Nova vest
Tenis

Nedelja, 19.01.2014.

03:25

Ana forhendom srušila Serenu!

Ana Ivanović priredila je najveću senzaciju na ovogodišnjem Australijen openu, eliminisala je najbolju teniserku sveta Serenu Vilijams!

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Nakon četiri uzastopna poraza bez osvojenog seta protiv Amerikanke, Ivanovićeva je savršenom igrom dobila Vilijamsovu sa 4:6, 6:3, 6:3 posle dva sata borbe.

Ivanovićeva će u četvrtfinalu igrati protiv bolje iz duela u kojem se sastaju Australijanka Kejsi Delakua i Kanađanka Eženi Bušar, koja ju je pobedila na Vimbldonu.

Ivanovićeva je igrala fenomenalan tenis od prvog do poslednjeg minuta. i u prvom setu je imala šansu da uzdrma rivalku, ali nije iskoristila brejk u petom gemu te je Serena povela.

Međutim, u nastavku meča Ana je dominirala forhendom, sve lakše izlazila na kraj sa servisom Amerikanke i potpuno je izbacila iz ritma. Ivanovićeva ni u jednom trenutku nije posustala, održavala je visok nivo igre do kraja i u potpunosti nadigrala najbolju teniserku sveta.

"Morala sam da igram najbolje što mogu. Radila sam dobro sve. Dobiti tako veliku šampionku je neverovatno, ali i ona je ljudsko biće, može da se igra i protiv nje. Rekla sam sebi moraš da dobro udaraš i radiš šta možeš", rekla je posle velike pobede Ivanovićeva i zahvalila se publici na Rod Lejver arena koja ju je sjajnom podrškom nosila do senzacionalne pobede.

Ana je ovom pobedom, ali I rezultatima sa starta godine najavila svoju najbolju sezonu od 2008. godine kada je osvojila Rolan Garos i bila prva teniserka sveta.

"Želela sam da odigram par lopti, da vidim kako će ići. Igrala svoju igru, sve je krenulo dobro. Radila sam na agresivnosti u pauzi između sezona jer samo tako se može igrati protiv nje. Kada Serena ima priliku ona je koristi. Ja nisam uspela u prvom setu, kada je trebalo da dobijem neke poene nisam uspela, ali sam nastavila da igram u istom ritmu i sve se sredilo", istakla je Ivanovićeva, a pročitaje i njenu izjavu na konferenciji za medije.

Nakon Ivanovićeve uspešan na Rod Lejver arena bio je i Novak Đoković, dok je u miks dublu poražen Nenad Zimonjić.

Tok meča Ivanović – Vilijams 4:6, 6:3, 6:3

Već u prvom gemu Ivanovićeva je pritisla rivalku, stigla do tri brejk šanse, ali ne uspeva da u potpunosti slomije Amerikanku. Vilijamsova se prvo izvlači dobrim servisom, a potom snažnim udarcima sa osnovne linije. Na kraju Serena ipak osvaja prvi gem.

Već u sledećem Serena stiže do 30:0, ali Ivanovićeva popravlja servis i preokreće za izjednačenje u gemovima. Ni u naredna dva gema nije bilo brejkova, ovaj put ni brejk šansi, a Ana je izgledala mnogo sigurnija na svoj servis, nego Amerikanka, a dominirala je i sa forhend udarcima (5-0 poeni).

Sjajan ritam Ivanovićeva konačno pretvara u prednost u petom gemu. Usprva da do kraja izvrši pritisak na Vilijamsovu i četvrtu šansu pretvara u brejk. Međutim, kada joj je najviše trebalo servis ju je izdao, pa je Serena odmah uzvratila brejkom za 3:3.

Parirala je Ivanovićeva najboljoj teniserki sveta sve do 5:4 za Amerikanku, ali nije uspela do kraja da održi visok ritam igre te je Vilijamsova stigla do dve brejk šanse, iskorisla drugu i dobila prvi set sa 6:4.

Drugi set je počeo poput prvog, brejk šansom za Ivanovićevu koja je ponovo ne koristi, pa se Vilijamsova as udarcem vraća u ritam i dobija gem. Ivanovićeva dobro parira Amerikanki, ali protiv najbolje na svetu se ne smeju propuštati ovakve šanse.

Kao da je Ivanovićeva prepisala prvi servis, nastavila je da razbija rivalku forhendima i ponovo je prva stigla do brejka, opet za prednost 3:2. U narednom gemu je ekspresno stigla do 40:0 i šanse da ovaj put kapitalizuje brejk, ali se Vilijamsova vraća sa dva poena. Usledio je udarac Vilijamsova na ivici auta, sudija je rekao linija, Ana je tražila čelendž i bila u pravu. Konačno je iskoristila brejk i povela 4:2.

Nastavila je Ivanovićeva da 'leti' po terenu, odmah je imala nove dve brejk šanse da reši set, ali je to Vilijamsova odložila dobrim servisom. Ana je potom sa tri poena stigla do 5:3, i ponovo pritisla rivalku. Nije ni malo posustala, koristila je svaku slabost Amerikanke i stigla do prve dve set lopte. Serena se spasava novim asom i sjajnim servisom, ali nije mogla i treći put, te Ivanovićeva osvaja prvi set u karijeri protiv Vilijamsove sa 6:3.

Ivanovićeva je nastavila u paklenom ritmu da razbija rivalku, počela je da joj sjajno parira i riternom, a još lakše da hvata forhende, dok je s druge strane i dalje pogađala vinere (31:19) te u drugom gemu iskoristila prvu brejk šansu koju je odmah kapitalizovala za ogromnih 3:0 u trećem setu!

Tek u četvrtom gemu seta Vilijamsova stiže do prvog poena, ali to ne usporava Anu koja lako osvaja sledeći servis gem za 4:1. Na isti način su završena i naredna dva gema, pa je Ivanovićeva stigla na gem od senzacije.

Svesna prednosti koju poseduje, a sa dovoljno iskustva, Ana je igrala veoma opušteno, osvajala poen po poen na servis Amerikanke i stigla do prve meč lopte. Nažalost, pogađa vrh mreže i Serena to pretvara u preokret za opstanak u meču.

Ivanovićeva nije izgubila nerve u ključnim momentima, nastavila je da sjajno servira i bez izgubljenog poena stigla do gema za 6:3 i eliminaciju najbolje teniserke sveta!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

335 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve