Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 21.11.2011.

21:24

Đoković kroz pakao do pobede

Najbolji teniser sveta Novak Đoković spasao je meč loptu i pobedio Tomaša Berdiha sa 3:6, 6:3, 7:6 u prvom kolu A grupe na Mastersu u Londonu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

U trećem setu Novak je anulirao brejk zaostatka, u 12. gemu je dao rivalu meč loptu duplom greškom, ali ju je spasao posle dugog poena.

Berdih je očajno odigrao taj brejk, pa je Novak posle dva sata i 40 minuta igre došao do osme pobede u devet međusobnih okršaja sa Čehom. Novak je imao 17 vinera i 33 neiznuđene greške, a Berdih je zabeležio 32 direktna poena i 42 greške.

Na početku meča Novak nije ’najčistije’ udarao lopticu, bio je nesiguran i dozvolio je Berdihu da se razigra.

Čeh je najopasniji u situacijama kada potpuno opusti ruku, što je bio slučaj na početku meča, pa je Berdih napadačkom igrom stvorio brejk viška (2:0).

Srpski teniser potom je pokušao da zaigra agresivnije, ali i suviše je grešio, pa je Berdih u četvrtom gemu stigao dve nove brejk lopte. Drugu je realizovao i bilo je to teško dostižnih 4:0 za sedmog tenisera sveta.

Uvidevši da nema šta da izgubi, Novak je u sledećem gemu odigrao izuzetno agresivno i vratio je jedan od brejkova.

U narednom gemu Đoković je preciznim servisom spasao brejk loptu i moglo se očekivati da Berdih nešto nervoznije odigra naredni gem, takve stvari često su mu se događale u karijeri.

Novak je to znao i nije po svaku cenio ’jurio’ direktne poene. To mu se isplatilo, pa je posle Berdihovih grešaka sa osnovne linije došao do dve uzastopne brejk lopte.

Međutim, servis 195cm visokog Berdiha tada je proradio – vezao je dva asa za izjednačenje. Promašenim smečom Berdih poklanja novu šansu Đokoviću, ali i nju neutrališe sjajnim servisom i ubrzo uzima gem (5:2).

Srpski teniser nije se predavao, ali bilo je jasno da je šansa ispuštena. Servirajući za set Čeh je pri rezultatu 30:30 prvo napravio ’servis-viner’, a zatim je još jednim snažnim servisom obezbedio sebi lakšu poziciju za napad i osvajanje prvog seta – 6:3 za 39 minuta igre.

Bilo je evidentno da Đoković postepeno podiže nivo igre, a to se reflektovalo na semaforu početkom drugog seta. Sjajnim riternima i uz vidno poboljšano kretanje Novak pravi brejk za vođstvo 2:0.

Đoković je do kraja seta ima potpunu kontrolu nad igrom, u drugom setu izgubio je ukupno sedam poena na svoj servis. Iako je u jednom periodu Berdih podigao nivo igre, Novak je lako čuvao prednost i poslednji gem osvojio je bez izgubljenog poena – 6:3 i 1-1 u setovima.

U odlučujućem setu sve do šestog gema nije bilo prilika za brejk, a tada je Đoković sa nekoliko kratkih lopti omogućio Berdihu da napada. Upravo je vinerom iz forhenda Čeh stigao do dve vezane brejk lopte, a već prvu je realizovao sjajnom forhend paralelom iz trka – 4:2.

Međutim, Đoković ponovo čini ono što mu je pošlo za rukom mnogo puta tokom sezone – pravi ribrejk.

Čeh je prilično dugo držao visok nivo igre, pogotovo servisa, a pad koncentracije došao je u najgore vreme za njega. Odservirao je Berdih dve duple greške, a nakon forhenda koji je završio u mreži Đoković je napravio brejk.

Pri rezultatu 5:4 Berdih je imao 15:30, a u 12. gemu bio je još bliži trijumfu, pošto mu je Novak duplom greškom poklonio meč loptu. Sledeći poen bio je nešto duži, ali uglavnom sa žustrim i ravnim udarcima, i završen je tako što je Berdih forhendom lopticu poslao u mrežu.

Tomaš je veoma loše odigrao taj brejk – forhend, njegovo glavno oružje, u potpunosti ga je izdalo, i sopstvenim greškama prepustio je Novaku vođstvo od 4:1.

Đoković je potom odigrao lep poen za 5:1, Berdih je uzeo dva poena u nizu, ali je Novak uzvratio istom merom – odličnim servisom zapečatio je pobedu (3:6, 6:3, 7:6).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

121 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve