Nova vest
Tenis

Sreda, 03.07.2013.

14:04

Dva teška seta, Novak u polufinalu

Najbolji teniser sveta Novak Đoković pobedio je Tomaša Berdiha sa 7:6 (7-5), 6:4, 6:3 u četvrtfinalu Vimbldona.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Novak će se za plasman u finale boriti sa Huanom Martinom del Potrom, koji je takođe u tri seta eliminisao Davida Ferera.

Đoković je 14. put savladao Berdiha u 16 međusobnih okršaja i revanširao mu se za poraz na Vimbldonu u polufinalu pre tri godine. Ovim trijumfom srpski teniser ušao je u 13. uzastopno Gren slem polufinale.

"Odlično sam počeo, imao sam neke brejk šanse na početku, ali on je uspeo da se odbrani. Kasnije je u taj brejku odlučio jedan poen, njegova greška forhendom. Bio je ovo tesan meč, prva dva seta mogli su da odu i na njegovu stranu. Ne znam kako sam preokrenuo u drugom setu, dobro sam riternirao“, rekao je Đoković neposredno posle meča, a u toku dana pročitajte i intervju koji će Novak dati za B92.

U Đokovićevoj loži nalazio se i kapiten Mančester Junajteda Nemanja Vidić.

"Znači mi mnogo da vidim Nemanju u loži, rekao je da želi da dođe sa familijom, a ja sam srećan što je on došao. Ponosan sam što je on bio u mojoj loži, Nemanja je veliki fudbaler“.

Meč je trajao dva časa i 15 minuta i bio je mnogo teži nego što konačni rezultat pokazuje. Novak je na 4:5 u taj brejku bio u vrlo nezgodnoj situaciji, ali je odservirao rizično drugi servis i to mu se isplatilo.

Na 5:5 je Berdih stegnuti bekhend poslao u mrežu, a u narednom poenu pogrešio je forhendom, iako se stekao utisak da je ’momentum’ na njegovoj strani posle brojnih šansi koje je Novak propustio u prvom setu.

Đoković je u drugom setu zaostajao dva brejka (0:3) i bio je u maloj krizi. Međutim, Berdih ga je slabijim gemom vratio u život, a onda se i Novak trgao zaigrao agresivnije i do kraja hudinijevski preokrenuo rezultat, uz promašeni zicer Čeha na set lopti.

Treći set bio je formalnost, Novak je napravio brejk i rutinski ga je sačuvao do kraja.

Tok meča:

Već u prvom gemu .Novak je imao dve brejk lopte, ali se Čeh uspešno sačuvao, zahvaljujući dobrim servisima.

U sledeća četiri gema problema za tenisere na servisu nije bilo, Berdih posle početnog gema deluje sigurnije na servisu, Novak od samog starta ne daje rivalu mnogo nade u brejk.

U sedmom gemu Novak je ponovo imao brejk loptu, ali je ponovo nije iskoristio. U Noletovom boksu sedi i druga aktivna legenda srpskog sporta, Nemanja Vidić.

Najlepši poen na meču viđen je na 4:4 i 30-30 pri Berdihovom servisu, a osvojio ga je Čeh. Strandard tenisa podigao se u devetom gemu, u kojem je Nole opet imao brejk loptu.

Briljantan poen viđen je i u ključnom trenutku seta, na 6:5 za Berdiha i 30-30, a Novak je lobom sprečio Berdihovu prvu brejk loptu, pa su teniseri ušli u taj brejk. U taj-brejku nastavila se borba poen za poen, sve do 6-5 za Novaka. Berdih je tada poslao loptu u aut i Đoković je iz prve šanse osvojio set.

Posle izuzetno teško izvojevanog prvog seta, Novaku je potpuno pala koncentracija na početku drugog. Počeo je gem dvostrukom greškom i neiznuiđenom greškom iz bekhenda, a Čeh je ukazanu priliku iskoristio i došao do prvog brejka u meču – 1:0.

Đoković je u celom dosadašnjem toku turnira dva puta izgubio gem na svoj servis, a sada je Berdih napravio dva brejka u nizu. Poveo je Čeh 2:0, Novak je imao 40:15, ali je onda vezao dve greške i vratio rivala u gem.

Odličnim riternom Berdih je stvorio brejk šansu i sjajnom odbranom u narednom poenu poveo je sa 3:0. Novak je mnogo toga poklonio rivalu na startu drugog seta, a onda je došao red na Berdiha da uzvrati uslugu – napravio je Čeh nekoliko grešaka i Đoković je vratio jedan brejk (3:2).

Ako je prvi brejk bio posledica pada koncentracije Čeha, drugi je bio sušta suprotnost. Đoković je zaigrao agresivnije, sa dva izvrsna forhenda počeo je gem i ubrzo je došao do dve vezane brejk lopte.

Već prvu je realizovao, a zatim je i poveo sa 4:3. Potom su, atipično za ovaj set, obojica lako sačuvali servis, a Đoković sa dve lepo plasirane bekhend paralele pravi inicijativu pri vođstvu 5:4.

Došao je Novak do dve vezane brejk, set lopte, a prvu je Berdih spasao odličnim servisom. I na drugoj je briljantno odservirao, Đoković je jedva vratio lopticu u teren, ali je Čeh zicer forhendom zakucao u mrežu – 2-0 za Novaka.

Na početku trećeg seta obojica su sigurno sačuvali servis, a Đoković je šansu dočekao i iskoristio. Pomogao mu je podosta i Čeh, koji je odservirao dve duple greške – prvu na gem lopti, a drugu na brejk lopti, pa je Novak poveo sa 3:1.

Scenario iz meča sa Hasom nije se ponovio, Novak je do kraja zadržao koncentraciju i plasirao se u polufinale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

173 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve