Nova vest
Tenis

Subota, 06.07.2013.

11:32

Bekhend paralela i poetska pravda

Ceo petak popodne na vimbldonskom Centralnom terenu čekali smo bekhend paralelu Novaka Đokovića.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Letele su napolje jedna za drugom, neke čak i po dva metra, iz različitih razloga – lošeg nameštanja na lopticu, brzopletosti, posle i nedostatka samopouzdanja.

Igralo se četiri sata i 43 minuta, a Đoković je ponovo bio nadomak cilja. Meč lopta. Skupio je hrabrost, odigrao još jednom udarac koji ga je skupo koštao u prethodnom delu meča i – pogodio. Bekhend paralela završila je u samom uglu terena – 7:5, 4:6, 7:6, 6:7, 6:3. Poetska pravda, reklo bi se.

Osim činjenice da je greškama bekhend paralelom gubio poene, Novak se zbog toga našao u ogromnoj taktičkoj nevolji. Posle određenog vremena Del Potro je shvatio da Đoković nikako ne može da spusti lopticu niz liniju, što mu je omogućilo da se rasterećenije izvlači na forhend i da slobodno ostavlja prostora na svojoj forhend strani.

Na obe meč lopte u taj brejku četvrtog seta Novak je imao šansu da odigra agresivnije upravo bekhend paralelom. Nije je iskoristio, odigrao je ’na sigurno’ i za to je platio cenu gubitkom seta. Skoro sat vremena kasnije istu grešku nije ponovio.

Novak nije kontrolisao veliki deo meča – od polovine drugog do završnice trećeg seta činilo se da Del Potro vuče sve konce na terenu. To se dogodilo jer je Đokovića bekhend u kontinuitetu izdavao (ukupno 26 neiznuđenih grešaka tim udarcem) i on je zbog toga izgubio jasan plan igre – našao se u 'taktičkom limbu'.

U tom periodu Argentinac je delovao nadmoćno sa osnovne linije, Novak se tu malo šta pitao i ceo treći set vrhovima prstiju držao se za ivicu provalije. Baš tada je do izražaja došao Đokovićev fantastični servis, udarac koji mu najbolje funkcioniše tokom celog turnira.

Novak je u trećem setu mnogo jeftinih poena osvojio servisom, u pojedinim momentima podsećao je na najblistavije dane Federerera u kojima ovaj loše intervale sa osnovne linije prevazilazi odličnim servisima.

Spasao je Đoković tri brejk lopte tokom trećeg seta, a imao je malo i sreće, baš kao što ju je Del Potro imao u drugom kada je Novak propuštao šanse.

Đoković je ukupno odservirao 22 asa, uz samo dve duple greške. Jedina zamerka na Novakov servis može se naći u predvidljivosti njegovog kik-servisa. Uglavnom ga je koristio na drugi servis, i to na Del Potrov bekhend, što je Argentinac vremenom počeo da čita – zahvaljujući tome je onako moćno riternirao na set lopti u četvrtom setu. A ni kik ne odskače na travi kao na šljaci, što je Delpu olakšavalo posao.

Đoković je čak 56 puta bio na mreži i od toga je realizovao 42 poena. Neke od veoma važnih poena osvojio je izvrsnom igrom na necu, što mu baš i nije specijalnost – setite se samo onog poluvoleja na 30:30 sredinom trećeg seta.

Takođe, posle propuštene tri uzastopne set lopte u finišu trećeg seta, Đoković je na početku taj brejka dva puta izašao na mrežu i osvajao poene. Potom je dočekao grešku Del Potra iz smeča i uzeo set.

I češća upotreba voleja u tom periodu pokazuje nam koliko je Novak inteligentan teniser – video je da ne ide sa osnovne linije i pokušavao je da se prilagodi i da promeni nešto.

Ritern je standarno bio na visokom nivou, mada za nijansu pasivniji nego u prethodnim mečevima. Ipak, kada serveru kao što je Del Potro dopustite samo četiri asa, teško da se možete žaliti na ritern.

Možda i najveće iznenađenje kada se pogleda statistika jeste broj direktnih poena – Del Potrovih 48 (44 bez asova) i Đokovićevih 80 (58 bez asova). Kao košarkaši koji niste mnogo primetili na terenu, a posle vidite da su dali 20+ poena. Ali u tome i jeste tajna pravih majstora.

I sâm Novak izjavio je da je osećao tenziju tokom celog meča jer mu Del Potro svojim dubokim udarcima nije dozvoljavao da uđe u teren i zaigra ofanzivnije.

Uprkos tome, Đoković na semaforu niti jednog trenutka nije rezultatski zaostajao, ukupno gledano. Ušlo se u peti set, set u kojem je fizička sprema često ključni faktor.

Argentinac već ima priličnu istoriju slučajeva u kojima ne može fizički da izgura zahtevne mečeve na Gren slem turnirima. Nasuprot tome, Đoković je bio svež i verovatno je posle meča pomislio da je upravo peti set nagrada za sav uloženi trud tokom godina – način života profesionalca, striktni režim ishrane, jogu...

Nema sumnje da će se Novak fizički oporaviti, bio je u takvoj situaciji više puta, a najdrastičniji primer jeste Australijan open 2012, kada je odigrao višečasovne maratone prvo sa Marijem, a onda i sa Nadalom.

Naravno, da bi neki meč postao teniski ’klasik’, potrebna su dvojica gladijatora. Del Potro je odigrao izuzetan meč. Ako smo očekivali gromovite forhende, čak i iz punog trka, Argentinac nas je zapanjio svojim kretanjem i stabilnošću sa bekhend strane.

Lako je posle bitke biti general, ali čini se da je najveću šansu Delpo propustio u trećem setu. Uložio je potom i poslednji atom energije da izbori peti set, u kojem nije imao dovoljno snage i mentalne čvrstine da se suprotstavi Đokoviću, čoveku fizički beskprekorno spremnim i mentalno jednim od najjačih na Turu.

Sve oluje su došle i prošle, a na nogama su još dvojica ljudi – Novak Đoković i Endi Mari. Oni će igrati treće finale od poslednja četiri Gren slem turnira – u Njujorku je Škot bio bolji, ali mu se Đoković revanširao u Melburnu.

Čekamo nedelju.



Novak Đoković – Huan Martin del Potro 7:5, 4:6, 7:6 (7-2), 6:7 (6-8), 6:3:
Asovi: Đoković 22, Del Potro 4
Duple greške: Đoković 2, Del Potro 4
Procenat ubačenog prvog servisa: Đoković 69% (123-177), Del Potro 60% (114-191)
Osvojeni poeni na prvi servis: Đoković 83% (102-123), Del Potro 72% (82-114)
Osvojeni poeni na drugi servis: Đoković 39% (21-54), Del Potro 55% (42-77)
Najbrži servis: Đoković 206 km/h, Del Potro 208 km/h
Prosečna brzina prvog servisa: Đoković 189 km/h, Del Potro 192 km/h
Prosečna brzina drugog servisa: Đoković 154 km/h, Del Potro 157 km/h
Poeni na mreži: Đoković 75% (42-56), Del Potro 68% (25-37)
Brejk lopte: Đoković 20% (3-15), Del Potro 29% (2-7)
Poeni na protivnikov servis: Đoković 35% (67-191), Del Potro 31% (54-177)
Direktni poeni: Đoković 80, Del Potro 48
Neiznuđene greške: Đoković 48, Del Potro 37
Ukupno poena: Đoković 190, Del Potro 178

Kakvo je Vaše mišljenje – koji su faktori bili presudni za Đokovićevu pobedu nad Del Potrom?

P.S. Ako neko od poštovanih komentatora ima bilo kakva pitanja, može ih postaviti putem komentara ili na mom nalogu na Tviteru (@ozmo_sasa).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve