Rodžers kup – rame uz rame sa najvećima

Rodžers kup je prvi turnir iz Masters 1000 serije koji se igra u okviru US open serije, a svake godine se naizmenično održava u Montrealu i Torontu.

Izvor: Saša Ozmo

Sreda, 27.07.2011.

23:27

Default images

Ove godine tenisere će ugostiti Montreal, a turnir je na programu od 5. do 14. avgusta.

Turnir ima dugu i živopisnu istoriju – muško takmičenje prvi put je održano 1881. na terenima Toronto Lawn Tennis Club-a, a ženski turnir premijerno je odigran 11 godina kasnije. Tako dugu tradiciju među najvećim turnirima imaju jedino još Vimbldon (1877) i US open (1881).

Zvanično ima turnira je „The Rogers Cup presented by National Bank“, ali nije uvek „Rodžers“, jedna od najvećih kanadskih telekomunikacionih kompanija, bio glavni pokrovitelj turnira. U periodu od 70-ih godina, pa sve do kraja veka, glavni sponzori uglavnom su bili iz duvanske industrije (Rothmans International, Player's Limited i Du Maurier). Međutim, firmama iz duvanske industrije zakonom je zabranjeno da se reklamiraju, pa je Rodžers 2000. godine preuzeo sponzorstvo nad prestižnim takmičenjem.
Godine 2009. turnir se takođe održavao u Montrealu i tada je privukao ukupno 200.077 gledalaca, što je svetski rekord za turnir koji traje samo nedelju dana. Takođe, 2009. bila je specifična i po tome što su prvi put u istoriji na jednom ATP turniru osmorica najboljih na listi uspeli da se plasiraju u četvrtfinale na istom turniru.

Najuspešniji teniser u istoriji turnir je Ivan Lendl, koji je devet puta igrao u finalu i osvojio je šest trofeja (1980, 1981, 1983, 1987, 1988, 1989).

Turnir se igra na betonskoj, DecoTurf podlozi u okviru kompleksa „Uniprix Stadium“. Centralni teren ima 11.659 sedećih mesta, dok je „National Bank Court“ kapaciteta 4.269 mesta.

Ove godine prvi put će se takmičenja u muškoj i ženskoj konkurenciji odvijati u isto vreme – ATP turnir u Montrealu, a WTA u Torontu. Organizatori će se potruditi da usklade rasporede mečeva, kako bi gledaoci mogli paralelno da prate oba turnira.

Glavni žreb u muškom singlu čini 56 tenisera, igra se za nagradni fond od 2.340.000 dolara. Zvanične loptice turnira su marke „Penn“.

Godina 2010.

Prošle sezone Endi Mari je u Torontu odbranio trofej osvojen u Montrealu 2009. godine i tako je postao prvi teniser koji je dva puta uzastopno osvojio Rodžers kup od Andrea Agasija, kome je to pošlo za rukom 1994. i 1995. godine.

Mari je u prvom kolu bio slobodan kao četvrti nosilac, a zatim je na putu do pehara savladao Gzavijea Malisa, Gaela Monfisa, Davida Nalbandijana, Rafaela Nadala i Rodžera Federera. Jedini set na turniru izgubio je u trećoj rundi od Monfisa.

Mari je tako postao peti različiti teniser koji je na istom turniru pobedio i Nadala (6:3, 6:4) i Federera (7:5, 7:5), a taj podvig doneo mu je petu titulu iz Masters 1000 serije u karijeri.

Novak Đoković je u prvom kolu bio slobodan, zatim je izbacio Žulijena Benetoa, Viktora Haneskua i Žeremija Šardija, pre nego što je u polufinalu izgubio od Federera sa 6:1, 3:6, 7:5.

Viktor Troicki je u prvoj rundi savladao Marina Čilića, ali je takmičenje završio u drugom kolu porazom od Filipa Kolšrajbera. Tipsarević je upravo Kolšrajberu predao meč prve runde pri rezultatu 2:2 u prvom setu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: