RG: 'Nole Slem' – staza ka besmrtnosti

Ukoliko osvoji Rolan Garos, Novak Đoković postaće tek treći teniser u istoriji koji je istovremeno šampion na sva četiri Grend slem turnira.

Izvor: Saša Ozmo

Petak, 25.05.2012.

15:13

Default images

Prethodno je to za rukom pošlo Donu Badžu (1938) i Rodu Lejveru (1962, 1969), sa tom razlikom što su njih dvojica taj podvig načinili u kalendarskoj godini.

Đoković je već sada veliki teniser, ali trijumfom u Parizu zaokružio bi proces koji je počeo prošle godine u Melburnu i za samo godinu i po dana od odličnog tenisera izrastao bi u legendu belog sporta. Zašto?

Najpre, kao što je već navedeno, postao bi tek treći teniser u istoriji koji je bio vlasnik sve četiri GS titule odjednom, prvi posle 43 godine, i to u konkurenciji dvojice tenisera koji su po mišljenju brojnih stručnjaka u Top 3 svih vremena.

Ukoliko osvoji Rolan Garos, Novak će postati tek osmi teniser u istoriji koji je trijumfovao na sva četiri najveća turnira tokom karijere. Prethodno su to ostvarili Fred Peri, zatim spomenuti Badž i Lejver, a onda i Roj Emerson, Andre Agasi, Rodžer Federer i Rafael Nadal.
Ðokoviæ na treningu u Parizu
Federer i Nadal takođe su tokom karijere bili blizu uspeha koji je sada na Novakovom vidiku – Federera je 2006. i 2007. u finalu Rolan Garosa zaustavljao upravo Nadal, a pohod Bika sa Manakora okončan je na Australijan openu 2011. godine, kada je ophrvan problemima sa povredom u tri seta ispao u četvrtfinalu od Davida Ferera.

Postavlja se i pitanje koliko je bitno što Novak eventualnim trijumfom ne bi kompletirao kalendarski Grend slem. Rod Lejver, mogli ste i da pretpostavite, smatra da je to od suštinske važnosti.

„Bio bi to mini-slem ili kako god želite da ga zovete, ali ne bi bio Grend slem. To uopšte nije lako, osvojiti jedan GS turnir je prilično teško. Ne pokušavam da kažem da to ne bi bilo veliko dostignuće, ali mislim da nije isto osvojiti četiri uzastopno tokom dve i učiniti isto to u samo jedno sezoni. Mislim da je Martina Navratilova jednom osvojila četiri GS turnira u nizu tokom dve sezone i da je sama rekla da to nema isto značenje kao kalendarski Slem“, kaže Lejver.
Sa druge strane, Serena Vilijams, koja je 2003. godine to uspela („Serena Slem“), kaže da bi bio fantastičan uspeh kada bi Novak osvojio i RG.

"Kada bi Novak to postigao, to bi bilo zaista neverovatno. Mislim da čak ni Rodžer to nije uradio. Ako Novaku pođe za rukom, onda može da se učlani u moj klub i bićemo najbolji prijatelji“, našalila se mlađa Vilijamsova.

Činjenica je da nije isto, ali pravo je pitanje je li nekalendarski Slem manje vredan od kalendarskog, naročito u današnjim, gladijatorskim uslovima i konkurenciji Federera i Nadala. Reklo bi se da nije.

Sa pet Grend slem trofeja, Novak je već sada iznad igrača poput Viljasa, Kurijera, Hjuita, Safina, Rodika i sl. na istorijskoj mapi svetskog tenisa, a trijumf na Rolan Garosu samo bi ga dodatno približio 'besmrtnima' i definitivno ga svrstao u kategoriju sa legendama poput Mekinroa, Konorsa, Edberga, Bekera, Agasija, Samprasa, Federera i Nadala.
Đoković će imati vraški težak posao – u polufinalu ga čeka Federer od kojeg je izgubio u polufinalu prošle godine, Nadal je motivisan da uzme i sedmi trofej u Parizu, a mnogo je potencijalnih 'mina' i pre završnih borbi.

Ipak, Novak je tokom karijere savladao brojne prepreke, nema strah od izazova i zato nema ni razloga da Đokovićevi navijači sumnjaju u njega, naročito posle igara u prethodnih godinu i po dana.

Podsetimo se kako je Đoković uopšte došao u situaciju da se bori za 'Nole Slem'. Finale Vimbldona i pobeda nad Rafaelom Nadalom 6:4, 6:1, 1:6, 6:3:

Finale US opena i nova pobeda nad Rafaelom Nadalom 6:2, 6:4, 6:7, 6:1:

Finale ovogodišnjeg Australijan opena i treća uzastopna pobeda nad Nadalom u finalu GS turnira – 5:7, 6:4, 6:2, 6:7, 7:5:



Kakvo je Vaše mišljenje – da li eventualna pobeda na Rolan Garosu svrstava Đokovića među najbolje tenisere svih vremena? U subotu ćete na našim stranicama moći da pročitate najavu turnira, zato budite uz nas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: