Nova vest
Tenis

Nedelja, 23.06.2013.

11:39

Ko će osvojiti 127. Vimbldon?

Četiri je najveća turnira tokom sezone, a jun i jul meseci su kada je teniski svet na nogama.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Utisci sa Rolan Garosa nisu se pošteno ni slegli, a već smo na gracioznoj travi i gledamo sasvim drugačiji tenis od onog na pariskoj šljaci.

U ponedeljak počinje 127. izdanje Vimbldona, a favorit se ni ne naslućuje – Đoković, Mari, Federer i Nadal imaju jednake šanse i čini se da davno nisu bili bliži jedan drugome. Šta nam je doneo žreb i koliko on može da nam pomogne u prognozi?

U prethodnom tekstu bavili smo se pitanjem ko je od igrača 'velike četvorke' najskloniji ranoj eliminaciji, a ko su potencijalna iznenađenja. Tekst pročitajte ovde.

I četvrtina: Dobar žreb za Novaka, ali... Oprez!

Đoković je najbolje prošao na žrebu – do finala neće moći da se susretne ni sa jednim od tri glavna konkurenta.

Ipak, jedna reč bila mi je na pameti koji minut posle žreba, a to je oprez. Novak nije još u finalu i bilo bi pogrešno da bilo ko to i pomisli. Na putu su mu dvojica igrača koji su ga pobeđivali na Vimbldonu, a i ove sezone (Has i Berdih), a i ostali mečevi neće baš biti lagana šetnja travnatim terenom.

Đoković počinje turnir sa Florijanom Majerom, čovekom koji je najviše rangirani teniser-nenosilac (33. mesto). Nemac ima neobičan stil igre, sa mnogo slajsova koje Novak ne voli, često menja ritam i ima solidan servis. Ne daje protivnicima da uđu u jedan šablon igre i da ga ne menjaju, što je otežavajuća okolnost za prvo kolo.

Srpski teniser je do sada nalazio rešenja za Majera, u tri dosadašnja meča nije izgubio ni set, uključujući i prošlogodišnje četvrtfinale baš na Vimbldonu. Ipak, baš u tom duelu Nemac je pružio jak otpor u prvom setu i Đokovićev ozbiljan pristup ne sme da izostane.

U drugom kolu najverovatniji rival je Stiv Džonson, 23-godišnjak koji je trenutno 100. na ATP listi. Na US openu je stigao do trećeg kola, ovo će mu biti prvo učešće u glavnom žrebu Vimbldona, ali Džonsonov stil igre odgovara travnatoj podlozi. Visok je 188cm, ima snažan servis i jake, ravne udarce. Nedavno je osvojio čelendžer na travi u Notingemu i ne bi ga trebalo potceniti.

Žeremi Šardi projektovani je suparnik Novaku u trećem kolu. Francuz ima periode briljantnosti, ali oni su po pravilu kratki. Potom Šardi splasne kao balon i nema ga neko vreme na terenu. Teško održava kontinuitet i na dva dobijena seta, na tri još teže.

Prvi ozbiljan test jeste Tomi Has u osmini finala. Nemac ume da odigra ’naelektrisano’, da servira sjajno u dužem periodu meča i da kratkim kombinacijama onemogućuje rivalu da pronađe ritam pri udarcima. Has pritiska, Has napada, a Novak ponekad nije imao rešenja za to, naročito na travi koja donekle umanjuje izvanredan rad nogu srpskog igrača.

Nemac je savladao Đokovića 2009. u četvrtfinalu, ali sada je Novak drugi teniser. Uostalom, dobio je u tri seta nedavni okršaj na Rolan Garosu.

Isto važi i za Berdihovu pobedu 2010. u polufinalu Vimbldona – Đoković je od tada mnogo poboljšao servis i samopouzdanje mu je neuporedivo više. Istina je da je Čeh dobio poslednji duel, u Rimu, ali Novak tokom karijere uglavnom uspešno pronalazi lek za Berdiha (13-2 u pobedama).

Obratiti pažnju na: Jan-Lenard Štruf, Nemac visok 196cm, u prvom kolu igra sa Blažom Kavčičem.

Zanimljivi mečevi prvog kola: Tri dana posle finala u Istbornu, Felisijano Lopes i Žil Simon igraće u prvom kolu Vimbldona. Španac više voli travu i ima blagu prednost, iako je Francuz bolje rangiran.

U duelu Sema Kverija i Bernarda Tomića sigurno ćemo gledati uzbudljiv duel i bar jedan taj brejk, a biće interesantno videti može li ’ludi’ Dmitrij Tursunov da naškodi Hasu na startu turnira.

II četvrtina: Del Potro, Ferer ili neko treći?

Ogroman broj ljudi kao Đokovićevog protivnika u polufinalu vidi Huana Martina del Potra. Ništa novo da se Ferer potcenjuje, ali kako zaboraviti da je Španac koliko prošle godine počistio Delpa na Vimbldonu izgubivši samo osam gemova.

Uz to, Argentinac je nedavno imao privatnih problema, a od finala u Indijan Velsu nije uspeo da veže nekoliko kvalitetnih partija. Ipak, prošle godine na Olimpijskim igrama Huan je izgubio sa 19:17 u trećem setu od Federera, a dobio je i Đokovića u borbi za bronzanu medalju. Mnogo više nego što se očekivalo od njega na travi, ali imajte na umu da se Delpo često muči na fizičkom planu u mečevima na tri dobijena seta.

Del Potro počinje turnir sa Albertom Ramosom, a u trećem kolu mogao bi da se sastane sa Grigorom Dimitrovom. Četvrto kolo donosi duel sa Nišikorijem, čiji refleksi i kratak zamah jesu prednost na travi, ali servis mu je i te kako ranjiv.

Fereru je nešto lakši žreb u prvoj nedelju – od Alunda, Bautista-Ahuta ili Gabašvilija, do Dolgopolova u trećem kolu, ako Ukrajinac i dođe dotle. Osmina finala mogla bi da donese okršaj sa Raonićem, koji je bio jako loš na pripremnim turnirima, ali ne treba ga otpisivati.

Novo ime u žrebu: Gastao Elijas, 22-godišnji Portugalac trenutno 124. na ATP listi, igra svoj prvi Gren slem meč. Rival mu je Dolgopolov.

Zanimljivi mečevi prvog kola: Dodig je nedavno pobedio Raonića, videćemo koliko može protiv Kolšrajbera. Očekujte dug meč između Ljodre i Nieminena.

III četvrtina: Epsko četvrtfinale u najavi

Federer i Nadal poslednji put na Vimbldonu sastali su se 2008. godine, tada je Španac slavio sa 9:7 u petom setu u jednom od najboljih mečeva svih vremena. Razumljivo je onda zašto teniski svet iščekuje reprizu.

Uprkos svemu što je ostvario u karijeri, čini se da je ulog veći za Federera. Vimbldon je Gren slem na kojem je i dalje legitimni favorit za trofej i na kojem su mu najveće šanse za tako nešto. Takođe eventualnim porazom u četvrtfinalu izgubio bi mnogo bodova, s obzirom da je branilac titule.

Sa druge strane, Nadal je prevazišao i svoja očekivanja posle povratka od povrede i neće mu biti smak sveta ako ne uspe treći put u karijeri da osvoji „evropski slem“.

Gledajući žreb, čini se da ni jedan ni drugi ne bi trebalo da imaju većih problema do poslednjih osam. Nadala na Gren slemovima, osim najboljih, mogu da namuče jedino igrači sa vrhunskim servisom koji brzo završavaju poene (poslednih primer je Brands), a takvih mu nema na putu.

Počinje sa Belgijancem Darsisom, zatim Kubot ili Andrejev, a projektovani suparnik u trećem kolu mu je Benoa Per. Tek osmina finala mogla bi da donese iole teži posao – Iznera, koji nikada do sada nije prošao drugo kolo na Vimbldonu, ili Vavrinku. Iako rezultati na travi tokom karijere to ne pokazuju ubedljivo, način igre Švajcarca trebalo bi da pogoduje travi.

Ni Federer sigurno ne dobija glavobolju kada vidi ko ga sve čeka do četvrtfinala – Hanesku, pa Dutra Silva ili Stahovski, a prvi nosilac na putu mu je Fonjini (tu je i Rosol).

Četvrto kolo možda će doneti okršaj sa Jeržijem Janovičem, pogotovo što Almagro nije specijalista za travu, tako da se Poljak (ako bude staložen i koncentrisan) čini kao jedina moguća prepreka Rodžeru.

Janovič u prvom kolu igra sa 18-godišnjim Britancem Kajlom Edmundom, koji će u jednom ili dva seta pružiti otpor Janoviču.

Obratite pažnju na: Svojom ’rasta’ frizurom, atipičnim potezima i harizmom Dastin Braun je uvek interesantan za gledanje. Ima snažan servis i igra sa Garsija-Lopesom, tako da nije potpuno bez šansi.

Zanimljivi meč prvog kola: Šampion iz 2002. Lejton Hjuit igraće sa Stanislasom Vavrinkom. Ako napravi senzaciju, nije nemoguće da Rastija vidimo i u osmini finala.

IV četvrtina: Mari zadovoljan, Conga sigurno nije

Endi Mari na Vimbldon dolazi svež, sa zalečenim leđima i sa najviše treninga na travi od svih iz ’velike četvorke’. Počinje turnir sa Bendžaminom Bekerom, kojeg je na Kvinsu dobio u dva seta, a onda će se najverovatnije sastati sa Luom, četvrtfinalistom iz 2010. godine.

U trećem kolu projektovani rival mu je Tomi Robredo, ali trava nije šljaka i teško da će Španac ponoviti partije kao na Rolan Garosu. Nikolas Mau u Hertogenbošu je osvojio prvi singl trofej u karijeri i možda će baš on biti suparnik Mariju u trećoj rundi.

U Škotovoj osmini su i srpski teniseri – Janko Tipsarević i Viktor Troicki igraće jedan sa drugim već u prvoj rundi. Šteta, jer Troicki je povratio samopouzdanje na Rolan Garosu, a i Janko je delovao bolje nego u prethodnom delu sezone.

Ko god da prođe, u drugom kolu ne bi trebalo da ima većih problema (Kuznjecov ili Montanjes), ali treća runda najverovatnije donosi meč sa Mihailom Južnim.

Rus je nedavno odigrao savršen set protiv Federera u finalu Halea, a dobio je Janka prošle godine na Vimbldonu. Troicki sa Južnim ima pozitivan skor (3-2) i dobio je dva poslednja duela.

U gornjem delu Marijeve četvrtine Žo-Vilfred Conga prošao je kao bos po trnju, slično Berdihu na Garosu. Francuz otvara turnir sa nezgodnim Gofanom, a već u drugom kolu najverovatnije će igrati sa Ernestsom Gulbisom.

Ni treće kolo ne donosi veliko olakšanje – Beneto, koji je prošle godine igrao pet setova sa Federerom, a možda Malis ili Verdasko.

Uz to, Francuzu Marijev stil igre uopšte ne leži, prošle godine je izgubio baš od njega i teško da u eventualnom četvrtfinalu može da parira Britancu, pogotovo na tri dobijena seta.

Novo ime u žrebu: Nemac Bastijan Nitel sa nepunih 30 godina odigraće svoj prvi meč na Gren slem turnirima u karijeri. Protivnik trenutno 204. igraču na listi biće Huan Monako.

Zanimljivi mečevi prvog kola: Uz Melburn, najlepše uspomene Markos Bagdatis sigurno nosi sa Vimbldona. Hoće li uspeti da ih oživi i da iznenadi Marina Čilića na startu turnira? Veoma interesantan biće i okršaj Fernanda Verdaska i Gzavijea Malisa.

Kakvo je Vaše mišljenje – ko će osvojiti ovogodišnji Vimbldon?

P.S. Ako neko od poštovanih komentatora ima bilo kakva pitanja, može ih postaviti putem komentara ili na mom nalogu na Tviteru (@ozmo_sasa).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve