Nova vest
Tenis

Nedelja, 26.01.2014.

18:00

Sten: Postoji šansa da se napijem

Šampion Australijan opena Stanislas Vavrinka priznao je da nije očekivao da će ikada u karijeri osvojiti neki Gren slem turnir, zbog jake konkurencije.

Izvor: SV

Autor: SV

Default images

Švajcarac je ipak to učinio, sjajnom igrom na Otvorenom prvenstvu Australije, gde je u finalu savladao Rafaela Nadala sa 6:3, 6:2, 3:6, 6:3 u setovima.

@Nikada o tome nisam sanjao, nisam mislio da sam dovoljno dobar. Proslaviću pobedu sa mojom porodicom, uživaćemo. Postoji velika šansa da se napijem, ali videćemo“, naveo je Vavrinka.

Pored trofeja, 28-godišnji teniser je postao prvi reket Švajcarske i na najnovijoj ATP listi zauzimaće treću poziciju.

"Bio sam iznenađen dobrim početkom meča. Na početku se Nadal osećao dobro, bio je spreman, nije bio povređen, ali ja sam igrao sjajan tenis. Onda se dogodio „drugi meč“ u meču, morao sam da ostanem miran i da ostanem agresivan pošto se on povredio, ali se i dalje trudio. Nije bilo lako, unervozio sam se jer sam počeo da shvatam da bih mogao da osvojim Gren slem", rekao je Vavrinka.

Nadal je tokom meča imao problema sa povredom leđa, ali nije želeo da preda meč.

"Osećao sam se dobro na terenu, dobro sam se kretao, bio agresivan i odigrao svoj najbolji set u karijeri. Nije bilo lako, on se povredio, nije servirao dobro, niti se kretao tokom drugog seta. Morao sam da se koncentrišem na svoju igru, da pokušam da nađem način da pobedim", opisao je Vavrinka.

"Iznenadio sam sâm sebe"

O svojoj povredi govorio je i Nadal, ali je ipak priznao da je nedelja bila Stenov dan.

"Video sam da mu je teško i nisam bio srećan zbog toga, pošto ne želite na takav način da pobedite. Ali, ovo je bilo finale, na kraju sam dobio u četiri seta. Dobro sam završio duel, sjajno je što sam pobedio", dodao je Vavrinka.

On je postao prvi igrač od 1993. godine koji je do trofeja na nekom Gren slem turniru pobedio prvog i drugog nosioca na turniru (Novaka Đokovića i Nadala). Pre njega to je pošlo za rukom Serhiju Brugeri na Rolan Garosu.

"Bilo je važno da ne budem previše nervozan, da uživam i da se spremim za meč. Bio sam iznenađen svojom igrom. Očekivao sam veću nervozu i slabije kretanje, posebno na početku, kao što je bilo u duelu sa Đokovićem. Ali danas sam dobro počeo meč. Igrao sam sjajno i zaslužio pobedu", smatra Vavrinka.

Nadal je osvojio treći set, u četvrtom je prišao na 3:4, ali više od toga nije mogao.

"Problem je što sam čekao da on promaši i to mi je bila najveća greška. Bio sam nervozan i pomislio, promaši, pogreši, jer neću dobiti meč zbog prevelike nervoze. Počeo sam da shvatam da mogu da osvojim Gren slem. Ali, onda sam odigrao dva dobra gema, kretao se bolje, bio agresivniji i dobro završio meč".

"Dolazim u Novi Sad"

"Još ne shvatam šta sam uradio i dalje mislim da sanjam. To mi je strano osećanje. Gledao sam mnogo finala, pošto njih igraju najbolji igrači, a sada sam ja pobednik. To pokazuje da dobro radim, ako naporno trenirate uvek ćete biti u prilici da igrate svoj najbolji tenis", dodao je Vavrinka.

Švajcarac je pre pobede u Melburnu bio osmi teniser sveta, a od ponedeljka će se naći ispred svog zemljaka Rodžera Federera, osvajača 17 grend slem titula.

"To je za mene veliko iznenađenje, ali je veće što sam osvojio Gren slem. Možete biti broj tri i ako ne osvojite turnir ove važnosti. Ovo je sjajan osećaj, gledao sam kako Rodžer osvaja mnogo turnira, a sada je došao red na mene. Ako pogledate poslednjih 10 godina, osim Del Potra, samo su četvorica igrača osvajali grend slemove", ocenio je Vavrinka.

Reprezentacije Srbije i Švajcarske će od 31. januara do 2. februara igrati u prvom kolu Svetske grupe Dejvis kupa. Vavrinka je rekao da će sigurno igrati u Novom Sadu.

"Možda ne znate, ali meni je Dejvis kup veoma važan. Velika je čast igrati za svoju zemlju, sigurno ću igrati tamo. Ne znam kako ću tamo tačno stići, da li ću preživeti posle ove pobede, ali ću otići tamo", zaključio je Vavrinka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve