Nova vest
Tenis

Subota, 06.07.2013.

14:54

Beker: Supermen Đoković protiv 'novog' Marija

Trostruki osvajač Vimbldona Boris Beker ocenio je da je Đoković favorit u finalu ukoliko bude fizički spreman.

Izvor: A. Gutović

Autor:A. Gutović

Default images

Legendarni nemački teniser je dodao da će finale odlučiti mali detalji i da Mari ima psihičku prednost pred nedeljni okršaj.

Dvojica najboljih tenisera sveta igraće u nedelju od 15h (TVB92) četvrti put u finalu Gren slema, a Đoković je dobio dva od prethodna tri.

Uostalom, pročitajte kako Beker vidi finale 127. Vimbldona:

„Ovo je finale koje su svi želeli. Kada pogledate kako su Novak Đoković i Endi Mari igrali tokom protekle godine, ovo je očigledan izbor za finale. Obojica su pre finala imali ozbiljne testove. Mari u poslednja dva meča, a Đoković u epskom duelu protiv Huana Martina del Potra. Sada je vreme za ultimativni duel.

Fizička izdržljivost će bez dileme biti jedan od faktora u finalu. Mari je svoj duel završio u subotu oko 21.45h nakon teškog meča protiv Jeržija Janoviča, plus je prethodno igrao pet setova u četvrtfinalu. Prethodno je Đoković pobedio Del Potra u epskom meču koji je trajao 4 sata i 44 minuta. Zbog toga mislim da će se obojica osećati slično što se tiče bolova u telu. Sa emotivne strane, mislim da Mari ima prednost. Morao je da pokaže svoje pravo lice u pobedi protiv Janoviča.

Igrao je protiv inspirisanog i talentovanog mladog igrača koji će po mom mišljenju uskoro biti među deset najboljih. Morao je da čeka da se krov zatvori, da se suoči sa mogućom promenom momentuma i generalno je morao da zaista odigra na visokom nivou da bi pobedio. Takve stvari mogu da vas nose u narednih 48 sati.

Sa druge strane, Đoković je trebalo da pobedi u četiri seta, a umesto toga ostao je na terenu još dodatni sat i morao je da zaradi pobedu u petom setu jer Del Potro nije želeo da odustane. Mislim da Mari pred finala ima više pozitivnih emocija od Đokovića.

Međutim, ne možemo da zaboravimo da Đoković ima moći Supermena što se tiče izdržljivosti. Samo pogledajte prošlogodišnji Australijan open kada je dva dana nakon polufinala protiv Marija koje je trajalo više od četiri sata igrao protiv Rafaela Nadala skoro šest sati u jednom od najboljih mečeva svih vremena.

Opisao bih Đokovića, što se tiče njegovih fizičkih mogućnosti, kao čudo prirode. Deluje nemoguće koliko se on isteže i kliza i kako se oporavlja nakon dugačkih razmena kao niko drugi.

To je očigledno Đokovićeva prednost. Sa druge strane, delovalo mi je da je u finišu polufinalnog meča imao probleme sa kukom. Đoković će morati da bude u sjajnoj formi za finale jer će morati mnogo da se kreće levo i desno. Ako bude u fizički spreman onda je on favorit u finalu, bez dileme.

Iako verujem da je Mari naučio dosta u prošlogodišnjem porazu u finalu od Federera, mislim da je mnogo više naučio u pobedama na Olimpijskim igrama i na US openu.

Imam osećaj da je Mari drugačiji igrač od tada. Sazreo je kao osoba i takođe kao igrač. Toliko, da jednostavno ne možete da ga poredite sa igračem koji je igrao protiv Federera u finalu prošle godine.

Smatram i da se smanjila razlika između Đokovića i Marija kao dvojice najboljih na svetu. Iako na ATP listi nema prevelike razlike, Đoković ima prednost jer je bio u finalima u više navrata. Konačno, on je osvajač šest Gren slem titula. Tako da, što se toga tiče, on ima prednost.

Plus, on jednostavno igra sjajan tenis. Pobedio je Marija u Melburnu u januaru i ja uopšte ne vidim slabost u igrai Đokovića. Juče je igrao polufinale Vimbldona i to je po mom mišljenju bio jedan od najboljih mečeva kojima sam prisustvovao.

Meč je igran u pet setova ne zato što je Đoković počeo da igra loše, već zbog toga što je Del Potro igrao neverovatno kada je bio u zaostatku. Iako je on moj favorit da osvoji drugu titulu na Vimbldonu, u njegovo glavi on je malo više isceđen od Marija.

Mari je sinoć imao emotivno podizanje nakon što se izborio za svoje drugo uzastopno finale Vimbldona. Ukoliko ovo finale bude odličivao samo tenis, onda prednost ima Đoković. Međutim, finala Vimbldona ne odlučuje samo tenis. Ovo je treće od poslednja četiri Gren slem finala u kojima igraju Đoković i Mari i to je po meni dokaz da su njih dvojica postali novi tandem koji dominira muškim tenisom.

Na US openu i Australijan openu videli smo da su njihv dvojica bez dileme prvi i drugi na svetu, iako šljaka još uvek pripada Rafaelu Nadalu. Federer je pao, tako da sada možemo da uživamo u rivalstvu Đokovića i Marija.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve