Pariz - grad svetlosti

Grad svetlosti. Najveći i glavni grad Francuske. Mesto gde se jedu najukusniji kroasani na svetu. Prema istraživanjima u 2010. godini, najskuplji grad na svetu.

Izvor: Nina Kolundžija

Subota, 02.06.2012.

11:28

Default images

Jedna od najpopularnijih turističkih destinacija. Ajfelov toranj. Trijumfalna kapija. Notr Dam. Luvr. Dobrodošli u Pariz, grad u kome se održava Rolan Garos.

Nemački oficir Ditrih fon Šoltic, koga je Hitler na kraju Drugog svetskog rata poslao da "zapali Pariz", odbio je da to učini, zbog, kako je kasnije isticao, velike ljubavi prema lepoti francuske prestonice i pored ogromnog besa firera.

Pariz je jedan od vodećih svetskih ekonomskih i kulturnih centara, sa velikim uticajem na politiku, obrazovanje, nauku, umetnost, modu, zabavu i medije. Grad je dobio ime po svojim naseljenicima, galskom plemenu, Parisii, čiji naziv, kažu, znači “radni ljudi”. Osim toga, poznat je i kao “grad svetlosti” zbog značaja za nauku i obrazovanje tokom renesanse, a kasnije i zbog ulične rasvete.
Današnja arhitektura Pariza uglavnom je rezultat obnove tokom sredine 19. veka. Vekovima su Pariz činile uske ulice poput lavirinta, a onda je 1852. godine urbanističkim planom Barona Hausmana, grad počeo da poprima sasvim drugačije ruho. Uske ulice zamenile su široke avenije i bulevari sa zgradama u neoklasičnom stilu, čija veličina je određena širinom ulice i veoma je teško dobiti odobrenje kako bi se napravila viša građevina.

Osim Ajfelovog tornja, Luvra, Trijumfalne kapije i Notr Dama kojima smo posvetili posebne tekstove, u Parizu nikako ne bi trebalo propustiti:
Trg Bastilja – je mesto velikog istorijskog značaja, ne samo za Pariz, već i za celu Francusku. Zbog simboličke važnosti, na tom trgu često se održavaju političke demonstracije.
Šamzelize i Jelisejska polja – je 17. vekovni park–promenada koji je pretvoren u aveniju koja povezuje Trijumfalnu kapiju i Konkord. Omiljena je šoping zona u kojoj se osim prodavnica čuvenih kreatora, nalaze i prodavnice gde je moguće kupiti stvari i po povoljnijim cenama, a u pauzama šopinga tu su brojni, kafići i restorani, kao i parkovi.

Trg Konkord – poznat je, pre svega, kao mesto gde je izvođeno giljotiranje. Osim toga, tu se nalazi i najstariji spomenik u Parizu, egipatski obelisk.

Monmartr – je dom bazilike Sakre Ker. Oblast je čuvena po velikom broju umetnika koji je naseljavaju i njihovim ateljejima, ali i po predivno pogledu na Pariz.

Dva najstarija i najpoznatija parka su Tuileri, koji je nastao u 16. veku, i Luksemburški park, koji je ranije bio privatni vrt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: