Nova vest
Tenis

Utorak, 02.07.2013.

21:00

Premijera filma o Venus Vilijams

Dokumentarni film o Amerikanki Venus Vilijams biće prikazan premijerno u utorak, na televiziji ESPN.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

U filmu pod nazivom ’Venus Vs’ govori se manje o teniskoj karijeri i uspesima starije sestre Vilijams, već je akcenat stavljen na njenu presudnu ulogu u borbi za položaj teniserki.

Ona je možda odsutna sa ovogodišnjeg Vimbldona, ali njen uticaj na turnir ostaje, možda i veći nego uspeh sestara u protekloj deceniji.

Osvajačica 22 Gren Slem titule (devet u singlu i 13 u dublu) i osvajačica četiri olimpijske medalje (jedna u singlu i tri u dublu) jedna je od najuspešnijih teniserki u istoriji ’belog sporta’. Međutim, njeni sportski uspesi ovom prilikom će biti malo zapostavljeni.

’Venus Vs’ koji će biti premijerno prikazan 2. jula, predstavlja prikaz zaostavštine Venus Vilijams kao borca za ženska prava u tenisu. U njemu će biti govora o dugogodišnjoj inicijativi za izjednačavanje novčanih nagrada teniserima i teniserkama koja je počela sa Amerikankom Bili Džin King (nekada prvom igračicom sveta i osnivačicom ženste teniske asocijacije), a trijumfalno završena sa Venus.

Ona je prvi put zahtevala da isplate budu iste 2005. godine kada su muškarci i dalje zarađivali više, ali su organizatori turnira rekli da nema potrebe za promenom. Ipak, dve godine kasnije odnosi veliku pobedu kada su zvaničnici Vimbldona objavili da će zarade tenisera i teniserki biti jednake.

"Nisam planirala da budem ta osoba, bilo je samo preavo vreme pretpostavljam“, rekla je Vilijamsova.

Film prikazuje Venus i druge teniske ličnosti kako govore o toj borbi, kao i mnoge tenisere koji objašnjavaju zašto mečevi u pet setova treba da donose više novca. Na primer, šampionka Vimbldona iz 2006. godine Ameli Morezmo zaradila je oko 55 hiljada dolara manje od Rodžera Federera, koji je iste godine bio najbolji u muškoj konkurenciji. Iako žene igraju na dva dobijena seta, želele su jednakost, tvrdeći da je ženski žreb isti kao muški.

Teniska legenda Amerikanac Džon Mekinro je u filmu bio brutalno iskren, priznavši da je dok je bio teniser, bio potpuno protiv te odluke. Ipak, kao otac četiri kćerke, rekao je da je razmišljanje o tome jako dobra ideja.

Nažalost, i pored Mekinroove ’revolucije’, primat muškaraca se nastavio. Nekolicina muških takmičara nastavilo je da insistira na tome da teniserke ne zaslužuju nagradu od 2 i po miliona dolara za pobedu na travnatim terenima ’Ol Ingland klaba’. Član Saveta igrača ATP-a Žil Simons, kao i najveće iznenađenje ovogodišnjeg Vimbona Ukrajinac Sergej Stahovski, u poslednje vreme su kritikovani zbog želje za finansijskom ravnopravnošću. Neki evropski mediji su se usaglasili, iako su žene retko igrale duge mečeve, a nikada u pet setova.

"Rasprava oko toga je nepotrebna jer smo mi rekle da želimo i da smo spremne. Mislim da je svaka teniserka sposobna da odigra pet setova“, rekla je tom prilikom Serena Vilijams.

Mnogi smatraju da je 33-godišnja Venus Vilijams daleko od svojih najboljih dana na terenu. Česte povrede i dijagnoza da boluje od Sjogrenovog sindroma odvojile su petostruku šampionku Vimbldona sa više turnira nego što je želela. Njoj pre dve godine dijagnostifikovan joj je Sjogrenov sindrom, autoimuna bolest koja utiče na nivo energije i izaziva umor.Venus je rekla da je spremna za ekipno takmičenje Sjedinjenih Američkih država (World Team Tennis) i za US Open, ali i da se raduje svom životu van terena.

"Defintivno očekujem da ću biti uključena u socijalne probleme, sigurno ću se zalagati za jednakost“, tvrdi Venus.



Direktorka ovog projekta Ava DuVernej da je ESPN prošle godine odlučio da snimi dokumentarni film, kada je istraživao o uticaju i borbi Vilijamsove za jednake zarade na Vimbldonu.

"Čula sam za to, ali nisam znala sve detalje. To je stvarno fascinantna priča“, rekla je DuVernej.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve