Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 10.09.2012.

21:49

Mari osvojio prvi Gren slem!

Endi Mari osvojio je US open pobedivši u epskom finalu Novaka Đokovića sa 3:2, po setovima 7:6(10), 7:5, 2:6, 3:6, 6:2 posle skoro pet sati igre.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Škot je tako osvojio prvi Gren slem u karijeri nakon četiri poraza u finalima i postao prvi Britanac posle Freda Perija 1936. koji je to uradio.

Veliku ulogu u finalu je odigrao jak vetar koji je duvao u prva dva sata. Mari se mnogo bolje snašao u takvoj situaciji, poveo je sa 2-0, ali nakon toga je Đoković počeo da igra.

Srpski teniser dobio je naredna dva seta, ali je u petom Škot bio bolji i na kraju je ipak zasluženo došao do prvog Gren slem trofeja. Mari je na kraju imao 31 viner i 56 neiznuđenih grešaka, dok je Novak pored 40 vinera imao 65 grešaka.

Vremenski uslovi u Njujorku su bili daleko od onih u subotu, ali je na početku meča bio prisutan jak vetar. Mari je to iskoristio i napravio je već u prvom gemu brejk bez izgubljenog poena. Već u narednom gemu Novak je stigao do tri vezane šanse da se vrati, Mari je prve dve spasao, ali je kod treće poslao bekhend slajs u dno mreže.

Prednost na početku je imao igrač koji vraća servise. Mari je imao u trećem gemu tri vezane, pa onda još jednu brejk šansu, ali Novak je nekako uspeo da u teškim uslovima povede sa 2:1. Na vetar se očigledno bolje prilagodio Škot koji je u sličnim uslovima pobedio Berdiha u polufinalu. Novak je u prva tri servis gema napravio isto toliko duplih grešaka i poklonio je rivalu novi brejk (3:2).

Mari je u šestom gemu potvrdio brejk iako je izgubio poen koji je trajao 54 udarca. Novak je uspeo da smanji na 4:3, a zatim je stigao do tri vezane brejk šanse i drugu pretvorio u izjednačenje (4:4). Usledio je najlakši servis gem za Đokovića koji je polako počeo da ulazi u ritam.

I naredna tri gema relativno lako su dobili igrači koji su servirali, pa je o pobedniku prvog seta odlučio taj-brejk. Đoković je imao kontrolu u većem delu 13. gema, ali Mari se vratio, finiš taj-brejka obeležile su velike greške obojice, ali Novak je napravio jednu više i Mari je dobio važan prvi set iskoristivši četvrtu set loptu (12:10).

Početkom drugog seta Đoković se potpuno iznervirao, počeo je da izbacuje sve više lopti u aut i Škot je brzo stigao do brejka. Mari se pametno hranio Đokovićevom frustracijom, pa je napravio još jedan brejk i kada je poveo sa 4:0 delovalo je da će brzo do 2-0 u setovima. Srpski teniser uspeo je da vrati jedan brejk, ali izgledalo je da se Škot stabilizovao kada je poveo sa 5:2. Međutim, Novak je smanjio na 5:3, a onda je nervozni Mari napravio nekoliko grešaka i srpski teniser vratio je i drugi brejk.

Đoković je teži deo posla odradio pošto je bez problema izjednačio na 5:5, ali onda je u 11. gemu propustio veliku priliku. Imao je 0:15, Mari je tada pogodio liniju i vratio se psihički u meč. Dobio je taj gem a nakon toga je napravio još jedan brejk u najboljem trenutku za 7:5 i 2-0 u setovima.

Treći set Đoković je počeo odlično. Delovao je kao da ne razmišlja o prethodna dva, dobio je nekoliko važnih poena i napravio brejk u trećem gemu. Brejk viška srpski teniser je bez većih problema održavao do šestog gema kada je Mari imao dve vezane brejk prilike.

Novak je međutim odigrao hrabro, dobio je taj gem a onda uz nekoliko sjajno uzvraćenih servisa napravio je još jedan brejk i stigao na korak od seta (5:2). Taj korak je napravio već u sledećem gemu i posle više od tri sata smanjio je na 2-1 u setovima.

Već na startu četvrtog seta Novak je nastavio da se vraća u meč. Odmah je napravio brejk, ali je priliku da praktično završi set propustio u trećem gemu kada je imao brejk šansu za dupli brejk. To je psihički Marija vratilo u set, počeo je da igra sve bolje, ali Novak je izdržao pritisak sve do osmog gema kada je napravio još jedan brejk i uveo finale u peti set.

Đoković se izborio da prvi servira u petom setu, ali je loše počeo. Mari je kod brejk lopte imao puno sreće pošto je loptica zakačila mrežu i prešla na Novakovu stranu terena. Škot je to iskoristio, dobio je naredni gem, a onda je napravio još jedan brejk i poveo je sa 3:0. Srpski teniser je već u sledećem gemu vratio jedan brejk, uspeo je da smanji i na 3:2, ali Mari je jednostavno bio bolji u petom setu.

Škot je sledeći gem dobio sa četiri servisa, a nakon toga Novak je imao problema sa grčem, Mari je napravio brejk za 5:2 i odserivrao je za najveću pobedu u karijeri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

475 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve