Luvr, Notr Dam i Trijumfalna kapija

Osim Ajfelovog tornja, najpoznatije građevine Pariza, glavni grad Francuske ne smete napustiti, a da niste posetili i Luvr, Notr Dam i Trijumfalnu kapiju.

Izvor: Nina Kolundžija

Subota, 26.05.2012.

10:19

Default images

Luvr je jedan od najvećih muzeja, najposećeniji svakako, nalazi se na desnoj obali Sene u prvom arondismanu Pariza. Izgradnja je započeta 1204. godine, a prerađivan i dograđivan je sve do 1848. Luvr je bio dvor, a krajem 17. veka zamenjuj gae Versaj dok se Luvr pretvara u muzej (1791).

Dvorac je nekadašnja rezidencija francuskih kraljeva, a mnogi vladari su ga tokom narednih vekova dograđivali i menjali, naročito za vreme vladavine Luja XIV. Na Luvru je radilo više značajnih arhitekata (Lesko, Di Serso, Lemersje, Le Vo, Pero, Viskonti, Gužon i dr.). Ovaj muzej sadrži jednu od najbogatijih umetničkih zbirki na svetu. Vrlo bogate muzejske kolekcije podeljene su na šest odeljaka: egipatski, orijentalni, grčki i rimski antikviteti, slike, skulpture, umetnički predmeti. Sam Luvr ima tri krila: Rišelje, Viši i Denon.
Notr Dam je najpoznatija ranogotička katedrala posvećena Blaženoj Devici Mariji sagrađena na Gradskom ostrvu na Seni. Izgradnja je počela 1163, a završena 1345. godine. Ističe se simetričnošću i uravnoteženošću arhitektonskih elemenata. Njena prostranost, savršena uravnoteženost pročelja, elegancija njenih kontrafora, savršenstvo vitraža, potpuno opravdavaju status najpopularnije crkve u Francuskoj.

Masivna unutrašnjost ima 6.000 sedišta i čine je tri spektakularna i veličanstvena roze prozora i ogromne orgulje sa 7.800 cevi. 387 stepenika vode naviše do vrha tornja koji pruža izvrstan panoramski vidik na grad. Toranj takođe ima i veliko zvono u koje je udarao Kvazimodo, fiktivni junak. Sa suprotne strane od severnih vrata nalazi se muzej koji predstavlja istoriju Katedrale, dok je pod trgom, koji se nalazi ispred Katedrale, podzemna odaja u kome je smešten Arheološki muzej Notr Dama.
Trijumfalna kapija je spomenik na trgu Šarla de Gola, takođe poznatim kao Trg Etoal. Nalazi se na zapadnom kraju avenije Jelisejska polja. Ovaj slavoluk je spomenik borcima za Francusku, posebno onim iz Napoleonovih ratova. Tu se danas nalazi i Spomenik neznanom junaku.
Spomenik, čiji je trovar Žan Šalgren, je neoklasicistička interpretacija starorimskog Titovog slavoluka. Na njemu je vajarski predstavljena simbolična borba gole francuske mladeži protiv bradatih nemačkih oklopnika. Ovakva vrsta predstava je bila karakteristična za spomenike iz doba pre Prvog svetskog rata. Trijumfalna kapija je visoka 51 metar i široka 45 metara. To je druga najveća trijumfalna kapija na svetu (najveća je u Pjongjangu).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: