Nova vest
Tenis

Subota, 04.05.2013.

15:07

Zahuktava se – Novak i Nadal jure Rodžerovu titulu

Najvažnija činjenica o ovogodišnjem turniru u Madridu – neće se igrati na plavoj šljaci.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Vlasnik turnira Jon Cirjak odustao je od te sulude ideje posle pretnje najboljih igrača sa Đokovićem i Nadalom na čelu da neće igrati na plavoj šljaci.

Tako ćemo ove godine, umesto beskrajnog klizanja, izbezumljenih lica igrača i nezadovoljstva publike, gledati pravi tenis na pravoj, crvenoj šljaci – onaj u kojem su udarci, sportska inteligencija, fizička i mentalna pripremljenost ono što određuje pobednika.

Godine 2009. Madrid je bio mesto do tada najdužeg meča u istoriji u dva dobijena seta – posle četiri sata i tri spasene meč lopte, Nadal je savladao Novaka Đokovića. Dve godine kasnije, Novak je uspeo da dobije Španca u prestonici Španije.

Brojne stranice istorije već su ispisane u kratkom postojanju stadiona „Kaha Mahika“, a na sreću teniskih fanatika žrebom je ponovo odlučeno da Đoković i Nadal ne mogu da se sastanu pre finala.

Novak Đoković predvodi prvu četvrtinu žreba i u drugom kolu čeka ga pobednik meča Grigor Dimitrov – Marti. Iako Bugarinu šljaka nije omiljena podloga, on igra sve bolje u poslednje vreme i odigrao je nekoliko tesnih mečeva sa igračima iz samog vrha – protiv Đokovića je u Indijan Velsu servirao za set, blizu osvajanja prvog seta bio je i protiv Marija u Majamiju, a sa Nadalom je igrao ravnopravno u Monte Karlu sve do 4:4 u trećem setu.

Iako i dalje oscilira, utisak je da je Dimitrov sazreo, znatno je smanjio broj nekontrolisanih udaraca i grešaka sa bekhend strane, pa do kraja sezone od njega možemo da očekujemo dobre rezultate, možda i ulazak u Top 20. Uprkos tome, Đoković je favorit (naročito na šljaci), dobio je oba dosadašnja meča, a izvesno je da će tako biti i u Madridu.

Repriza nesvakidašnjeg meča iz Melburna najverovatnije nas čeka u trećoj rundi, duel Đokovića i Stanislasa Vavrinke. Švajcarac igra odlično ove sezone, šljaka mu je omiljena podloga i Novak nikako ne sme da ga potceni. Ključno je da srpski teniser od starta kontorliše poene i natera Vavrinku na što više trčanja. U tom slučaju problema ne bi trebalo da bude.

Projektovani Novakov protivnik u četvrtfinalu jeste Žo-Vilfred Conga. Iako se ne kreće baš najbolje na zemlji i ne prija mu ta podloga, Francuz zaslužuje pohvale za trud koji ulaže i koji se isplaćuje jer je sada i na šljaci protivnik za poštovanje.

Za tu konstataciju ne treba bolji podsetnik od prošlogodišnjeg meča sa Đokovićem na Rolan Garosu, a Conga je u Monte Karlu stigao do polufinala. U delu žreba u kojem se nalazi Francuz još su i Dolgopolov, Raonić, Verdasko, pa iznenađenja nisu isključena.

Zanimljivi meč prvog kola: Verdasko – Gofan. Sitni Belgijanac u očajnoj je formi ove sezone (šest pobeda i 11 poraza), a sve je počelo tesnim porazom od Verdaska na Australijan openu. Taj meč bio je veoma uzbudljiv, sa mnogo taktičkih nadmudrivanja i promena ritma – čas je jedan vodio igru, čas drugi. Nadajmo se reprizi.

Interesatno može da bude i u meču Raonić – Davidenko.

Prema žrebu, Novaka bi u polufinalu trebalo da čeka Endi Mari, ali Britanac je na šljaci sve samo ne sigurna opklada. U Monaku je Vavrinki jedva uzeo tri gema, a sada ga u drugoj rundi čeka nepredvidivi Tomaž Beluči, koji je blagi favorit u meču sa Florijanom Majerom.

Brazilac ume da bude vrlo nezgodan kada uđe u ritam, a to je na svojoj koži osetio i Škot, koji je u jedinom međusobnom okršaju izgubio od Belučija, pre dve godine baš u Madridu (6:4, 6:2).

To je bio Belučijev verovatno najbolji turnir u karijeri, stigao je do polufinala i ispao od Đokovića, mada je i u tom meču bio blizu pobede. Pozitivna sećanja na određeni ambijent, turnir, teren, loptice, znaju da probude ono najbolje u igraču, to je čest fenomen u tenisu. Zato ne treba otpisati Belučija, iako je prošle godine ispao u prvom kolu od Gaskea.

U trećoj rundi moguć je duel Marija i Simona, meč kojim se ne raduju ljudi koji prave programsku šemu televizija, pošto njih dvojica mogu da prebacuju i ’do zore’ ako treba. Verovatno i hoće ako do tog susreta dođe.

U Marijevoj četvrtini žreba nalazi se Janko Tipsarević, koji će izlazak iz krize morati da nađe preko Huana Monaka, što baš i nije idealan žreb za start turnira.

Tomaš Berdih je u Monte Karlu izgubio od Fonjinija, u Barseloni od Robreda, ali u prošlosti je pokazao da ume kvalitetno da odigra i na šljaci. Prvi meč imaće sa pobednikom duela Janovič – Kveri, tu je i Kevin Anderson, ali ne bi bilo iznenađenje da Čeha vidimo među osam najboljih.

Zanimljivi meč prvog kola: Beluči – Majer. Brazilac će pokušati da napada forhendom svaki put kada mu se ukaže prilika. Sa druge strane, Majer će čestim promenama tempa gledati da izbaci Belučija iz ravnoteže, čemu je ovaj i te kako sklon. Moglo bi da bude zabavno. Ni dvoboj Janoviča i Kverija nije ’za bacanje’.

Plahoviti Benoa Per verovatno će biti prvi protivnik Rafaela Nadala u Madridu, a u njegovom delu žreba još se nalaze Almagro, Južni i Fonjini. Četvrtfinale Nadalu donosi sudar sa Davidom Fererom, čovekom koji se zaledi kada vide Maljorčanina sa druge strane mreže.

Rafael će u domovini imati veliki motiv, pošto je nedavno u Monte Karlu izgubio jedno od glavnih utvrđenja svog carstva na šljaci. Utisak je da tokom celog turnira Nadal nije igrao dobro, ali da je došao do finala najviše zahvaljujući autoritetu koji ima u očima kolega.

Ipak, Nadal će biti sve sigurniji i bolji kako bude igrao više mečeva, a iza sebe ima i titulu u Barseloni, koju je suvereno osvojio. Kada se sve to uzme u obzir. već u Madridu možemo očekivati Nadala na visokom nivou. Teško da iko može da zaustavi Rafu barem do polufinala.

Zanimljivi meč prvog kola: Južni – Fonjini. Biće to meč sa mnogo neverbalne komunikacije – obojica su skloni lomljenju reketa i gestikuliranju posle svakog poena, a u svojim reketima imaju i vrlo moćne udarce kada su ’u zoni’. Biće interesantno na više nivoa.

Gde su, šta rade? Ko voli tu rubriku, neka ne propusti meč Robreda i Bagdatisa.

Konačno, poslednju četvrtinu žreba predvodi Rodžer Federer, koji je ove sezone drastično smanjio broj turnira koji igra. Zato Rodžera na terenu nismo videli još od bledog izdanja u Indijan Velsu, kada je jedva prošao Vavrinku i ispao od Nadala.

Niko nije siguran šta može da se očekuje od Federera, ali izvesno je da će mu biti potrebno određeno vreme da pokrene motore, posebno na omraženoj mu šljaci. U drugom kolu igra sa pobednikom meča između dve generacije – Radek Štepanek protiv Bernarda Tomića.

Možda se bude mučio na startu, ali Rodžer ne bi trebalo da ima naročito težak posao ko god da mu bude protivnik – Tomić nije realna pretnja na šljaci, a veteran iz Češke ove sezone odigrao je samo sedam mečeva zbog operacije vrata krajem januara.

Kei Nišikori, potencijalni Federerov suparnik u trećem kolu, igra dobro ove sezone, napokon je vezao duži period bez povreda, ali šljaka je daleko od Japančeve omiljene podloge.

U četvrtfinalu Švajcarca će najverovatnije sačekati Čilić ili Rišar Gaske. Hrvatski teniser u četiri okršaja uzeo je samo jedan set Federeru, a Francuzove jedine dve pobede nad Rodžerom (uz deset poraza) desile su se upravo na šljaci – u Monte Karlu 2005. i u Rimu 2011. godine.

Gaske je u solidnoj formi, ove sezone je imao blistavih trenutaka i, dođe li do duela sa Federerom, može dobro da namuči Rodžera, možda i da napravi iznenađenje. Švajcarac brani trofej, ali sada će imati mnogo teži posao jer ne može da računa na ranu eliminaciju Đokovića i Nadala.

Zanimljivi meč prvog kola: U poslednjoj četvrtini žreba izbor je nekako najsiromašniji. Nišikori i Melcer mogli bi da odigraju uzbudljiv meč, a i spomenuti sudar generacija Štepanek – Tomić imaće svojih draži.

Huan Martin del Potro zbog virusa neće igrati u Madridu, gde je prošle godine igrao polufinale. Nažalost, Delpo posle finala u Indijan Velsu ponovo nije uspeo da održi kontinuitet i taj rezultat nadgradi još nekim dostignućem. Spominjali su se privatni problemi, sada je tu i virus. Tenisa radi, nadajmo se da će Argentinac brzo nastaviti tamo gde je stao u Kaliforniji.

Kakvo je Vaše mišljenje – ko će osvojiti turnir u Madridu? Ko će igrati u finalu i hoćemo li možda videti neko veliko iznenađenje?

P.S. Ako neko od poštovanih komentatora ima bilo kakva pitanja, može ih postaviti putem komentara ili na mom nalogu na Tviteru (@ozmo_sasa).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve