Nova vest
Tenis

Utorak, 25.06.2013.

10:26

Sedam misli o porazu Rafaela Nadala

Drugu godinu u nizu Rafael Nadal biva rano eliminisan sa Vimbldona, turnira koji je dva puta osvajao i još tri puta bio vicešampion.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Posle Lukaša Rosola u drugom kolu prošle godine, sada je od Rafe u prvoj rundi bolji bio 135. teniser sveta Stiv Darsis (7:6, 7:6, 6:4).

Iako je ogromno iznenađenje, čini se da ovaj Nadalov poraz nije bio šokantan kao prošlogodišnji. Evo sedam misli o Nadalovom porazu, dan posle.

1. Darsis je odigrao odlično, ali jednim delom za pobedu treba da zahvali i Lukašu Rosolu. Pobedom nad Nadalom prošle godine, Čeh je takav scenario učinio mogućim u glavama slabije rangiranih tenisera, kao da je za sve zajedno probio ogromnu psihološku barijeru. Uz to, Darsis je iskusniji i kompletniji teniser od Rosola, a mnogi su zaboravili da je prošle sezone na Olimpijskim igrama izbacio Tomaša Berdiha u prvom kolu.

2. Darsis je odabrao sjajnu taktiku. Kombinovao je ofanzivni i defanzivni stil igre i tačno se videlo kako ispravno razmišlja na terenu. Npr, kada je Nadal već počeo da čita njegovu igru u kojoj je forsirao bekhend, Darsis je sredinom meča odigrao nekoliko izvanrednih forhenda po paraleli. Kada je iznenađenje postalo realno, Belgijanac nije posustao, naprotiv, zaigrao je još nadahnutije – setite se samo onog ’federerovskog’ bekhend smeča.



3. I Nadal je rekao da mu travnata podloga najviše opterećuje koleno jer mora mnogo niže da se sagne kako bi pokupio lopticu. Upravo tu činjenicu Darsis je do iznemoglosti koristio igrajući bekhend slajseve. Taj udarac bio je ključni za trijumf, a nekoliko puta njime je Belgijanac čak prošao Rafaela na mreži.

4. Navijači Rodžera Federera proklinjali su njegovu nesreću na žrebu, ali odjednom baš Švajcarac ima najlakši put do polufinala. U osmini finala može da se sastane sa Almagrom ili Janovičem, a potencijalni Rodžerovi protivnici u četvrtfinalu jesu: Darsis, Kubot, Rober, Per, Izner, Manarino, Braun i Hjuit. Da li je to Darsis napravio značajan korak ka Federerovoj odbrani titule?

5. Posle brojnih rekorda koje je postavio tokom karijere, Rafa se porazom od Darsisa upisao u udžbenike i na neslavan način. Posle Guge Kuertena 1997. godine, prvi je šampion Rolan Garosa koji je ispao u prvom kolu Vimbldona. Takođe, Nadalu je ovo prvi poraz na startu Gren slem turnira u karijeri (do sada skor 34-0), a i prvi put od meča sa Srišafanom 2003. godine da gubi meč na Vimbldonu bez dobijenog seta.

6. Iako nekada zna da pretera u diplomatskim izjavama i da omalovažava sopstvene mogućnosti i šanse, Nadal se na na konferenciji za medije poneo sportski, kako i dolikuje pravom šampionu. Nije želeo da govori o stanju svog kolena rekavši da bi bilo šta što kaže zvučalo kao izgovor za poraz. Kada su novinari insistirali i treći put mu postavili isto pitanje, Rafa je odgovorio:

"Mora da se šalite. Danas neću da pričam o kolenu".

Ako ni Rafa nije želeo da priča o kolenu, zaista je besmisleno 'umanjivati' Darsisovu pobedu pričom o Nadalovoj povredi. Uostalom, i fizički aspekt je značajan deo teniske igre.

Uz korektnost na konferenciji, Nadal je pre izlaska sa terena sačekao rivala da spakuje stvari kako bi pošli zajedno u svlačionicu, a nije mu bilo teško ni da potpisuje autograme. Velikani se najbolje prepoznaju u porazu.



7. Nadalov poraz na Vimbldonu čini legitimnim pitanje – koliko je njegovo koleno sposobno da izdrži napore na podlogama koje nisu šljaka? U ranijoj fazi karijeri Rafa je naglo padao u drugom delu sezone kada se uglavnom igra na betonu, videćemo šta će se sada dogoditi.

Kakvo je Vaše mišljenje – koji su uzroci Nadalovog poraza? Koliko dobro Nadal može da odigra na betonu?

P.S. Ako neko od poštovanih komentatora ima bilo kakva pitanja, može ih postaviti putem komentara ili na mom nalogu na Tviteru (@ozmo_sasa).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

111 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve