Nova vest
Tenis

Sreda, 02.07.2014.

14:40

Đoković uz dosta muke do polufinala

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u polufinale Vimbldona pobedom nad Marinom Čilićem iz Hrvatske, rezultatom 6:1, 3:6, 6:7, 6:2, 6:2.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Đoković je u još jednom veoma teškom meču uspeo da se vrati posle vođstva protivnika od 2-1 u setovima i slavi nakon više od tri sata i 20 minuta igre.

U polufinalu, srpski teniser igraće protiv Bugarina Grigora Dimitrova koji je u tri seta izbacio branioca titule Endija Marija.

Meč je obeležilo mnogo uspona i padova sa obe strane, ali i klizanja, naročito našeg igrača koji je zbog toga morao da promeni obuću.

Novak je relativno lako osvojio prvi set i činilo se da će brzo završiti posao. Međutim, odigrao je jedan loš gem na startu drugog seta i dozvolio Čiliću da se vrati u meč. Hrvat se potom razigrao, izjednačio u setovima, a onda u trećem konstantno mučio Đokovića.

Drugi igrač sveta spasao se jednom kada je Marin servirao za vođstvo, ali je popustio u taj brejku i Čilić je poveo sa 2-1. Čovek koga trenira Goran Ivanišević kao da se ispraznio dobijanjem tog seta, pa je Đoković protutnjao kroz naredna dva i prošao u polufinale.

Obojica tenisera imala su po 10 as udaraca, a Čilić je napravio dve duple više (6:3). Hrvat je bio nešto agresivniji, pa je imao 42 direktna poena i 48 grešaka, dok je Đoković meč završio skorom 32-32.

Njima dvojici je ovo bio deseti međusobni susret I deseta pobeda Novaka.

Drugi polufinalni par kod žena čine Eženi Bušar i Simona Halep, a pročitajte i tekst o novoj teniskoj zvezdi Niku Kirjiosu.

Tok meča:

Đoković je lako dobio prvi gem, a već u drugom je napravio brejk – duboko je riternirao i ostajao u poenima, a zatim je uspevao da iznudi greške Čilića i da realizuje prvu brejk loptu (2:0).

U sledećem gemu Čilić je došao do 30:30, naredni poen Novak je osvojio uz pomoć mreže, a dobrim servisom potvrdio je brejk za 3:0. Novak je lako osvojio i naredni gem na svoj servis, a u šestom gemu došao je do nove brejk šanse. Prvu je Čilić spasao servisom, ali je potom zaređao sa greškama i Đoković je poveo sa 5:1.

Novak je priveo prvi set kraju, a već na startu drugog seta imao je dve brejk lopte. Kod prve je poslao ritern u mrežu posle ne baš najjačeg servisa Čilića, a na drugoj je u razmeni takođe poslao lopticu u mrežu.

U narednom gemu Novak je preokrenuo od 0:30, pa je usledio još jedan dug gem na servis Čilića, ali bez brejka – 2:1. Đokovićev nivo igre za nijansu je opao, pa je Čilić došao do brejk lopte u četvrtom gemu – igrao se dug poen, a Novak je pogrešio bekhend dijagonalom (3:1).

Obojica su u narednim gemovima bili poprilično sigurni na svojim servisima, pa je Novak u osmom gemu servirao za opstanak u setu. Iako je Čilić uspeo da ga malo uzdrma, Novak je zahvaljujući dobrom servisu uspeo da produži set, ali samo za taj jedan gem, pošto je hrvatski teniser brzo došao do set lopte, koju je iskoristio za 6:3 i 1:1 u setovima.

Čilić je na početku trećeg seta na Novakovom servisu stigao do 0:30, da bi srpski teniser vezao četiri poena i poveo sa 1:0. Na samom početku tog seta nije bilo mnogo uzbuđenja, pošto su obojica osvajali svoje servise. Đoković je, međutim, u trećem gemu pružio veliki otpor hrvatskom teniseru, imao je dve brejk lopte, ali nijednu nije iskoristio.

Usledio je gem sa dosta neiznuđenih grešaka na obe strane, a dobio ga je Novak za 3:2, a Čilić je uzvratio. Đoković je zahvaljujući odličnom servisu uspeo da se odupre napadima hrvatskog tenisera i dođe do novog vođstva.

Odlična defanziva donela je Đokoviću 15:30, a onda je odličnom bekhend paralelom stigao do dve vezane brejk lopte. Čilić je prvu spasao agresivnim bekhendima, a drugu asom. Ipak, dubokim loptama je došao do još jedne, kada je bekhend dijagonalu izbacio milimetar u aut. Ni sledeću nije iskoristio greškom iz forhenda što je njegov protivnik iskoristio i dobrim servisima izjednačio na 4:4.

Propuštene šanse nisu mnogo uticale na srpskog tenisera koji je i pored dva jeftino izgubljena poena sigurno odservirao i stigao na gem od drugog seta. I Čilić je odgovorio istom merom izjednačivši na 5:5.

Tada su krenuli novi problemi. Đoković je napravio dve greške posle uvodnog vinera, a onda je pokušao da agresivnim servisom napravi razliku, ali ga je promašio. Čilić je dobio dve vezane brejk lopte, prvu je Novak neutralizovao napadom, ali je kod druge hrvatski teniser pogodio neverovatan ritern i došao u priliku da servira za vođstvo od 2-1 u setovima.

Prvi poen u 12. gemu Čilić je odlično izgradio poen, ali se pecao kada je samo trebalo da prebaci loptu u prazan teren. To je uticalo na igru protivnika, napravio je dve neiznuđene greške i dao Novaku priliku za ribrejk. Već je prvu iskoristio nakon napada iz bekhenda, pa će pobednika ovog seta odlučivati taj brejk – 6:6.

Na početku 13. gema Hrvat je napravio mini brejk, da bi se Đoković odmah vratio. Naš igrač nekoliko puta se okliznuo što ga je koštalo novog poena. Videlo se da je Novak pomalo stegnut, nikako nije uspevao da pusti ruku, prouzrokovano činjenicom da je konstantno bio u rezultatskom zaostatku. Nastavio je da greši i ubrzo je Čilić imao dve set lopte. Prvu je iskoristio dobrim napadom iz forhenda i poveo sa 2-1 u setovima – 7:6 (4).

Dobijanjem trećeg seta Čilić se malo istrošio, a Đoković je i pored velikih problema uspeo da se održi u defanzivi, pa je posle djusa Čilić odigrao loš drop šot. Na brejk loptu napao je Novaka, izašao na mrežu, ali je promašio relativno lak smeč i Đoković je konačno napravio brejk i poveo sa 1:0.

Posle 30:0 u sledećem gemu činilo se da će Đoković brzo do 2:0, međutim to se nije desilo. Opasan napad, sreća posle mreže i greška drugog tenisera sveta doveli su ga u problem i suočavanje sa novim opasnostima. Ipak, brejk loptu je spasao odličnim servisom, a sa nova dva i potvrdio stečenu prednost.

Posle početnog vođstva Đoković je uveo meč u nešto mirniji period i iz takve atmosfere mnogo mu je bilo lakše da ditkira ritam. Vraćao je servise, sačekao nove greške Čilića koji mu je duplom servis greškom poklonio novi brejk za 3:0. Novak je pauzu između gemova iskoristio da promeni patika i pokuša da umanji klizanje koje mu smeta prilikom poena.

U novoj obući sa nulom je dobio naredni gem, da bi Čilić prekinuo seriju našeg tenisera i smanjio na 4:1.

Novim lopticama ponovo je brzo stigao do gema i prilike da izjednači u setovima već na Čilićev servis, ali to nije uspeo jer je njegov rival brzo završavao poene. Ušao je u male probleme (30:30), ali je ubacio dva početna udarca i izjedačio na 2-2 u setovima.

Dobrim riternima srpski teniser otvorio i peti set, a jedan takav doneo mu je 15:30. U sledećem poenu usledila je duga razmena bekhend dijagonala, Novak je prvi promenio ritam i izborio se za dve vezane brejk lopte. Čilić je ponovo promašio prvi servi, četvrti od pet u gemu, Srbin je izgradio poen i laganim volejom došao do brejka – 1:0.

Dobri servisi omogućili su mu kratke poene i vođstvo od 2:0 u odlučujućem setu.

Servis 26. nosioca na Vimbldonu potpuno je stao, što je Novak odlično koristio. Ipak, na 30:30 u trećem gemu jednu laganu loptu je izbacio u aut, a onda i greškom iz bekhenda omogućio Čiliću da se upiše na semafor – 2:1.

Osim početnog udarca hrvatskom igraču u petom setu problem predstavlja kretanje, pa retko kad uspeva da stigne loptice koje idu sa jedne na drugu stranu. Tim receptom održava prednost i uzima novi gem bez izgubljenog poena za 3:1.

Sigurnim servisima Đoković je održavao prednost, a bekhendima je nametao tempo u gemovima na servis rivala. Gređkom baš iz tog udarca Čilić mu je dozvolio nove brejk šanse, ali je prvu spasao dobrim slajs servisom. Ipak, kod druge je Novak pogodio divnu bekhend paralelu i posle tri sata i 20 minuta došao do prilike da servira za meč – 5:2.

To je uspeo da uradi, a poslednji poen osvojio je servis volej kombinacijom i prošao u polufinale gde ga čeka Bugarin Grigor Dimitrov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

226 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

10 h

U fokusu

Vidi sve