"Ne postoji bolji uzor od Novaka Đokovića"

Novak Đoković bez sumnje je najveći ambasdor Srbije u ovom momentu. Svojom igrom, ali i ponašanjem van terena privlači pažnju mnogih.

Izvor: MN

Petak, 01.11.2013.

13:44

Default images

Škotksa novinaraka Suzan Iglštaf, napisala je dirljiv tekst o srpskom teniseru, u kojem pre svega ističe njegove ljudske kvalitete, uslove u kojima je odrastao i trenirao, i upornost bi posavo veliki igrač i još veći čovek.

Ona naglašava da je Đoković živeo u sredini koju su pogađali ratovi, a da je i pored toga želeo da trenira kako bi postao najbolji na svetu. Njegov govor pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija ocenjuje kao veoma važan za sport.

"Sportistima je najlakše da budu ’učaureni’ u svom malom sportskom svetu, nesvesni događaja koji se dešvaju oko njih. Ovo mišljenje postoji i kada sportisti odbijaju da pričaju o stvarima koji nisu iz njihovog domena, zbog straha da ne izazovu loše komentaare. Ili kada fudbaleri, isključivo oni, odbijaju da se uključe u aktivnosti poput čitanja knjiga.

Novak Đoković svakako nije među tim sportistima. Srpski teniser će naredne nedelje učestvovati na završom Masters turniru u Londonu, drugi je tenier sveta, osvojio je šest gren slem titula i zaradio oko 55 miliona dolara. Ali on je mnogo više od svega nabrojanog.

Rođen u Jugoslaviji, Beogradu, 1987. godine, Đoković je tenisom počeo da se bavi sa četiri godine, a na prvo mesto ATP liste stigao je 2011. Još važnije od svega, u avgustu je govorio pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, kada je izglasana rezolucija kojom se 6. april proglašava za Međunarodni dan sporta. Đoković je tada govorio o tome koliko je sport važan za život.

Srpski teniser je najkompetentnija osoba da priča o tome. Đoković je imao samo 12 godina kada je Jugoslavija bombardovana od strane NATO. On je bio na teniskim terenima dok su vojni avioni nadletali njegovu zemlju. Novak i njegov prvi trener Jelena Genčić, išli su po gradu kako bi našli teren na kojem će raditi. Birali su mesta koja su gađana prethodne noći sa pretpostavkom da neće ponovo biti bombardovana. Sestra Jelene Genčić poginula je tokom bombarodvanja koje je trajalo 78 dana.

Đoković je priznao da kao 12-godišnjak nije mogao da razume celu tu situaciju, seća se samo da nije išao u školu i da je više vremena proveo igrajući tenis. Sada, 14 godina kasnije, kada ga pitaju o situaciji u Siriji, Đoković kaže: „U potpunosti sam protiv bilo kakvog korišćenja oružja i raketnih napada. Ja sam protv svega razornog. Zbog toga što sam sve to doživeo, znam da to ne može doneti ništa dobro. Moji sunarodnici i ja smo prošli smo kroz nešto što ne želim nikome. Rat je nešto najgore za čovečanstvo. Niko ne pobeđuje.“

Đoković više ne živi u Srbiji, preselio se u Monako, ali je u bliskoj vezi sa zemljom u kojoj je rođen. Osnovao je fondaciju sa ciljem da pomogne deci u Srbiji, ublaži im patnje i pruži ono što im je neophodno.

Tokom zasedanja Generalne skupštine Ujedninjenih nacija, Đoković je istakao prednosti koje sport pruža svetu: „Nadam se da će ovaj Međunardoni dan sporta motivisati svakog od nas da uložimo dodatne napore u razvoj sportskih vrednosti, kao što su fer-plej, timski rad i poštovanje protivnika. Kada ohrabrimo decu da vredno rade i sanjaju, možemo narpaviti opipljivu razliku.“

To je poenta. Deca iz nerazvijenih sredina teško mogu da se poistovete sa Rodžerom Federerom koji je odrastao u razvijenoj zemlji, oslobođenoj od problema. Ali kada deca vide igrača poput Đokovića, to pokazuje da je sve moguće.


Bez obzira na poreklo, društvenu klasu i bogatstvo, sport razvija igrački duh. To pokazuje da svako može da uspe, a činjenica da je Đoković toliko aktivan u podsticaju ovog segmenta, je od vitalnog značaja.

On je iz deteta, koje je raslo u ratnom području, izrastao u jednog od najboljeg tenisera, a na Generalnoj skupštini Ujedninjenih nacija govorio je na jednom od pet jezika koje tečno priča.

Taj Srbin, koji se razvio uprkos nedaćama tokom odrastanja, dokaz je njegove radne etike i želje za uspehom. Govorimo o uzorima, sport daje mnoge, ali malo njih je toliko inspirativno kao Đoković."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: