Nova vest
Tenis

Nedelja, 13.11.2011.

15:18

Federer osvojio Pariz

Švajcarac Rodžer Federer osvojio 69. trofej u karijeri pošto je pobedio Francuza Žo-Vilfida Congu sa 6:1, 7:6 u finalu turnira Master serije 1000 u Parizu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Federeru je ovo prvi trofej osvojen u glavnom gradu Francuske, ne računajući Rolan Garos, a meč ste mogli da gledate u direktnom prenosu na televiziji B92.

Federer je odlično odigrao prvi set koji je osvojio posle pola sata igre, dok je u drugom imao samo jednu priliku za brejk koju nije iskoristio, pa je do pobede došao posle taj-brejka u kome je bilo 7:3.

Ovo je Švajcarcu 18. osvojen turnir Master serije, a u Parizu je zaradio i 454.000 evra. Federer je odservirao četiri as udaraca, Conga tri više, a obojica su imala 61% ubačenih prvih servisa. Federer je izbugio samo pet poena na svoj prvi servis. Conga nije uspeo da iskoristi nijednu od četiri brejk šanse, koliko ih je imao, po dve u oba seta.

Federer je u prvom setu osvojio dva gema na servis Conge, dok je u drugom setu propusti jedinu brejk loptu u devetom gemu.

Conga je dobro odigrao prve minute meča i već u prvom gemu došao do dve brejk lopte, ali je Federer sa četiri vezana poena sačuvao svoj servis. Već u narednom gemu Švajcarac je došao do prve brejk lopte koju je iskoristio i poveo sa 2:0.

Conga je dobro odigrao i narednom gemu, ali ga nije osvojio, pa je loše osvojio i naredni gem u kome je servirao. Federer je osvojio u tom trenutku 12 od poslednjih 15 poena i došao do nove dve brejk lopte.

Izlaskom na mrežu Francuz je osvojio naredna dva poena i stigao do 40:40, a zatim dobrim servisom došao do gem lopte. Međutim nije iskoristio ni nju, ni narednu, a onda je Federer došao do treće brejk lopte u četvrtom gemu, a Conga je duplom servis greškom završio gem – 4:0 za Švajcarca.

Ekspresno je i bez izgubljenog poena Federer osvojio i sledeći gem za 5:0. Conga konačano osvaja prvi gem na meču, a ni pri rezultatu 5:1 Francuz se nije predavao, stigao je do 40:40, ali je Švajcarac sa 6:1 posle pola sata igre osvojio prvi set.

Conga osvaja dva gema na svoj servis na početku drugog seta, a u četvtrom gemu na servis Federera dolazi do prve brejk lopte u drugom setu, ali Švajcarac dobrim servisom stiže do 40:40.

Usledio je jedan duži poen koji je kao i prethodne slične poene dobio Federer pošto je Conga pogrešio. Sigurnim servisom na bekend stranu Francuza Federer stiže do 2:2.

U narednih desetak minuta Conga i Federer odigrana su tri gema. Nije bilo brejk šansi, a teniseri sa bili sigurni u gemovi kada su servirali. Kod rezultata 4:3 Conga prvo osvaja jedan atraktivan poen za 30:15, a zatim stiže do nove brejk lopte. Ipak Francuz je ne koristi, jer je posle forhenda lopta zavšila nekoliko centimetara iza osnovne linije. U nastavku Federer stiže do 4:4.

U devetom gemu i Federer posle sjajnog poena pošto je izašao na mrežu dolazi do brejk lopte koju ne koristi. Francuz je uspeo da ostane u meču i nije dozvolio Federeru da stigne do 5:4 i prilike da servira za trofej.

Nije bilo brejk šansi u naredna tri gema, pa je meč otišao u taj-brejk, u kome je Federer ponovo bio siguran i dobio ga 7:3. Meč je trajao 86 minuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve