Nova vest
Tenis

Petak, 13.01.2012.

01:31

AO: Đoković sa Marijem u polovini

Najbolji teniser sveta Novak Đoković igraće u prvom kolu Australijan opena sa Paolom Lorencijem iz Italije, odlučeno je žrebom u Melburnu.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Janko Tipsarević će za rivala u prvoj rundi imati Dmitrija Tursunova, dok će se Viktor Troicki sastati sa Huanom Karlosom Fererom.

U eventualnom polufinalu Đoković bi se sastao sa Endijem Marijem, koji za rivala na startu ima mladog Rajana Herisona. Prvi protivnik Rodžera Federera dolazi iz kvalifikacija, baš kao i početni suparnik Rafaela Nadala.

Paolo Lorenci, prvi izazivač Novaka Đokovića, ima 30 godina, trenutno je 108. na ATP listi, a najbolji plasman mu je 83. mesto.

Na Grend slem turnirima nikada nije dobio meč u glavnom žrebu, a osvojio je osam ‘čelendžera’ i četiri ‘fjučersa’, uglavnom na šljaci. U karijeri ima skor 6-20 u najvišem rangu takmičenja.

U jedinom dosadašnjem okršaju, 2010. na Kvinsu, Novak je slavio sa 6:3, 6:3.

Ukoliko savlada Lorencija, naredni Đokovićev rival biće bolji iz okršaja Santijaha Hiralda i kvalifikanta. Projektovani Novakov suparnik u trećem kolu bio bi Radek Štepanek, a u osmini finala na putu bi trebalo da mu se nađu Endi Rodik ili Miloš Raonić.

Pre eventualnog duela sa Marijem u polufinalu, Đoković bi u četvrtfinalu morao da dobije najverovatnije Davida Ferera, Janka Tipsarevića ili Rišara Gaskea.

Đoković je izjavio da nikada ranije nije stigao u Melburn nego ove godine i da je imao vremena da se pripremi.

Nepredvidljivi Rus Dmitrij Tursunov prvi je protivnik Tipsareviću. Momak rođen u Moskvi bio je 20. na ATP listi 2006. godine, a sada zauzima 41. poziciju. U karijeri je osvojio sedam titula, a prošle godine bio je najbolji u Hertogenbošu. Ima 29 godina, visok je 185cm i u karijeri je zaradio više od četiri miliona dolara.

Do sada su igrali četiri puta i skor je 2-2. U prvom meču, 2006. u Dohi, bolji je bio Tursunov sa 7:5, 6:2. Zatim je slavio Janko, na Vimbldonu 2008. bilo je 7:6, 7:6, 6:3, a prošle godine u Tokiju ponovo je bolji bio Rus (7:6, 6:7, 7:5).

Međutim, Tipsarević mu se revanširao na putu ka svojoj drugoj tituli – u Moskvi je bilo 6:4, 6:2.

Ako Janko preskoči prvu prepreku, očekuje ga meč sa boljim iz duela kvalifikanta i Džejmsa Dakvorta, a već u trećem kolu ide najverovatnije na Gaskea ili Južnog. U eventualnom četvrtfinalu mogao bi da se sastane sa Davidom Fererom ili Huanom Ignasijom Čelom.

Viktor Troicki nije imao sreće, pošto mu je žreb za rivala dodelio iskusnog Huana Karlosa Ferera, bivšeg broja jedan i osvajača Rolan Garosa iz 2003.

Španac ima 31 godinu, trenutno je 47. na ATP listi, a u karijeri je osvojio 16 trofeja i od turnira je zaradio više od 13 miliona dolara. Troicki i on do sada se nisu sastajali. Ako prođe dalje, Troicki bi igrao sa boljim iz duela Kukuškina i Garsija-Lopesa, dok bi ga u trećoj rundi najverovatnije čekao Gael Monfis.

Rafaelu Nadalu na putu do četvrtfinala stoje Tomi Has, Ivan Ljubičić, Felisijano Lopes (ili Džon Izner), a za plasman u četiri najbolja najverovatnije bi morao da se bori sa Tomašom Berdihom.

U četvrtini žreba u kojoj je Rodžer Federer još se nalaze Melcer, Verdasko, Dolgopolov, Del Potro, Fiš…

Od zanimljivijih mečeva prvog kola izdvajamo Rodik – Hase, Gaske – Sepi, Ljodra – Gulbis, Fiš – Miler, Kolšrajber – Monako, Majer – Lu, Tomić – Verdasko, Melcer – Karlović, Kubot – Almagro, Nieminen – Nalbandijan…

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

16 h

U fokusu

Vidi sve