Nova vest
Tenis

Subota, 07.09.2013.

17:50

Opet triler, Novak u finalu!

Novak Đoković igraće svoje peto finale na US openu, pošto je u polufinalu u Njujorku savladao Stanislasa Vavrinku sa 2:6, 7:6 (7-4), 3:6, 6:3, 6:4.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Novak i Vavrinka odigrali su možda i najbolji meč sezone u Melburnu ove godine, tada je Đoković slavio 12-10 u petom setu.

Ovoga puta nismo videli toliko kvalitetan tenis, ali drama nije izostala i Novak je slavio posle četiri sata i 12 minuta igre. Đokvić je pobedom sačuvao prvo mesto na ATP listi, a u finalu (ponedeljak, 23h) će se sastati sa boljim meča Nadal – Gaske.

Novak je igrao daleko od svog maksimuma – nije bio dovoljno agresivan, pravio je mnogo grešaka, bio je stegnut i servis ga nije najbolje služio.

Ipak, Đoković se sve vreme držao, podigao je nivo igre u završnici i uspeo je da izvuče novu pobedu u pet setova, treću u polufinalu US opena u prethodne četiri godine (prva dva puta nad Federerom).

Đoković je imao 38 direktnih poena i 46 neiznuđenih grešaka, a upisao je 9 asova i 6 duplih grešaka. Vavrinka je zabeležio 57 vinera i 69 grešaka, a igrači su osvojili isti broj poena – po 165.

Pratite i blog našeg dopisnika iz Njujorka Nikole Olića.

Tok meča:

Prve gemove na svoj servis teniseri su dobili bez problema, ali već u trećem gemu Novak je napravio nekoliko grešaka bekhendom i Vavrinka je stvorio brejk šansu. Đoković je prvu spasao, ali je onda napravio duplu grešku i promašenim forhendom dao je brejk rivalu – 2:1.

Imao je Novak u sledećem gemu 0:30, ali je nastavio da šalje plitke loptice ili da greši, pa je Švajcarac uzeo četiri poena u nizu i poveo je sa 3:1.

Đoković je bio nervozan, stegnut i nastavio je da greši – novom duplom greškom dao je Vavrinki dve vezane brejk šanse. Prvu je spasao servisom, ali je na drugoj Švajcarac odigrao fantastičan forhend za 4:1.

To je prvi udarac Vavrinke kojim je nešto zaista zaradio, ostalo mu je Novak manje-više poklonio.

I Švajcarac je bio nervozan, prvi servis ga nije išao, pa je na sličan način poklonio brejk Đokoviću u sledećem gemu - 4:2. Nastavilo se u istom ritmu, Đoković je bio neprepoznatiljivo loš, odservirao je dve duple greške i izgubio je gem na svoj servis bez izgubljenog poena (5:2).

Vavrinka je rutinski odservirao za vođstvo – 6:2. Koliko je Novak bio loš u prvom setu, može se videti po statistici, pet vinera i 14 grešaka, od toga četiri duple greške, i jedan od devet osvojenih poena na drugi servis.

Na početku drugog seta Novak je lako uzeo gem na svoj servis i imao je 0:30 na Vavrinkin, ali je izgubio četiri poena u nizu. Đoković je bio frustiran, u jednom trenutku je povikao ka svojoj loži: „Šta?!“, uz psovku.

Švajcarac je i dalje imao izuzetno nizak procenat ubačenih prvih servisa, pogađao je tek svaki treći, ali Novak to nije uspevao da iskoristi.

Propustio je dve brejk prilike, a onda je Vavrinka počeo da ubacuje prve servise. Đoković je imao nekoliko dobrih riterna, stigao je i do treće brejk lopte – sada je odigrao agresivno, ali je promašio forhend i Švajcarac je ubrzo izjednačio na 2:2.

U sledećem gemu Vavrinka je prvi put od početka meča do kraja pustio ruku – pogodio je nekoliko spektakularnih vinera i došao je do brejk lopte. Novak je dve lopte spasao lepo izgrađenim poenima, ali je na trećoj Švajcarac dočekao njegovu grešku i poveo je sa 3:2.

Išlo je od lošeg ka gorem za Đokovića - Vavrinki je proradio prvi servis i lako je materijalizovao brejk, a na početku tog gema sudija Enrik Molina dao je Novaku upozorenja zbog tzv. 'koučinga', tj. komunikacije sa trenerom tokom meča.

Novak je u sedmom gemu bio na ivici provalije – gubio je 15:30, ali se izvukao dobrim servisima. Ono što je trebalo da se dogodi na startu seta kada je propustio tri brejk šanse, dogodilo se u osmom gemu – Đoković je bio agresivniji na riternu, odjednom je udarao sa više samopouzdanja i vratio je brejk (4:4).

Za razliku od meča u Melburnu kada je u drugom setu odmah dozvolio potpuni preokret, Vavrinka je sada bio mnogo čvršći – posle izvanrednog poena kojim je Novak došao do izjednačenja u desetom gemu, vezao je sjajan servis i izlazak na mrežu za izjednačenje 5:5.

Ubrzo se ušlo u taj brejk u kojem je Novak sve vreme imao prednost, a ključnim se ispostavio šesti poen, kada je Đoković duplom greškom rivala poveo sa 4:2. Došao je Novak do tri vezane set lopte i realizovao je drugu riternom na liniju – 7:6 (7:4) i 1-1 u setovima.

Đoković je poboljšao igru, ali još nije bio na svom maksimumu.

Na početku trećeg seta Novak je stigao do brejk šanse, ali ju je Vavrinka neutralisao dobrim servisom, zatim je vezao još dva i poveo sa 1:0. Posle toga intenzitet je opao na obe strane, teniseri su bez brejk prilika osvajali svoje gemove, a Vavrinka je vodio 3:2.

U sedmom gemu Novak je imao malu šansu jer je Švajcarca stao prvi servis. Bilo je 15:30, potom je Đoković promašio lagan forhend, a onda je Vavrinka uzeo dva poena i poveo sa 4:3.

U sledećem gemu Đoković je forhendom izbacio sve što se može izbaciti i Vavrinka je bez izgubljenog poena napravio brejk za 5:3.

U sledećem gemu pri rezultatu 30:30 odigran je najduži poen u meču, a u 35. udarcu Đoković je pogrešio – poslao je drop šot u mrežu. Potom je i naredni ritern poslao u mrežu, pa je Vavrinka poveo sa 2-1 u setovima – 6:3.

Švajcarac nije iskoristio ‘momentum’ koji je imao početkom četvrtog seta – Đoković je odigrao prosečan gem, ali Vavrinka nije stigao ni do brejk lopte.

Novak je već u narednom gemu stvorio tri vezane, a realizovao je treću Vavrinkinom duplom greškom.

U sledećem gemu pri rezultatu 0:15 Švajcarac je pogodio mrežu iz relativno lake situacije i slomio je reket. Dobio je drugu opomenu i samim tim je izgubio poen, a Đoković je to iskoristio i poveo sa 3:0.

Novak je vodio sa 4:1 kada je Vavrinka zatražio medicinski tajm aut zbog problema sa nogom. Otišao je do svlačionice sa lekarom i vratio se trčećim korakom. Imao je Đoković aktivan poen kod 15:30, ali izgubio ga je i Vavrinka je smanjio na 4:2.

U oba sledeća gema na svoj servis Novak nije pronašao svoju "A" igru, oba puta je bilo 30:30, ali je oba puta Đoković osvajao naredna dva poena. Pri rezultatu 5:3 Vavrinka je poslao bekhend paralelu u aut, za set loptu koju je Novak iskoristio odseviravši as posle dugo vremena - 6:3.

Na početku petog seta Novak je imao lepu šansu, pošto je posle dve Vavrinkine greške poveo 0:30. I u sledećem poenu igrala se duga razmena, ali je Đoković slao i suviše kratke udarce i Švajcarac je osvojio poen. Zatim je naredna dva dobio sjajnim servisima i ubrzo je poveo sa 1:0.

Đoković je dobio gem na svoj servis, a zatim je usledio najduži gem na turniru – 21 minut. Novak je imao čak pet brejk šansi, od toga je na tri imao šansu da odigra agresivnije, ali nije, i to mu se osvetilo – posle 12 izjednačenja Vavrinka je osvojio gem i poveo sa 2:1.

Novak je lako osvojio svoj gem, a onda je došao do nove dve brejk lopte, sada vezane. Međutim, muke sa realizacijom šansi su se nastavile – ritern posle drugog servisa u mrežu i greška forhendom, izjednačenje i Novakova realizacija brejk lopti 3 od 18.

Međutim, odličnim riternom Đoković dolazi do nove šanse i nju koristi posle greške Švajcarca iz bekhenda – 3:2. S obzirom na sve što smo videli u dotadašnjem toku meča, malo ko je očekivao da će se meč privesti kraju bez turbulencija.

Ipak, Novak je to učinio - servis, koji ga je mučio tokom najvećeg dela meča, proradio je u završnici i to je bilo ključno, pa je Đoković sledeća tri gema na svoj servis osvojio prilično lako. Kada je servirao za meč, Đoković je došao do 40:0 i realizovao je drugu meč loptu izvrsnim servisom - 6:4 u petom setu i pobeda Đokovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

387 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

18 h

U fokusu

Vidi sve