Nova vest
Tenis

Nedelja, 26.01.2014.

14:45

Stanislas Vavrinka – od gorkih suza do suza radosnica

Kada je francuski teniser Žil Simon početkom januara izjavio da će uskoro neko van ’velike četvorke’ osvojiti Gren slem turnir, naišao je na opšti podsmeh.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Tri nedelje kasnije, trofej namenjen pobedniku Australijan opena podigao je Stanislas Vavrinka, čovek koji je do sada samo jednom prošao u polufinale nekog od Gren slem turnira.

Finalni okršaj Vavrinke i Rafaela Nadal bio je emotivni tobogan za neutralnog ljubitelja tenisa. Srce je na početku bilo na strani autsajdera, korpulentnog momka iz Lozane, ali kako ostati ravnodušan kada se jedan tako veliki šampion poput Nadala bori sa bolovima i po ko zna koji put prelazi granicu realnih mogućnosti na teniskom terenu.

Simpatije su nam ponovo na Rafinoj strani sve dok dobroćudni Sten ne počne da prosipa sve ono za šta je vredno radio tokom cele karijere – najjednostavnije loptice šalje daleko u aut, najsporije servise vraća u sredinu mreže. Očaj na njegovom licu, stegnutost u udarcima, odlutao je negde daleko od Rod Lejver Arene.

Dok Nadal bez servisa i praktično bez trčanja osvaja treći set srca nam se vraćaju na Vavrinkinu stranu. On se do kraja meča nije potpuno oslobodio grča, ali je uspeo da savlada povređenog Španca i dođe do istorijske titule – 6:3, 6:2, 3:6, 6:3.

U ovom bizarnom, na neobičan način dramatičnom i na momente mučnom finalu tenis je bio u prvom planu samo u prvom setu. Sve ostalo bila je Vavrinkina psihička borba sa samim sobom.

Stanislas je na teren izašao rešen da osvoji svoj prvi set protiv Nadala posle 26 uzastopno izgubljenih. Prvi servis mu nije išao, ali je sa osnovne linije bio nepogrešiv – napadao je duboko dijagonalom na bekhend rivala i pravovremeno menjao ritam periodično udarajući na forhend i izlazeći na mrežu.

Taktika je savršeno uspevala protiv anemičnog Nadala, ali pri rezultatu 5:3 servis Vavrinke je potpuno zakazao. Došlo se do 0:40, ali Španac je na sve tri brejk lopte pogrešio riternom, sva tri puta na drugi servis. Mislili smo da je to nešto najčudnije što ćemo videti u finalnom dvoboju. Kako smo se prevarili.

Energično je Vavrinka započeo i drugi set – tri neodbranjive forhend paralele i viner bekhend riternom, na identičan način na koji je Federer spasao jednu od meč lopti u vimbldonskom finalu sa Nadalom 2008. godine.

Delovalo je kao da nas čeka još najmanje dva i po sata briljantnog tenisa, ali usledio je šok – u trećem gemu drugog seta Nadal se uhvatio za leđa, nemoćno pogledao u pod i na sledećoj pauzi napustio je teren zajedno sa doktorom.

Crv sumnje se pojavio – da li u tom tajm autu ima malo i taktike, želje da se razbije ritam suparnika? Nadal je oduvek bio sportsmen do daske i te nedoumice brzo su razrešene – Rafa je delovao onemoćalo, servirao je brzinom od oko 120 km/h, a Džon Izner se u tim trenucima činio kao izvanredan defanzivac u poređenju sa Nadalom.

Mislili smo da je kraj blizu, niko ne bi mogao da krivi Rafu da je rešio da preda meč. To bi se verovatno i dogodilo da je na Nadalovom mestu bio bilo ko drugi, a ne jedan od najpožrtvovanijih i najupornijih sportista u istoriji.

Uporedo sa Nadalovom odlukom da ne odustaje, događa se kovitlac u glavi Stanislasa Vavrinke. Situacija je obrnuta za 180 stepeni u odnosu na početak meča, on je apsolutni favorit i od njega se očekuje da milosrdno, ali odlučno dokrajči Nadala.

Propustio je Švajcarac dve vezane brejk lopte na početku trećeg seta i od tada počinje raspad njegove igre – ostao je bez ikakvog plana, riterni su mu bili i suviše plitki, tajming van kontrole, a lice kao u juniora kojeg je neko, eto, posadio na centralni teren Melburn parka.

Nasuprot svim objektivnim prognozama, Nadal uzima treći set i dodatno zakuvava situaciju. Iako mu je servis sada išao nešto brže, oko 170 km/h, bilo je jasno da mu je kretanje još daleko od maksimuma i da nikakvi lekovi neće biti dovoljni da Rafa na visokom nivou odigra do kraja.

Vavrinka nikako nije mogao da se navikne na novu podelu karata, ali je mic po mic dolazio do kakvog-takvog ritma. Nadal je sve vreme bio na ivici, trebalo je samo neko da ga ćušne, a Vavrinka je to učinio iz drugog pokušaja. Prvo je napravio brejk za 4:2, ali onda je vezao četiri greške u nizu i ponovo vratio Nadala u igru.

Tek tada smo na Vavrinkinom licu ponovo videli prkos i rešenost da pobedi, posle jednog dobrog poena usledio je kažiprst na slepoočnici i pogled ka loži, znak da je mentalno ponovo u meču. Još jedna forhend paralela donela mu je novi brejk, a zatim je bez izgubljenog poena, uz dva odvažna druga servisa, došao do najveće pobede u karijeri.

Nakon poslednjeg poena Vavrinka je još bio napet kao struna – podigao je ruke u vis, ali na licu nije bilo olakšanja, bio je u šoku i nije mogao srčanije da proslavi titulu, kao što se ranije veselio posle nekih manje važnih pobeda.

Ipak, vremena za slavlje će biti, a ostaje činjenica da je Stanislas Vavrinka novi osvajač Australijan opena.

On je postao i prvi čovek u istoriji koji je na istom Gren slem turniru savladao Đokovića i Nadala, a prekinuo je i seriju od 16 uzastopnih Gren slemova koji su osvajali članovi velike četvorke.

Pre današnjeg dana, Nadal, Đoković, Federer i Mari uzeli su 34 od 35 najvećih turnira, a dominaciju je na kratko prekinuo jedino Del Potro na US openu 2009. godine. Taj podatak adekvatno ilustruje monumentalnost Vavrinkinog podviga.

Švajcarac je bio dostojanstven u pobedi, na mreži je sve samo ne kurtoazno porazgovarao sa Nadalom, bilo je očevidno da mu govori iz srca. I Rafa je bio veliki u porazu – na konferenciji za medije kazao je da je leđa povredio na zagrevanju, da se posle stanje pogoršalo, ali na insistiranje novinara da govori o povredi, odgovorio je:

“Dovoljno sam govorio o tome. Izvinite na ovakvom odgovoru, ali stvarno sam rekao dovoljno. Nije pravi trenutak da se govori o mojim leđima – ovo je Stenov dan, ne moj. On je sjajan momak, moj dobar prijatelj i zaista sam srećan zbog njega, zaslužio je trofej“.

Krug je zatvoren – počelo je gorkim suzama posle poraza od Đokovića prošle godine, a okončalo se suzama radosnicama i podizanjem pehara posle trijumfa nad Nadalom. Bravo, Stanislase Vavrinka!

Stanislas Vavrinka – Rafael Nadal 6:3, 6:2, 3:6, 6:3:
Trajanje: 141 minut
Asovi: Vavrinka 19, Nadal 1
Duple greške: Vavrinka 2, Nadal 3
Procenat ubačenog prvog servisa: Vavrinka 55% (53-96), Nadal 78% (84-108)
Osvojeni poeni na prvi servis: Vavrinka 87% (46-53), Nadal 60% (50-84)
Osvojeni poeni na drugi servis: Vavrinka 51% (22-43), Nadal 42% (10-24)
Najbrži servis: Vavrinka 217 km/h, Nadal 200 km/h
Prosečna brzina prvog servisa: Vavrinka 192 km/h, Nadal 162 km/h
Prosečna brzina drugog servisa: Vavrinka 156 km/h, Nadal 134 km/h
Poeni na mreži: Vavrinka 11-12 (92%), Nadal 5-8 (63%)
Brejk lopte: Vavrinka 5-15 (33%), Nadal 2-6 (33%)
Poeni na ritern: Vavrinka 48-104 (44%), Nadal 28-96 (29%)
Direktni poeni: Vavrinka 53, Nadal 19
Neiznuđene greške: Vavrinka 49, Nadal 32
Ukupno osvojeni poeni: Vavrinka 116, Nadal 88

Ako neko od poštovanih komentatora ima bilo kakva pitanja, može ih postaviti putem komentara ili na mom nalogu na Tviteru (@ozmo_sasa).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve