Pogled u prošlost: Novakova vladavina Melburnom

Novak Đoković trenutno je vlasnik šest Gren slem titula, koliko ima i njegov trener Boris Beker.

Izvor: Saša Ozmo

Nedelja, 12.01.2014.

11:00

Default images

Nestvarne 2011. godine osvojio je Vimbldon i US open, ali mesto gde se srpski teniser oseća kao kod kuće ipak je Melburn.

Prvi Gren slem turnir u sezoni Đoković je osvajao četiri puta – 2008, 2011, 2012. i 2013. godine. Pođimo u prošlost.

Godine 2008. Novak je još bio golobradi mladić u usponu, željan pobeda i najvećih titula. Na US openu 2007. godine propustio je nekoliko šansi u prva dva seta finala sa Federerom, ali početkom sledeće sezone priliku je prihvatio oberučke.

Sve do finala nije izgubio niti jedan set, a redom su padali Bendžamin Beker, Simone Boleli, Sem Kveri, Lejton Hjuit i Rodžer Federer. U finalu ga je čekao Žo-Vilfred Conga, koji je prethodno isprašio Nadala u meču karijere. Novak je izgubio prvi set sa 6:4, ali je potom dobio naredna tri i za nešto više od tri sata igre došao je do prve Gren slem titule u karijeri.



Dve godine trajao je Novakov post, mučio se sa australijskom vrućinom i oba puta ispao je u četvrtfinalu – prvi put je predao Rodiku, drugi put je izgubio od Conge.

Prava Đokovićeva vladavina Melburnom počela je 2011. godine – igrao je poput mašine i na putu ka trofeju eliminisao je Marsela Granoljersa, Ivana Dodiga, Viktora Troickog, Nikolasa Almagra, Tomaša Berdiha, Rodžera Federera i u finalu Endija Marija sa ubedljivih 6:4, 6:2, 6:3.

Izgubio je samo jedan set na celom turniru, i to u drugoj rundi od Dodiga. Izvanrednom igrom u svim segmentima belog sporta Đoković nas je tada naterao da skujemo termin “totalni tenis“.



Naredne sezone Novak do titule nije došao superiorno, ali je trnovit put trofej učinio još slađim. Prva nedelja prošla je relativno rutinski – pobede nad Hiraldom, Maijem i Lorencijem, kao i trijumf nad Hjuitom uz izgubljen set.

Ferer nije predstavljao ozbiljan zadatak u četvrtfinalu, a onda su usledile dve golgote – polufinalni trijumf nad Endijem Marijem 6:3, 3:6, 6:7 (4-7), 6:1, 7:5, a zatim i pet časova i 53 minuta dugo finale sa Rafaelom Nadalom. Španac je bio nadomak pobede u petom setu, ali je Novak preokrenuo i na kraju slavio sa 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5-7), 7:5. Na ceremoniji dodele trofeja teniseri su iscrpljeni sedeli na stolicama, a mi smo dobili još jedan od klasika za sva vremena.



Konačno, prošle godine Đoković je postao prvi teniser u Open eri koji je osvojio tri uzastopna Australijan opena. Nije bilo ni izbliza lako – posle tri lake pobede (Matje, Herison, Štepanek), usledio je pakao, jedan od najboljih mečeva sezone i pobeda nad Stanislasom Vavrinkom 1:6, 7:5, 6:4, 6:7 (5:7), 12:10

Sigurne pobede nad Berdihom i Fererom prethodile su nervoznom finalu sa Endijem Marijem, a Đoković nijednom nije izgubio servis i osvojio je svoju šestu Gren slem titulu – 6:7 (2-7), 7:6 (7-3). 6:3, 6:2.



Nadajmo se da ćemo ove sezone biti svedoci još jedne Đokovićeve titule.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: