Nova vest
Tenis

Subota, 16.03.2013.

22:19

IV: Del Potro prekinuo Novakov niz

Najbolji teniser sveta Novak Đoković izgubio je od Huana Martina del Potra sa 4:6, 6:4, 6:4 u polufinalu Mastersa u Indijan Velsu.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Igralo se po velikoj vrućini, temperaturi preko 35 stepeni, a Novak je u odlučujućem setu prokockao vođstvo od 3:0.

Argentinac je tako Đokovića dobio treći put u 11 međusobnih okršaja i prekinuo je seriju srpskog tenisera od 22 pobede, koja je trajala još od završnice prošle sezone.

Đoković je meč završio sa 35 vinera i 40 grešaka, a Del Potro je imao 25 direktnih poena i 34 neiznuđene greške. U prvom polufinalu Rafael Nadal je u dva seta savladao Tomaša Berdiha.

Tekstualni prenos meča:

Prvih pet gemova tekli su po sličnom kalupu – teniseri su u ’svojim’ gemovima odlično servirali i diktirali tempo poena. Obojica su se trudili da nametnu svoj ritam i to im je naizmenično uspevalo – 3:2 za Đokovića, bez šansi za brejk.

Izjednačenje na Delpov servis videli smo u drugom, a zatim i u petom gemu kada je Novak sa dve uzastopne bekhend paralele došao do djusa. Međutim, Del Potro je napravio as na T liniju, a zatim je Novak izbacio slajs u aut.

Đoković nije imao apsolutno nikakvih problema na svoj servis, a isti trend nastavljen je i u sedmom gemu – 4:3.

Činilo se da će se tako nastaviti i u osmom gemu jer je Del Potro brzo došao do 30:0. Međutim, usledile su dve greške Argentinca, a onda je Novak bio strpljiviji i u veoma dugom poenu dobio je bitku nerava za prvu brejk šansu na meču.

Đokoviću je proradio ritern, Delpo nije dobijao lake poene iz servisa, ali je uspevao da se očuva ’u životu’ – spasao je prvu, a zatim i još tri brejk šanse i izjednačio na 4:4.

Veliku sreću Argentinac je imao na trećoj brejk prilici, kada je loptica posle slajsa udarila u vrh mreže i ipak završila u Novakovom polju. Osim toga, srpski teniser je imao šanse, naročito na poslednjoj brejk lopti kada je bez posebnog pritiska izbacio bekhend u aut.

Ono što nije tada, Novak je učinio pri vođstvu 5:4. Đoković se izvanredno kretao, dva puta je odigrao taktički savršene poene, otvorio je teren i stigao do prve set lopte.

Delpo ju je spasao dobrim napadom i volejom, a na drugoj je Novak poslao slajs u aut. Međutim, Đoković je sa lakoćom čitao i krotio Del Potrove servise i tako mu onemogućio makar jedan lak poen.

Stigao je Novak do set lopte, a onda smo videli najlepši poen u setu, koji je podsetio na njihove razmene iz finiša drugog seta meča na US openu prošle godine. Del Potro je uspostavio inicijativu, sevali su topovski forhendi u njegovom stilu, ali Đoković je bio zid i izdržao je nekoliko udara do Argentinčeve greške – 6:4 za 54 minuta igre, koliko je trajao ceo meč sa Congom.

U pauzi između dva seta Del Potro je zbog žuljeva tražio lekarski tajm aut.

Posle briljantne završnice prvog seta, Novak je malo ’izduvao’ i to ga je koštalo lošeg starta drugog seta – Del Potro dolazi do dve vezane brejk šanse, prve na meču, a koristi drugu nakon što je Đoković poslao forhend u aut.

Međutim, Novaka fokus nije napuštao, pa Del Potro nije uspeo da materijalizuje brejk – na 15:0 Argentinac je promašio zicer, što je ubrzo skupo platio (1:1).

Niz brejkova tu se nije završio – Novak je napravio nekoliko loših izbora, ali je i Del Potro bio sjajan. Pogodio je forhend iz punog trka, a na brejk lopti je posle duge razmene napravio viner bekhend paralelom i poveo je sa 2:1.

Slično kao u duelu sa Marijem, Argentinac je podigao nivo igre posle izgubljenog prvog seta i koristio je činjenicu da mu je Novak dosta loptica slao na forhend.

Đoković se nije najbolje kretao u tom intervalu meča, a Del Potro je bio u naletu i napravio je novi brejk za 5:2. Uprkos ne baš blistavoj igri, Đoković je uspeo da spase jednu set loptu i da vrati jedan brejk. Ubrzo je smanjio i na 5:4, ali to je bilo sve – Del Potro je delovao svežije i, uprkos tome što je Novak dva puta imao sreće sa mrežom, osvojio je deseti gem i izjednačio u setovima.

U drugom setu Novak je delovao pomalo usporeno, vrućina je zadavala probleme obojici tenisera, a i pravilo od 25 sekundi između poena nije olakšavalo situaciju.

Đoković gemom bez izgubljenog poena počinje treći set, a onda je napravio i brejk – uz nekoliko dobrih riterna, tačan lob i greške rivala, bilo je 2:0.

Naredni gem doneo je dva izjednačenja, još nekoliko lepih poena i Novakovo vođstvo od 3:0. Daleko od toga da je tu bio kraj borbe – Del Potro je lako osvojio svoj gem, a onda je na krilima Novakovih grešaka došao do 0:40 u petom gemu. Đoković je dve spasao, ali je na trećoj Delpo ponovo preuzeo inicijativu forhendom i naterao je Novaka na grešku – 3:2.

Đoković je bio na ozbiljnoj nizbrdici – Del Potro uzima naredni gem sa nulom, a zatim dolazi do nove dve vezane šanse za brejk. Argentinac je loše zahvatio volej na prvoj, a na drugoj je Novak perfektno izgradio poen i završio ga smečom.

Usledile su još dve greške Del Potra i srpski teniser se provukao – 4:3.

Očigledno je bilo da je Novak pao na fizičkom planu, pošto su mu svi udarci izgubili na snazi, a ponajviše servis. Zato se mnogo veća borba vodila u njegovima gemovima, a pri rezultatu 4:4 Del Potro pravi novi brejk.

Na prvoj brejk lopti Delpo je bio agresivan, ali je za malo promašio. Potom je Novak propustio gem loptu, a Argentinac je fantastičnom odbranom došao do nove brejk šanse. Drugu šansu je Del Potro iskoristio i došao je u situaciju da servira za meč.

Iako je Argentinac bio nervozan, Novak nije uspeo to da iskoristi, pa je Argentinac asom okončao meč posle dva sata i 52 minuta borbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

206 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve