Nova vest
Tenis

Sreda, 27.08.2014.

18:45

USO: Janovič prejak za Lajovića

Srpski teniser Dušan Lajovič izgubio je od Ježija Janoviča sa 6:3, 7:5, 5:7, 7:5 u prvom kolu US opena.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Lajović je odigrao solidan meč protiv favorizovanog Poljaka koji je prošle nedelje igrao finalu u Vinston-Sejlemu, imao je srpski teniser šanse u svakom od setova, ali na kraju je Poljak zasluženo došao do pobede posle tri sata igre.

Lajović je u prvom setu propustio brejk viška, a u drugom se vratio posle brejka zaostatka, ali je ipak popustio u finišu. Nije srpski teniser odustajao, u trećem setu je brzo poveo i na kraju je uspeo da smanji na 2-1, iako je prvobitno pri rezultatu 5:3 pretrpeo brejk.

Na startu četvrtog seta Lajović je propustio dve vezane brejk šanse i ispostavilo se da su to bile njegove poslednje prilike za brejk na meču. Janovič je u dva navrata posle toga propuštao brejk prilike, a konačno je u 11. gemu napravio brejk i odservirao za pobedu.

Poljak je meč završio sa 58 vinera i 51 neiznuđenom greškom, dok je Lajović upisao 38 direktnih poena i 35 grešaka.

U drugoj rundi Janovič će igrati sa Kevinom Andersonom, koji je u taj brejku petog seta dobio Pabla Kuevasa.

Tok meča:

U prvom gemu Lajović je imao šansu, ali je pri rezultatu 15:30 izgubio poen iako je na vreme stigao na drop šot Janoviča, Poljak je potom osvojio taj gem, a zatim je bekhend paralelom na liniju stvorio dve vezane brejk lopte.

Hrabrim drugim servisom i strpljivim poenom srpski teniser neutralisao je brejk šanse, a zatim je u dugom gemu izjednačio na 1:1. Sledeći gem Lajović je odigrao briljantno – dva puta je stizao drop šotove rivala, a uz još dve greške suparnika srpski teniser napravio je brejk za 2:1.

Tada je usledio pad u Lajovićevoj igri – Janovič je sjajnim riternima napravio ribrejk, a pri vođstvu 3:2 došao je dve nove brejk lopte. Prvu je Lajović spasao, ali je na drugoj napravio duplu grešku – 4:2.

Tada je set bio odlučen, pošto je Janovič do kraja rutinski odservirao za vođstvo – 6:3.

Naš igrač nije imao rešenje za snažne udarce Janoviča, koji nije mnogo grešio i napravio je brejk već na startu drugog seta. Lajović je postepeno konsolidovao svoju igru, uzeo je dva gema na svoj servis, a onda je zahvaljujući odličnim riternima i nerezonskom potezu Janoviča uspeo da vrati brejk u šestom gemu – 3:3.

U naredna četiri gema teniseri su lako čuvali gemove na svoj servis, a pri rezultatu 5:5 Lajović je popustio. Spasao je prvu brejk loptu, zatim je propustio gem šansu, a na drugoj brejk lopti izašao je na mrežu posle drugog servisa i izgubio poen – 6:5.

Janovič priliku nije propustio – bez izgubljenog poena osvojio je naredni gem za 2-0 u setovima.

Na početku trećeg seta Lajović je bio na konopcima, u dva različita gema spasao je po brejk loptu, a u šestom gemu došao je do brejka i poveo sa 4:2 posle greške Janoviča forhendom.

Srpski teniser uskoro je došao u situaciju da servira za set pri rezultatu 5:3 i došao je do set lopte. Međutim, tada je Lajović odservirao dve duple greške u nizu – tu brejk loptu je spasao, ali Janovič je stvorio još jednu i nju je iskoristio za smanjenje zaostatka na 5:4.

U narednom gemu Lajović je imao 0:30, ali se Janovič izvukao i izjednačio na 5:5. Činilo se da ćemo identičnu situaciju videti i pri vođstvu sprskog tenisera 6:5 – Poljak je od 0:30 stigao do 30:30, ali je onda usledio dubok ritern Lajovića pod noge za set loptu.

Imao je u sledećem poenu Dušan mnogo sreće – loše je zahvatio lopticu na riternu, ali je ona poletela visoko i spustila se tačno na liniju. U nastavku poena Janovič je pogrešio, a Lajović je došao do seta – 7:5.

Srpski teniser bio je u naletu, pri vođstvu 2:1 u četvrtom setu imao je dve vezane brejk šanse, ali je odigrao nešto pasivnije i Janovič se izvukao snažnim forhendima.

Usledio je još jedan dug gem, ovoga puta na Lajovićev servis. Sada je srpski teniser spasao dve brejk lopte i poveo je sa 3:2.

Lajović je pri rezultatu 3:3 spasao još jednu brejk loptu, ovoga puta dobrim servisom, ali pri rezultatu 5:5 ipak je pretrpeo brejk. Na 30:30 Janovič je promašio zicer na voleju, ali ni to nije bilo dovoljno našem teniseru, koji gubi tri poena u nizu, samim tim i gem.

Meč je tada odlučen, Janovič je snažnim servisima došao do pobede i drugog kola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve