Britanci u ekstazi zbog Marija

Britanski mediji se utrkuju u superlativima na račun svog tenisera Endija Marija koji je pobedio Novaka Đokovića u finalu US Opena.

Izvor: B92

Utorak, 11.09.2012.

12:08

Default images

Mari je tako postao prvi britanski osvajač jednog grem slema - posle 76 godina.

Poslednji Britanac kojem je to pošlo za rukom bio je Fred Peri, koji je 1936. godine osvojio titulu tadašnjeg Američkog šampionata - prethodnika grem slem turnira.

Pohvale 25-godišnjem Škotu stigle su i od premijera Dejvida Kamerona, koji je Marijevu pobedu ocenio kao "istinski veliku" i kao "produžetak zlatnog sportskog leta u Velikoj Britaniji", pošto su prethodno uspešno organizovane Olimpijske i Paraolimpijske igre.

BBC izveštava o "Marejevoj njujorškoj bajki" a njegov glavni sportski novinar Tom Fordajs opisuje Marijevo dostignuće kao "jedno od velikih finala moderne ere".

Fordajs povezuje ovaj uspeh s nedavnim britanskim osvajanjem 65 olimpijskih medalja, među kojima je Marijevo zlato, i ocenjuje da se pobeda "savršeno vezuje sa nekoliko meseci u koje britanski sport jedva može da poveruje i nikada ih neće zaboraviti".

Gardijan zahvaljuje Bogu na Mariju i na završetku dugog čekanja da neki Britanac osvoji grem slem, čak 76 godina.

"Hvala Bogu da možemo pustiti Freda Perija da počiva u miru", piše ovaj list. Gradijanov novinar Mark Pengeli završio je petosatno blogersko praćenje meča rečima: "Osećam se pomalo kao Herman Melvil ili Lav Tolstoj kada odlože pero i kažu sebi: 'Konačno, sad mogu na pivo'. Prema tome - Endi Marej je pobedio Novaka Đokovića".

Bivši britanski šampion u tenisu Greg Rusedski, koji je 1997. godine izgubio u finalu US Opena, rekao je satelitskom kanalu Skaj sports:

"Neverovatno! Ako pogledate unazad, Fred Peri je svoju poslednju veliku pobedu izvojevao 10. septembra, a Endi Mari je pobedio Đokovića 10. septembra".

Skaju je izjavu dao i bivši Marijev trener Mark Peči:

"Više sam ja uzbuđen što je pobedio nego on sam. To pokazuje koliko je jedinstven i vrlo poseban. To mnogo priča o Endiju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: