Nova vest
Tenis

Nedelja, 08.09.2013.

11:37

Pobeda koju treba zaboraviti

Stanislas Vavrinka igrao je svoje prvo Gren slem polufinale u karijeri i počeo je onako kako bi poželeo svaki navijač Novaka Đokovića, njegovog rivala.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Sten je servisima razneo branioca titule Endija Marija, a u prvom setu polufinala pogađao je tek svaki treći prvi servis. Bio je solidan sa osnovne linije, ali ništa više od toga, uz tek poneki blistavi viner kojih smo se nagledali u prethodnom delu turnira.

Ipak, Vavrinka je uzeo prvi set sa 6:2. Kako? Đoković je takođe bio nervozan, prenervozan za čoveka koji je sedmi uzastopni put u polufinalu US opena. Novak nije ličio na sebe, udarci su mu bili mlaki, niski slajsevi rivala zadavali su mu mnogo problema, a odservirao je čak četiri duple greške (jednu manje nego u prvom setu u Montrealu sa Nadalom).

Ako je u Melburnu bio totalno nadigran Vavrinkinom igrom u prvom setu, sada je Đoković prvi set bukvalno bacio kroz prozor, a da se suparnik nije valjano ni razigrao.

„Mislim da sam igrao bolje od njega, radio sam mnogo više dobrih stvari na terenu od njega. Ali nije on bez razloga broj jedan – držao je priključak ceo meč i na kraju me je odgurao daleko iza osnovne linije“, rekao je Švajcarac.

Slično kao u Melburnu, Švajcarac je imao set i brejk viška u drugom setu. Nekoliko minuta pre Vavrinkinog brejka Đoković je imao svoje tri šanse i tada je u stvari došao do kakvog-takvog ritma i počeo je čistije da udara lopticu.

Iako je Vavrinka često tokom ovog turnira stavljao prst na glavu pokazujući da je napredovao u psihičkom smislu, napravio je dve duple greške u ključnim trenucima – prvu sredinom taj brejka drugog seta, a drugu na brejk lopti u četvrtom setu, i to u meču u kojem je Đokovićeva realizacija brejk šansi bila očajna (4 od 19).

Novak jeste odlično odigrao taj brejk drugog seta, ali nije iskoristio vetar u leđa, propustio je brejk šansu na početku trećeg seta, iako servis Vavrinke u tom poenu nije bio neukrotiv, pogotovo za čoveka s najboljim riternom na svetu.

Jedno zapažanje u vezi sa Novakovim riternom – u važnim mečevima i na važnim poenima Đokoviću kao da je lakše da riternira na prvi servis, da reaguje instinktivno i refleksno, nego da ima drugi servis i previše vremena da razmišlja. Naravno, kada prvi servis protivnika nije baš perfetkan.

I u trećem setu Đoković je imao nekoliko polušansi posle toga, ali platio je cenu tome što nije hteo da napadne kada je imao priliku, što je šablon poena koji smo često viđali u subotu – Novak propušta šansu da bude agresivniji, gubi inicijativu u poenu, a onda Vavrinka napada i osvaja poen.

„Vavrinka je igrao bolje najvećim delom meča, bio je agresivniji, a ja sam pokušao da se držim, da budem mentalno čvrst i da verujem do kraja da mogu da pobedim. Najviše su me frustrirale sopstvene greške u važnim trenucima“, izjavio je Đoković.

U četvrtom setu Novak je rano napravio brejk spomenutom duplom greškom protivnika i do kraja je uspeo da ga sačuva ne suočivši se ni sa jednom brejk loptom, iako mu je servis bio sporiji nego inače.

Slično kao u meču sa Del Potrom, Novak je meč dobio na bolju fizičku spremnost od protivnika. Jednostavno, kondicija je ravnopravni element tenisa kao i svaki drugi, a Đoković je na tom polju jači od Vavrinke.

„Iskreno, verovao sam da kako meč odmiče i što duže traje, imam fizičku prednost nad njim, a posedujem i više iskustva na velikoj sceni, što mi je mentalno dalo samopouzdanja“, kazao je Novak.

Vavrinkini problemi počeli su još u četvrtom setu, kada je zatražio lekarski tajm aut zbog povrede desne butine.

„Nažalost, malo sam se mučio fizički danas. Bilo je potpuno različitio u odnosu na Australijan open, kada sam morao da igram na svom maksimumu da bih mu parirao. Sada sam osećao da kontrolišem meč kada sam spreman i zdrav“, rekao je Švajcarac.

Đoković je uterao rivalima u glavu da ga fizički niko ne može nadjačati i otuda onako žestoka Vavrinkina reakcija i lomljenje reketa početkom četvrtog seta.

„Krajem trećeg seta noga je počinjala da mi smeta i tada sam znao da ću ostati bez gasa ako budemo igrali dug meč, naročito zato što se on tako dobro brani. Morao sam da promenim igru, nisam mogao više da budem tako agresivan i da udaram forhend kako želim. Nije bilo lako“, dodao je Sten.

Iako je u petom setu izgubio 21 minut dug gem, Đokovića to ni najmanje nije poremetilo. Odjednom je podigao servis na viši nivo i delovao poletnije od rivala, iako je i dalje oscilirao sa osnovne linije.

S obzirom na dešavanja u prethodnom delu meča, malo ko je očekivao da će se dvoboj „tek tako“ završiti kada je Novak napravio brejk u petom setu, ali ovoga puta poštedeo nas je nove drame – rutinski je odservirao do kraja i zabeležio trijumf.

Postoje različite vrste pobeda – one savršene kojima se treba diviti, one „odrađene“ bez previše emocija i zadržavanja, ali i one koje što pre treba zaboraviti. Potonjoj kategoriji pripada trijumf nad Vavrinkom, pošto je razotkrio slabosti u Novakovoj igri o kojima smo pisali pre turnira.

Pre svega, nesigurnost u „reli“ udarcima na bekhendu, a napadi po paraleli bili su tako retki da se mogu izbrojati na prste jedne ruke. Takođe, nedostatak snage kada Novak napada forhendom.

Naročito upečatljiv primer jeste poen u finišu trećeg seta pri rezultatu 5:3 za Vavrinku i 30:30. Đoković je savršeno izgradio poen, napao je forhendom po paraleli, a zatim odigrao insajd-aut. Udarac je bio relativno precizan, ali nedovoljno brz, pa ga je Vavrinka vratio u teren, a Novak je poslao drop šot u mrežu i ubrzo je izgubio set.

Novak inače nema problema sa time da završi poen drugim udarcem posle izvrsnog servisa, ali sada je u nekoliko navrata podsetio na Endija Marija – sjajan servis i onda povratna kratka loptica u sredinu ostaje bez napada i poen se dalje razvija kao da prednosti napravljene servisom nije ni bilo.

Utisak je da su sve navedene poteškoće posledica pada Novakovog samopouzdanja u važnim mečevima, čemu se uzrok ne naslućuje.

Pre nekoliko dana Đoković je izjavio da voli da se podseti nekih svojih mečeva na Ju tubu. Možda i više od obavezne analize igre protivnika u finalu, pošto Nadala poznaje u dušu, Novaku bi bilo potrebno da pogleda njihov meč za titulu iz Njujorka 2011. godine.



Kako ste Vi videli Novaku igru protiv Vavrinke? Koliko Đoković može u finalu sa Nadalom?

P.S. Ako neko od poštovanih komentatora ima bilo kakva pitanja, može ih postaviti putem komentara ili na mom nalogu na Tviteru (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve