Fenomenalni Vavrinka šampion AO!

Švajcarski teniser Stanislas Vavrinka osvojio je titulu na ovogodišnjem Australijan Openu, pobedom u finalu nad Rafaelom Nadalom rezultatom 6:3,6:2,3:6,6:3.

Izvor: ÐN

Nedelja, 26.01.2014.

09:25

Default images

Meč je trajao 2 sata i 25 minuta, a Švajcaraj je osvojio svoj prvi Gren slem u karijeri.

Vavrinka je odigrao fenomenalan turnir, tri puta uzastopno savladao igrače iz Top 10 i sasvim zasluženo podigao troje Ozi Opena, u debitantskom nastupu u finalima. Dobio je prvog i drugog igrača na svetu, prvi put od 1993. godine.

Zahvaljujući ovom trijumfu, prvom protiv Rafaela Nadala u karijeri, Vavrinka će od ponedeljka biti na trećoj poziciji na ATP listi.

Španac je sa druge strane poražen šesti put u svom 19. Gren slem finalu i propustio priliku da se izjednači na drugom mestu večne liste sa Pitom Samprasom, koji je 14 puta slavio na najvećim turnirima. Takođe, nije uspeo da kompletira dupli Gren slem, jer bi osvajanje titule značilo da je sva četiri osvojio bar po dva puta.

Vavrinka je odigrao fenomenalan prvi set, kada je potpuno razbio Nadala. Ključni trenutak meča dogodio se pred kraj drugog dela igre, kada je prvi teniser sveta povredio leđa.
Beta/AP Photo/Eugene Hoshiko
Usledio je medicinski tajm aut, posle kog se Španac vratio na teren, ali je izgledalo da bi svaki drugi meč osim finala predao. Nije mogao da servira, loše se kretao, a čak je i zaradio zvižduke posle prve pauze.

I drugi set otišao je na konto Švajcarca, a s obzirom na to kako je Rafa izgledao na terenu, očekivalo se da će Sten brzo privesti meč kraju, ali se desilo potpuno suprotno. Neobjašnjivo je stao, počeo da promašuje i povukao se nekoliko metara iza osnovne linije. Njegov protivnik se polako vraćao u igru, pogađao iz svih pozicija i napravio brejk na samom startu trećeg seta.

Tu prednost održao je do kraja i smanjio na 2:1, pa se činilo da je pred nama veliki preokret. Ipak, posle niza brejkova u četvrtom setu, Vavrinka je došao u priliku da servira za meč. Pogodio je četiri prva servisa i zasluženo osvojio svoj prvi Gren slem.

Na kraju je finale završio sa 53 direktna poena, ali i 49 neiznuđenih grešaka. Nadal je pogodio 19 vinera i 32 puta pogrešio, a zbog povrede je pet puta izgubio servis. Vavrinka je odlično servirao, pogodio 19 asova i imao 87% osvojenih poena na prvi servis.
Beta/AP Photo/Eugene Hoshiko
Vavrinka je odlično započeo meč sa dva agresivna poena, iznudivši greške Nadal. Sigurno je servirao i brzo došao do prvog gema. Rafa je bio još bolji, servisima na bekhend Vavrinke stvarao je prilike da završava poene i uzeo gem bez izgubljenog poena.

Nije to mnogo poremetilo Švajcarca koji je nastavio da udara snažno, pogodio dva vinera forhendom, a trećim iz bekhenda po paraleli stigao do 2:1.

Videlo se od početka da Vavrinka nije ušao nervozno u ovaj duel, a u četvrtom gemu stigao je do dve vezane lopte. Nadal mu je poklonio jedan poen duplom greškom, ali je dve Švajcarac zaslužio sjajnim trčanjem i bekhendima. Već prvu šansu je iskoristio agresivnim forhendima i poveo sa 3:1.

Prvi poen u svom servis gemu Sten je izgubio, ali je sa tri sjajna servisa i odličnim izlaskom na mrežu brzo završio posao.

Prvi poen u svom servis gemu Sten je izgubio, ali je sa tri sjajna servisa i odličnim izlaskom na mrežu brzo završio posao. Imao je osmi nosilac priliku da drugi put oduzme servis Nadalu, ali je Španac spasao dve brejk lopte i smanjio rezultat. Nije to mnogo uticalo na Vavrinku koji je nastavio da ’bombarduje’ i poveo ponovo sa 5:3.
Beta/AP Photo/Rick Rycroft
Kada je došao u priliku da servira, Vavrinki je stao servis što je Nadal iskoristio i brzo osvojio dva poena. a uz mnogo sreće došao je do tri vezane brejk prilike. Međutim, iako nije pogodio nijedan prvi servis u gemu, spasao je sve tri brejk lopte. Uzeo je i naredna dva poena i osvojio prvi set u mečevima sa Nadalom – 6:3.

Tako dobijeni prvi deo igre doneo je Švajcarcu još više samopouzdanja, pa je nastavio da dominira forhendom. Sa tri ovakva udarca došao je do tri brejk prilike i već prvu realizovao vinerom iz bekhend riterna po dijagonali. Seriju poena produžio je na devet, da bi potpom izgubio dva vezana. Ipak, kod trećeg nije bilo problema – 2:0.

Nadal je uz nove probleme dobio gem, a ovoga puta požalio se na bolove u leđima. Posle gema izašao je i zatražio medicinski tajm aut, ali nije rečeno zbog čega, pa je Vavrinka besno reagovao i počeo da se svađa sa sudijom Karlosom Ramosom. Tu nije bio kraj pošto je po ulasku na teren, prvi teniser sveta dočekan zvižducima.

Vavrinka je nastavio da servira, čini se iz besa i bez izgubljenog poena poveo sa 3:1 u drugom setu. Izgleda da je povreda bila ozbiljnije prirode, Rafa se loše kreće, ne može da servira što Vavrinka koristi i dolazi do novog brejka za 4:1.
Beta/AP Photo/Eugene Hoshiko
Iako protivnik deluje kao da je na konopcima, od ponedeljka prvi reket Švajcarske, nastavio je sa svojom igrom i snažnim servisima ne želevši da se opusti. Držao je loptu u terenu, nije forsirao sa servisima i lako stigao do vođstva od 2:0 u setovima. Stekao se utisak da Španac najviše problema ima prilikom servisa, ali mu udarci iz mesta funkcionišu sasvim solidno.

Potvrda toga stigla je na početku drugog seta, Nadal je sve pogađao iako je igrao na sve ili ništa kako bi skraćivao poene i tako povređen napravio prvi brejk u meču. Tonus igre Stanislasa je opao pa je Nadal poveo sa 3:0. Vavrinka je dobio prvi gem, ali je njegov rival nastavio da pogađa vinere poveo sa 4:2. Španac je održao prednost do kraja seta i smanjio na 2-1 u setovima.

Četvrti set počeo je sigurnim servisima Vavrinke, a već u sledećem gemu imao priliku da napravi prvi brejk od drugog seta. Dobrim napadima stigao je do dve vezane brejk lopte, ali je onda ponovo stao. Sve je izbcio u aut i Nadal izjednačio na 1:1. Sada nema više teških gemova ni za jednog od dvojice tenisera, pa je rezultat 2:2.

U tom trenutku usledilo je ludilo, Stanislas je napravio brejk za 4:2, ali je greškama iz forhenda vratio rivala već u narednom gemu. Ipak, došao je do novog brejka i sigurno odservirao za svoj prvi Gren slem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

456 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: