Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 13.08.2012.

01:05

Đoković suvereno do 31. titule

Novak Đoković osvojio je treći trofej u 2012. godini, pošto je u finalu Rodžers kupa u Torontu savladao Rišara Gaskea iz Francuske sa 6:3, 6:2.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

To je treći put da srpski teniser osvaja Rodžers kup, ali prvi put u Torontu, pošto se 2007. i 2011. igralo u Montrealu.

Sedmom pobedom u osmom meču sa Gaskeom Đoković je osvojio svoju 31. titulu u karijeri, a 11. na turnirima iz Masters 1000 serije. Novak učestvuje i na turniru u Sinsinatiju sledeće nedelje (TVB92), a prošle godine je tu igrao finale.

Već u prvom gemu Đoković se suočio sa ozbiljnim problemom, pošto je dva puta u nizu svoj drugi udarac u poenu slao u mrežu, oba puta forhendom, a Gaske je imao tri uzastopne šanse za brejk.

Novak nije paničio iako mu prvi servis nije išao, strpljivo je gradio poene, a Francuz kao da je bio iznenađen što je tako rano dobio priliku i napravo je nekoliko grešaka. Epilog je bio pet poena u nizu Đokovića i 1:0 u gemovima.

Gaske je bio pun samopouzdanja nakon sjajne nedelje, bekhend mu je odlično funkcionisao, baš kao i servis. Upravo tim udarcima neutralisao je dve nezgodne situacije u narednim gemovima (dva puta je bilo 15:30 za Novaka), ali Đoković je posle nervoznog prvog gema bio siguran na svoj servis.

Pri rezultatu 4:3 za srpskog tenisera Gaskeovi nervi su popustili – odigrao je jako nesiguran gem, prvi servis mu je stao, a poslao je i jedan ishitreni bekhend u mrežu, pa je Novak bez izgubljenog poena napravio brejk.

Đoković je bio u naletu, i sledeći gem osvojio je ’sa nulom’, samim tim i set (6:3).

Interesantno je da je Novak uzeo 12 poslednjih poena u prvom setu, a u sličnom ritmu nastavio je i u drugom, pa je Đoković u jednom trenutku uzeo 20 od poslednja 22 poena.

Gaskeova igra se raspadala, a Novakova je bila u usponu. Srpski teniser je menjao ritam i hvatao lopticu u penjanju, preciznom forhend paralelom došao je do brejk šanse već u prvom gemu, a Francuz mu je duplom greškom poklonio vođstvo.

Đoković je potom sa lakoćom potvrdio brejk, a onda je Gaske malo došao sebi i brzo smanjio na 2:1.

Usledio je mali pad u Novakovoj igri, Rišar mu je vratio nekoliko prvih servisa i došao do šanse za brejk u četvrtom gemu. Međutim, Đoković je taj poen kontrolisao od početka do kraja, spasao je brejk šansu, a zatim je uzeo još dva poena i poveo sa 3:1.

Ispostavilo se da je to bio preloman trenutak – pri rezultatu 4:2 Đoković je dvama vinerima direktno iz riterna došao do brejk šanse, a onda je izvrsnim forhendom napravio novi viner i poveo sa 5:2.

Sledeći gem bio je samo formalnost i Novak je došao do titule, prve posle turnira u Majamiju.

Duel je trajao nešto više od sat vremena, bio je to najbolji Đokovićev meč na turniru - svaki važan poen odigrao je sjajno, a ukupno je imao 17 direktnih poena i 12 neiznuđenih grešaka. Sa druge strane, Gaske je upisao 18 grešaka i upola manje vinera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

142 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve