Dvougao: Da li je Endi favorit za titulu?

Najveći teniski turnir na svetu počinje za samo nekoliko dana, a i ovoga puta donosi nam mnogo nepoznanica.

Izvor: Nikola Ðukiæ

Sreda, 18.06.2014.

18:02

Default images

Titulu na Vimbldonu braniće Britanac Endi Mari, a pored njega kao glavni favoriti se izdvajaju Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer.

Međutim, sva trojica na terene Ol Ingland Klaba stižu u drugačijem raspoloženju, pa će biti interesantno videti koliko ko od njih zapravo može.

Ovogodišnji Vimbldon počinje 23. juna i trajaće do 6. jula, a ljubitelji tenisa imaće priliku da ga u direktnom prenosu gledaju na televiziji B92.

Sportska redakcija pripremila vam je detaljnu najavu i analizu glavnih pretendenata za trofej, a počećemo upravo od čoveka koji je Britaniji podario titulu na Vimbldonu posle 77 godina.

Posle dvougla o Mariju, čitaćete o Novaku Đokoviću i Rafaelu Nadalu, teniserima koji su obeležili nekoliko prethodnih sezona.

Cela Britanija slavila je svog heroja sedmog jula prošle godine, ali posle svega što se od tada izdešavalo, postavlja se pitanje da li je Endi Mari favorit za odbranu titule?
Beta/AP Photo/Kirsty Wigglesworth
U tome bi umnogome mogao da se osloni na svežinu i formu – S.O.

Prošlog septembra Mari je operisao leđa, pauzirao je tri meseca i bilo je potrebno neko vreme da se situacija slegne posle zahvata. Škot je postepeno ulazio u formu, utisak je da je tek sada “svoj na svome“ i da će igrati mnogo bolje u drugom delu sezone. Uprkos bledoj partiji u polufinalu sa Nadalom, Mari je na Rolan Garosu pokazao agresivnu igru koja bi mogla da mu se isplati na Vimbldonu. Takođe, biće odmoran i fizički, ali i mentalno, pošto je željan pobeda i velikih mečeva, pogotovo kod kuće.

Upravo bi ta povreda leđa mogla da predstavlja jedan od osnovnih problema u pohodu na titulu N.Đ.

Kroz čitavu svoju karijeru Endi Mari imao je problema na šljaci (nije odigrao nijedno finale), a oni su kulminirali povredom koja je zntno usporila njegovu karijeru. Prvi problemi sa leđima počeli su tokom sezone na šljaci, zbog koje je morao da propusti Rolan Garos. Uspeo je da se oporavi na vreme i dođe do istorijske pobede, ali ga je taj rizik koštao ostatka sezone. Posle slabe turneje po Americi i Dejvis kupa, krajem septembra operisao je leđa i vratio se tek poslednjeg dana prethodne godine u Dohi. Pauza je definitivno ostavila traga, cele sezone je „lutao“ i igrao dosta slabije i rezervisanije u odnosu na period pre povrede, pa mu je polufinale u Parizu najbolji rezultat ove sezone. Na jedinom travnatom turniru koji je igrao u Kvinsu, izbacio ga je Štepanek već u trećem kolu i zato će prvih nekoliko mečeva na terenima Ol Ingland Klaba biti presudni za eventualni uspeh Britanca.
Beta/AP Photo/Tom Hevezi, Pool
Ako je nešto Endi čekao, to je da na Vimbldon stigne bez ogromnog pritiska – S.O.

Spominjanje imena gospodina Freda Perija verovatno izaziva gnev u glavi Endija Marija – toliko je put čuo i pročitao ime poslednjeg Britanca koji je osvojio Vimbldon, i to davne 1936. godine. Tako je bilo sve do prošle godine, kada je Mari u finalu savladao Novaka Đokovića i prekinuo post Britanaca dug 76 godina. Pritisak će i sada biti prisutan, Endi je rekao da je to jedan od razloga što je za trenera izabrao Ameli Morezmo (i ona ima iskustva sa Gren slem turnirom u svojoj zemlji), ali pritisak neće biti toliko izražen kao prethodnih godina. Takođe, Mari je sada iskusniji za dve Gren slem titule i zna kako da izađe na kraj sa time.

I pored pomenutog iskustva, poslednjih godinu dana ima veoma slab učinak protiv glavnih konkurenata – N.Đ.

Od početka 2013. godine Mari je protiv najvećih konkurenata odigrao ukupno devet mečeva i pobedio samo dva puta. U finalu Vimbldona Novaku se revanširao za neuspeh u Australiji, gde je prethodno bio bolji od Federera. U grupu najvećih rivala, u međuvremenu je ušao i Stanislas Vavrinka, od koga je Endi gubio u Rimu i na US openu. Usledili su porazi od Federera, Đokovića i Nadala dva puta, što je pokazalo da Mari u poslednje vreme ima velikih poteškoća sa glavnim konkurentima. U nekoliko navrata nije uspevao da izađe na kraj sa Berdihom i Fererom, a i momci koji dolaze (Nišikori, Raonić, Gulbis) bi mogli da mu naprave velike probleme.
Beta/AP Photo/Anja Niedringhaus, Pool s
Takav scenario pokušaće da izbegne jer njegov stil igre odgovara travnatoj podlozi – S.O.

Mari ima brojne karakteristike koje njegovu igru čine idealnom za travnatu podlogu. Poseduje snažan prvi servis i izuzetno nizak slajs koji igra sa mnogo osećaja i, što je možda još važnije, najčešće donosi pravu odluku kada promeniti ritam njime. Na travi se izvanredno kreće, a duge ruke i jake podlaktice omogućuju mu da ’iz trzaja’ efektno vrati i teže loptice. Takođe, u poslednje dve-tri godine Mari je povećao agresivnost forhendom i češće nego ranije uspeva da završi poen tim udarcem, naročito posle dobrog servisa, što ranije nije bio slučaj. Ritern, jedan od važnijih udaraca na travi, uz Đokovićev je najbolji na svetu, pogotovo bekhendom. Uz to, Škot ima sasvim solidan osećaj za volej, tako da je njegova igra kao napravljena za zelenu podlogu Vimbldona.

Na istoj toj podlozi mnogo je teže dobiti meč ukoliko ste pasivni i imate oscilacije tokom mečeva, zato će Endi morati da ih svede na minimum – N.Đ.

Sve do dolaska Ivana Lendla na mesto trenera glavni nedostatak u igri Britanca bila je preterana pasivnost. Često bi pravio taktičke greške i povlačio se u trenucima kada bi trebalo da napadne. To je posebno bilo vidljivo u momentima u kojima je prednost na strani protivnika, a umesto da tada agresivnošću pokuša da promeni stanje na terenu, povlačio bi se još više iza osnovne linije. Lendl je uspeo da na neko vreme to promeni, ali sada njega više nema, a i izgleda da je povreda učinila svoje. Nekoliko puta ove sezone, a posebno je to bilo vidljivo na Rolan Garosu gde je igrao dva meča u pet i jedan u četiri seta, oscilacije uzrokovane prevelikom pasivnošću koštale su ga setova, pa i poraza. Na travi će sve ići mnogo brže i Endi će imati velikih problema da preživi te padove tokom mečeva protiv raspoloženih igrača ili, na primer, dobrih servera.



Kakvo je Vaše mišljenje – koliko branilac titule može na Vimbldonu?

P.S. Ako neko od poštovanih komentatora ima bilo kakva pitanja, može ih postaviti putem komentara ili na Tviteru (@ozmo_sasa, @NikolaDjukic43).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: