Osim u uvodnim minutzima meča, kada je dozvolila 17. teniserki sveta da uz dva brejka povede 3:0, naša teniserka nijednog trenutka nije bila podređena.

Posle tog lošeg početka ona je dobila sedam od narednih osam gemova i nagovestila novo čudo, potpuno sledeći strategiju: naterati Azarenku da odlučuje.

Beloruskinja je u većem delu meča bila veoma nervozna, pričala je sa sobom između poena, ponekad i vrlo žučno i glasno. Na drugoj strani je Krunićeva bila savršeno smirena sve dok je imala snage i imala potpunu kontrolu nad mečom.

Promene ritma, povremeni neočekivani izlasci na mrežu, neverovatno kretanje bili su ozbiljan prolem za igračicu koja je gotovo celu godinu provela kao lider WTA liste i ima iza sebe osvojene gren slemove.

Tek je gubljenje energije dovelo do nervoze kod naše teniserke, sledile su loše odluke tokom poena i Azarenka je prevagnula. Od pomenutog starta meča, pa sve do šestog gema drugog seta Krunićeva je imala inicijativu. Jedan brejk bio je dovoljan za 1:1 u setovima, a rani brejk Beloruskinje Aleksandra je brzo uspšela da vrati.

Bio je to trenutak za napad, a ishitreni udarci koštali su Krunićevu brejka i kada je imala duplu priliku, a na kraju je na sličan način izgubila još jednom svoj servis.

Ovogodišnji US Open za nju je neverovatno iskustvo, jer stići sa 143. mesta u drugu nedelju gren slema je neverovatan uspeh. Već od ponedeljka njen plasman biće znatno bolji.

Prvi set: Od 0:3 do dobijenog seta

Meč je počeo loše za našu teniserku, koja je serijom grešaka već na startu omogućila Azarenki veliku prednost.

U prva tri gema srpska teniserka osvojila je samo dva poena, oba puta braneći trostruku brejk-loptu.

Pauza koja je usledila pomogla je Aleksandri da se opusti i usredsredi na meč. Prepustila je Beloruskinji da pokušava direktne poene, a njene greške pružile su prvu brejk-loptu, koja je i dobijena duplom greškom Azarenke.

Već u sledećem gemu Krunićeva pokazuje sav talenat u prvom poenu, u kojem je odlično zatvorila teren i bekhend volejom zaradila ovacije na Artur Ešu. One su se ponovile samo tri poena kasnije, kada je njena fantastična paralela u punom trku naterala Azarenku na grešku i donela joj novi gem - 2:3.

Azarenka užasno servira, pa Krunićeva vezuje i sedmi poen, ali su je ti poeni malo poneli, pa su dva brzopleta udarca u mali aut omogućila Beloruskinji da dođe do 4:2.

Aleksandra je tada shvatila da je strpljenje ključ do uspeha protiv nervozne rivalke. Lako je osvojila svoj servis gem, a zatim bez izgubljenog poena i uz veliku asistenciju rivalke prvi put izjednačila. Publika je u potpunosti na strani srpske igračice.

Smirena i koncentrisana, mlada Srpkinja je prvi put emocije pokazala odbranivši brejk-loptu, prvu još od trećeg gema, u najlepšem poenu meča. Promene ritma Azarenka nije mogla da prati, pa je sad 5:4 za Krunićevu.

Poslednji gem prvog seta je doneo velike preokrete. Krunićeva je stekla tri set-lopte, Azarenka je u poslednjem trenutku našla nešto samopouzdanja i vratila se do 40:40, ali je Aleksandra opet podigla nivo igre vrhunski odigrala sledeći poen i izborila četvrtu set-loptu, koju je iskoristila.

Drugi set: Samo jedan brejk

Obe teniserke nešto su sigurnije na startu drugog seta.

Mada svaki gem počinje problemima za devojku na servisu, one se priberu i dobijaju gemove, pa je 2:1 za Krunićevu.

Četvrti gem doneo nam je poen najvišeg kvaliteta, u kojem je Aleksandra dvaput uspela da se pase i onda dotrčala do mreže i iz nemogućeg ugla pogodila samu liniju, ali je zatim lako izgubila dva poena za 2:2.

Sledeći gem doneo je ponovo prednost za Krunićevu, ali se posle nove pauze Azarenka vratila na teren raspoloženija.

Ona je posle 30-30 u šestom gemu najpre osvojila svoj servis, pa osvojila još tri vezana poena, a Krunićeva je odbranila samo dve brejk-lopte. Azarenka vodi 4:3 i ima brejk prednosti.

Aleksandra se nije dala lako, osovjila je nekoliko lepih poena i okončala deveti gem pogodivši samu liniju, a njene promene ritma prave i dalje velike probleme Beloruskinji, koja još uvek razgovara sa sobom.

U sledećem gemu Krunićeva je imala priliku da se sasvim vrati: na 15-30 ona je imala otvoren teren i lak udarac, ali se nije dovoljno približila lopti, pa je pogodila mrežu. Na kraju je i na set-lopti pogrešila brzajući, pa je riternirala u vrh mreže - 6:4, 1-1 u setovima.

Treći set

Ponovo set loše počinje za našu teniserku, koja odmah gubi svoj gem, a iako je igra prilično ujednačena Azarenka uspeva da konsoliduje prednost na svom servisu.

Potencijal za preokret vidimo u trećem gemu. Azarenka je posle dva osvojena gema imala 0-30, ali je Aleksandra vezala 4 poena i nagovestila ozbiljniji otpor 17. igračici sveta.

Kad god ispuni dogovor sa trenerom rezultat našoj teniserki ide na ruku. Svih pet poena u sledećem gemu završeno je udarcima Azarenke, četiri od njih greškama, Za samo 5 minuta ozbiljne igre Krunićeva je stigla do 2:2.

Peti gem doneo je brzih 40-0 (11 od 12 poena za Srpkinju), ali su tada počeli problemi. Podrška publike dolazi sa negativnom stranom - na svaki promašen prvi servis čuju se uzdasi, koji dodatno poremete Aleksandru. Dupla greška, pa mlak drugi servis, zatim i dobar Vikin izlazak na mrežu i stiglo je izjednačenje. Međutim, kod razmene udaraca sa osnovne linije naša teniserka dominira, jer ima više koncentracije i dve brze greške Beloruskinje dovoljne su za 3:2, prvo vođstvo Krunićeve u ovom setu.

Azarenka se brzo vratila u egal, a sedmi gem bi mogao da bude odlučujući. Aleksandra je u njemu imala pomož protivnice, koja je promašila zicer, ali ne i mreže - jednom je presekla dijagonalu Srpkinje, a zatim je kod paralele Beloruskinje lopta odskočila od mreže u vazduh, opet na mrežu i pala na stranu Krunićeve. Nerezonska i loše izvedena skraćena lopta dala je šansu Azarenki i ona sada vodi 4:3.

Osmi gem doneo je veliku priliku za srpsku teniserku - istrčavanje na mrežu iznenadilo je i izbacilo iz ritma Azarenku i pomoglo Krunićevoj do 15-40. Tada je Azarenka spasla servis bekhend pasing šotom dostojnim muškog turnira, a do kraja gema posao je odradila Aleksandra laganim greškama.

U devetom gemu Aleksandra je odlično servirala i sa dva asa stigla do poslednje tačke odbrane - Azarenka servira za meč.

Poslednji gem počeo je duplom greškom, ali je Azarenka popravila servis, koji joj je doneo dva poena. Preostala dva donele su joj Aleksandrine greške - još jedna nepotrebna i loše izvedena skraćena lopta i najminimalniji moguć aut kojim je izgubila meč.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

189 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

7 h

U fokusu

Vidi sve