Nova vest
Tenis

Četvrtak, 08.09.2011.

21:17

Janko predao, Novak u polufinalu

Novak Đoković plasirao se u šesto uzastopno Gren slem polufinale pošto mu je Janko Tipsarević predao 1/4 finale US opena pri rezultatu 7:6, 6:7, 6:0, 3:0.

Izvor: AG

Autor: AG

Default images

Prvo srpsko Gren slem četvrtfinale u muškom singlu trajalo je tri sata i 20 minuta.

Đoković i Tipsarević pružili su njujorškoj publici fantastičnu predstavu. Janko je odigrao prva dva seta na gornjoj granici svojih mogućnosti, ali je u nastavku pao fizički pa je na kraju zbog povrede butnog mišića predao meč.

Novak je sačekao svoju priliku, podigao je nivo igre kada je trebalo kao što to radi cele godine i plasirao se u peto uzastopno polufinale US opena.



Novakov naredni rival biće pobednik meča Rodžer Federer – Žo-Vilfrid Conga.

I set: Đoković 7:6(2)

Kao što je i najavio, Janko je veoma agresivno počeo meč, napravio je brejk već u prvom gemu a onda ga i potvrdio za 2:0. Tipsarević je očigledno mnogo bolje i opuštenije ušao u duela na Artur Eš stadionu, pa je već u trećem gemu imao i dve prilike za dupli brejk.

Međutim, Novak je prvu spasao as udarcem, kod druge je Tipsarević izbacio bekhend u aut i prvi teniser sveta se 'upisao'. Atomski tenis igrali su Devis kup šampioni od samog starta, prve brejk lopte Đoković je imao u četvrtom gemu i uspeo je drugu da iskoristi fantastičnom forhend paralelom iz potpune defanzive (2:2).

Vraćeni brejk očigledno je u velikoj meri podigao samopouzdanje Đokoviću, koji je počeo da igra kao prvi teniser sveta, dobio je deset vezanih poena, ali pravo niotkuda Janko je u sedmom imao dve prilike za brejk i povratak u set. Nije ih iskoristio i Novak je došao na korak od vođstva u setovima dobivši peti vezani gem. Uspeo je Tipsarević da dobije sledeći gem, a onda je u devetom odigrao nekoliko prelepih poena, vratio je brejk zaostatka a onda je i izjednačio na 5:5 spasavši jednu set loptu.

Sam finiš prvog seta doneo je puno uzbuđenja i drame. Prvo je Novak izgubio gem koji je trajao više od deset minuta i u kojem je imao 40:0, ali nije ga to obeshrabrilo, uhvatio je 'poslednji voz', vratio brejk i izborio taj-brejk. U 13. gemu do izražaja je došlo pre svega iskustvo najboljeg svetskog tenisera koji je taj deo dobio sa 7:2 i tako posle više od 80 minuta igre poveo sa 1:0.

II set: Tipsarević 7:6(3)

Iako je, zbog svega onoga što se dešavalo u prvom setu, bilo očekivano da Tipsarević u drugom popusti, dogodilo se upravo suprotno. Janko je nastavio da igra svoj najbolji i najagresivniji tenis, napravio je brejk i poveo je sa 3:0.

To je ipak bio samo jedan brejk viška, pa je Novak, slično kao i u prvom setu, postepeno krenuo da se vraća. Počeo je da dobija važnije poene u gemovima i uzvratio je istom merom za 3:3. Nije to uzdrmalo Tipsarevića koji je nastavio da igra kao Top5 teniser. Do kraja seta nije bilo brejk lopti, pa je o njemo ponovo odlučivao taj-brejk. Janko je fantastično odigrao, servirao je skoro perfektno i uspeo je da izjednači dobivši taj-brejk sa 7-3.

III set: Đoković 6:0

Prosto je neverovatno da kod obojice intenzitet udaraca nije pao praktično nijednom tokom iscrpljujuća prva dva seta. Početkom trećeg Đoković je ubacio u još veću brzinu koju samo on i eventualno Nadal i Federer imaju i brzo je poveo sa 3:0.

U nastavku je i Janko fizički pao, posle petog gema zatražio je i medicinsku pomoć zbog problema za butnim mišićem, pa je Novak lako došao do nove prednosti u setovima (6:0).

IV set: Đoković 3:0

Tipsarević je u prvom gemu četvrtog seta imao 0:30, a Đoković se, nakon što je dobio fantastičan poen za 30:30, požalio na povredu stopala. Nakon trominutne pauze ipak je bez problema nastavio da igra, ali i dobija gemove.

Odmah je napravio brejk i već tada se videlo da Janko neće više moći. Posle trećeg gema od ponedeljka 13. igrač sveta 'bacio je peškir', pa je Đoković uspeo da zabeleži još jednu pobedu u fantastičnoj 2011. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

118 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve